SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın çılgın projelerinden bir diğeri Hyperloop tren. SpaceX ve Tesla mühendisleri, 2013 yılında açık bir tasarım yayımladı. Bu başlangıçtan sonra girişimciler, hatta ve hatta öğrenciler bu ilginç proje hakkında çalışmalar yürütmeye başladı. Proje gerçekleştirildiğinde orta mesafe yolculuklarda uçakların yanı sıra tercih edilebilecek bu yüksek hızlı tren, teknik anlamda bir dizi şaşırtıcı özelliğe sahip.
Elektrikli ve Çevre Dostu Ulaşım
[caption id="attachment_5518" align="alignnone" width="662"]
elektrikli-ve-cevre-dostu-ulasim-
startupteknoloji.com[/caption]
1000 km/s hızı ile Hyperloop tren, yalnızca yolculuk süresini kısaltmakla kalmıyor, aynı zamanda çevre dostu yapısı ile ön plana çıkıyor. Uçaklar, trenlerle kıyaslandığında daha yüksek miktarda karbon emisyonuna sebep oluyor. Bu yüzden uçaklar, ulaşım araçları düşünüldüğünde
"çevreci" kategorisine girmiyor.
Fakat söz konusu zamandan tasarruf olduğunda uçaklar trenlere kıyasla daha çok tercih ediliyor. Uçakların çevreye verdiği zarar göz önünde bulundurulunca Hyperloop tren daha çevreci bir çözüm teşkil ediyor.
Önümüzdeki yıllarda kullanılması planlanan çevre dostu hiper-döngü (Hyperloop) trenler, orta mesafe (400-1500 km) yolculuklar için özel olarak tasarlandı. Bu ulaşım araçları %100 elektrikle çalıştığından sıfır karbon emisyonuna sahip. Gelecekte çevreci ve elektrikli araçların sık kullanılacağı düşünülünce Hyperloop yüksek hızlı trenlerin yaygınlaşması ihtimali uzak görünmüyor.
Sürtünmeden Yol Alan Tren
Bir tüpün içerisinde neredeyse hiç sürtünmeden yol alabilen Hyperloop tren çok yüksek hızlara ulaşabiliyor. Trenin ilerlediği kapsül yapıda yüksek basınç elde edilmesi ve bunun sürdürülebilmesi oldukça zor ve pahalı oluyor. Ayrıca hızı 1000 km/s’e kadar ulaşması planlanan trenin gövdesinde yaşanabilecek aksaklıklar basıncın etkisi ile birleştiğinde yolcular için ciddi tehlikeler oluşturabiliyor.
Orta Mesafe Yolculuk Süresini Kısaltacak Tasarım
[caption id="attachment_5527" align="alignnone" width="620"]
orta-mesafe-yolculuk-suresini-kisaltacak-tasarim-
startupteknoloji.com[/caption]
Trenin ön bölümünde yolcu uçağı motorlarının ön kısmına benzeyen bir kompresör yer alıyor. Bu mekanizma önce havayı emiyor, ardından trenin arka kısmından çıkartarak Hyperloop’un itilmesini sağlıyor. Aracın tepesinde bulunan mıknatıslar, treni havaya yükseltiyor. Böylelikle Hyperloop tren, yol boyunca neredeyse hiç sürtünmeden ilerleyebiliyor.
50 ila 200 yolcu taşıması planlanan trenin gelecekte sık tercih edilmesini sağlayacak en önemli özelliği hiç şüphesiz hızı. Uçaklar ile Hyperloop trenin hızını karşılaştıracak olursak; kısa mesafe bir yolcu uçağının seyir hızı 800 km/s, Hyperloop trenin hızıysa 1000 km/s'yi buluyor.
Ülkemizde kullanılmakta olan yüksek hızlı trenlerin hızı genellikle 300-350 km/s arasında seyrediyor. Bu yüzden insanlar acil seyahat durumlarında yüksek hızlı treni bir seçenek olarak değerlendirmeyebiliyor. Bir yere aceleyle gidilmesi gerektiğinde uçaklardan başka bir alternatif kalmıyor. Fakat Hyperloop trenin orta mesafe yolculuklarda yapacağı hız, insanların hayatını kolaylaştıracak gibi gözüküyor.
[caption id="attachment_5528" align="alignnone" width="679"]
nevada-colunde-ilk-yolculu-test-denemesi-
startupteknoloji.com[/caption]
Kasım 2020’de, Hyperloop tren girişimlerinden biri olan Virgin Hyperloop, ABD’nin Nevada çölünde ilk yolculu test denemesini gerçekleştirdi. Aynı anda iki kişiyi taşıyan XP-2 adlı Hyperloop kapsülünün hızı 160 km/s’e ulaştı. Elde dilen ölçüm, mühendislerin gelecekte ulaşmayı planladıkları 1000 km/s hızdan epey uzaktı. Yine de bu hız, Hyperloop tren için yalnızca bir başlangıçtı. Projeye ilişkin daha fazla bilgi için Virgin Hyperloop'un kendi web sitesine
buradan göz atabilirsiniz.
Hollanda’da Hyperloop ile Yük Taşımacılığı
Uçaklardan daha hızlı bir ulaşım aracı olması planlanan Hyperloop tren, önümüzdeki yıllarda Hollanda’da yük taşımacılığına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Üstelik 2021 yılının başlarında başkent Amsterdam ile Rotterdam limanı arasında bir Hyperloop inşası başladı bile!
2030’dan Önce Kullanımda Olmayacak
İspanya’da belirlenecek olan bir alanda 3 km uzunluğunda bir test alanı inşa etmeyi planlayan şirket, 2023 yılına kadar Hyperloop tren teknolojisini halka tanıtmayı amaçlıyor. Fakat bu trenlerin en erken 2030 tarihinde kullanılabileceği söyleniyor. Projenin hayata geçmesi durumunda Paris ile Berlin arası yolculuk 1 saate düşecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...