Günümüzde herkes tarafından merak edilen bir teknoloji olan UEFI hakkında merak edilenleri sizlere aktarmaya çalışacağız. Yeni bir bilgisayar aldığınızda veya yeni model ana kartların üzerine UEFI BIOS simgesini görüyorsunuz ve UEFI BIOS’un ne olduğunu merak ediyorsunuz. Bu yeni UEFI BIOS teknolojisine dair merak edilenleri sizler için ele aldık.
Bilgisayar kullanan herkes BIOS sistemini biliyordur. BIOS’a herkes muhakkak girmiştir, ayar yapmıştır ve donanım ile yazılım uyumunu kontrol etmiştir. Çok eski bir teknoloji olan BIOS’un artık yeni teknoloji olan donanımlara ile ilgili uyum sorunu yaşaması ve bilgisayarlara yazılımsal olarak yavaşlık getirmesi büyük bir problem olarak uzun yıllardır karşımıza çıkıyordur. Fakat son yıllarda yeni bir teknoloji olan UEFI teknolojisi geliştirildi. Bu teknoloji ile artık BISO sistemi donanımlar ile daha uyumlu ve verimli bir şekilde çalışıma sağlıyor. Aynı zamanda Windows işletim sisteminin hızlı çalışmasını sağlıyor. UEFI desteği olan bilgisayarlarda Windows işletim sistemleri hızlı bir şekilde açılıyor, hızlı bir şekilde kapanıyor ve hızlı bir şekilde uyku moduna rahatlıkla geçebiliyor.
UEFI teknolojisi kim tarafından üretildi?
UEFI kelimesi Unified Extensible Firmware Interface kelimelerinin bir kısaltmasından oluşmaktadır. UEFI teknolojisi bilgisayarlarımızdaki eski BIOS sistemi yerini alan bir yeni nesil ana kart yazılımıdır. UEFI teknolojisini sanki ana kartın içerisinde bir işletim sistemi varmış gibi düşünebilirsiniz.
Uzun yıllardır sektöründe BIOS kullanılsa da hantal bir sistem olan BIOS yerine UEFI teknolojisi uzun yıllardır geliştirilmeye çalışılıyordu. İşlemci üretim devi olan Intel 1998 yılında tamamen BIOS’un yerine geçebilecek yeni nesil bir ana kart yazılımı için harekete geçmişti. Özellikle yeni ürettiği titanium işlemci ile beraber piyasaya sunacaktı fakat nedense bu teknolojinin duyurulması ertelendi.
Intel ürettiği bu teknolojiyi diğer paydaşları ile paylaşması ile UEFI teknolojisi sektörü kontrol altına almaya başladı. 2005 yılına gelindiğinde ise Dell, Lenovo, AMD, Apple ve Microsoft gibi şirketlerde Intel’i UEFI benzeri bir sistem üzerinde çalışıyordur. Bu şirketlerinde bu projede yer almasıyla bu projeye Unified EFI Formu adı verilmiş oldu. Yani EFI’ı olan sistemin adı bu tarihten itibaren başında “U” harfi alarak UEFI oldu.
Peki yakın zamana kadar UEFI neden kullanılmadı ve tanıtılmadığını merak ediyorsanız aslında UEFI Apple tarafından 2006 yılından itibaren kullanılıyordu. Özellikle Apple bu yıllarda ortak çalıştığı ve işlemcilerini kullandığı Intel şirketinden aldığı destekle EFI donanım yazılımını ürünlerinde kullanmaya başlamıştı. Apple’ın bu tarihte ürettiği ürünlerde EFI donanım yazılımı ifadesini rahatlıkla görebilirsiniz.
Apple’ın ürünlerinde kullandığı UEFI zamanla diğer üreticiler tarafından da hayatımıza sokuldu. Aynı zamanda önemli yazılım üreticileri de yazılımlarını üretirken UEFI ile uyumlu ve başarılı bir şekilde çalışabilecek programlar üretmeye devam ediyorlar. Zaten son yıllarda piyasaya sürülen birçok yeni bilgisayar, ana kart veya yazılımlar UEFI uyumlu veya sadece UEFI desteği ile çalışıyorlar.
UEFI ve Windows
[caption id="attachment_22732" align="alignnone" width="755"]
UEFI-
Startupteknoloji[/caption]
Son yıllarda ise UEFI hayatımıza tamamen girdi. Özellikle de Windows dizüstü bilgisayarların UEFI kullanmaya başlaması bu teknolojiyi tamamen hayatımıza soktu. Windows’un donanım yazılımı olarak UEFI sistemleri tercih etmesi Windows’un kullanımı için de son kullanıcıya çok ciddi yenilikler sunmaya başlamış oldu.
UEFI teknolojisi artık tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından bilinmekte ve bu nedenle de son kullanıcılar bu yeni nesil üst düzey BIOS teknolojisine sahip bilgisayar ve ana kartları tercih etmeye başladılar. Ana kart ve donanım sektörü de artık tamamen UEFI ile çalışan ve uyum içerisinde bir iş birliği gerçekleştiren donanımlar üretiyorlar. UEFI sistemi uzun bir bekleyişin ardından bilgisayar donanım ve yazılım teknolojisinde çok ciddi bir ilerleme kaydetmemizi sağlamış oldu. Böylelikle 90’lı yıllardan beri kullandığımız klasik ve hantal bir sistem olan eski BIOS sistemi yerine UEFI ile çok büyük bir teknolojik hamlede bulunulmuş oldu.
UEFI destekli ana kartları olan fakat UEFI ile uyumlu çalışan Windows sürümlerine sahip olmayan bilgisayar kullanıcıları da artık hızlı bir şekilde Windows’un UEFI destekli son sürümlerini bilgisayarlarına kurarak daha çok verim elde etmeye çalışıyorlar. UEFI gerek işletim sistemi gerek donanım uyumu gerekse bilgisayarda yapacağımız bütün işlerde bize çok büyük kolaylık ve güç sağlıyor. Bu nedenle UEFI teknolojisi kullanımı artık tamamen sektörde oturmuş ve benimsenmiş durumdadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...