İlerleyen dönemde ulaşım sektöründe Hyperloop teknolojisini çok duymaya başlayacağınız. Peki, hyperloop nedir, nasıl çalışıyor ve bu teknoloji nasıl ortaya çıktı? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Hyperloop; SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk’un ortaya attığı bir fikirdir. Elon Musk, 2013’te bir beyaz bültenle bu teknolojiyi önermiştir. Hyperloop tam olarak; kargo ve yolcu taşımacılığında tasarlanan ultra yüksek hızlı kara taşımacılık sistemidir.
Hyperloop; üstün-aşırı anlamlarına gelen hyper ile “yuvar(döner-kapsül), döngü, ilmik, takla anlamlarını taşıyan loop kelimesinin birleşiminden meydana gelmiştir. Hyper kelimesiyle hızsal üstünlük ifade ediliyor. Loop kelimesiyle de taşıma aracının manyetik alanlı kapsülünden oluştuğu belirtiliyor.
İleri teknolojiyle tasarlanan bu taşımacılık sistemin gelecekte seyahat ve taşımacılık alanında devrim yaratması bekleniyor. Şu anda birkaç şirket bu teknoloji üzerinde çalışıyor. İlerde ulaşımda devrim yaratacak bu taşıma sistemi; 1.220 km/s hıza kadar çıkabilen ve pnömatik tüplerin içindeki alüminyum kapsül içinde çalışacak.
Hyperloop Çalışma Prensibi Nedir?
Hyperloop teknolojisi; ulaşımın hızlı gerçekleşmesine engel olan hava direnci ve sürtünmeyi bertaraf etmeye yönelik bir sistemdir. Vakum treni fikri üzerinden yola çıkılarak tasarlanmıştır. Vakum trenler; vakumla kapatılan tüpler ya da tünellerde manyetik kaldırmayla çalışacak şekilde geliştirildi. Vakumlu trenleri çalıştırabilmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç yoktur. Az enerjiyle de hızlı ve düzgün şekilde çalışırlar.
Ancak Elon Musk, vakumlu tren yerine taşıma sistemini daha çok kolaylaştıracak düşük basınçlı sisteme dair tavsiyede bulundu. Tasarım ve basınç için bölme burnuna elektrikli kompresör fanı monte edilmesinin daha doğru olacağını belirtti. Bu sistemin en önemli avantajı; hava yataklı ve düşük sürtünmeden oluşan bir süspansiyon oluşturmasıdır. Bahsettiğimiz sistemde fana güç verebilmek için harici lineer elektrik motoru kullanmıştır. Taşımanın hızlandırılması için kapsülü ilk etapta yüksek hızlara çıkarmaktır.
Genel anlamda hyperloop teknolojisinin çalışma prensibi; kapsüllerin düşük basınçlı tüplerin içinde yüksek hızlarda hareket etmesine dayanıyor. Hava yastıklarının kullanılmasıyla kapsüllerde kaldırılıyor.
Hyperloop Teknolojisi Avantajları Nelerdir?
Hyperloop teknolojisinin birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajlarını şöyle ifade edebiliriz:
Ekonomiktir
Genel olarak bu teknolojiye bakıldığında maliyetli gibi görünebilir. Fakat sanılanın aksine çok uygun fiyatlı bir teknolojidir. Hyperloop’un altyapısının tasarım maliyeti yüksek hızlı trene kıyasla daha uygundur. Aynı zamanda düşük işletme maliyetlerini de göz önünde bulundurduğumuzda maliyetinin daha da düştüğünü söyleyebiliriz.
Emniyetlidir
Herhangi bir taşıma sisteminde insanların ilk incelediği nokta emniyettir. Hyperloop teknolojisiyle tasarlanan taşıma sistemleri emniyetlidir. Elektrik kesintisi gibi durumlara karşı önlem alınarak dizayn edilmiştir. Aynı şekilde acil tahliye prosedürlerine yönelikte gerekli önlemler alınmıştır.
Depreme Karşı Korumalıdır
Özellikle deprem ülkesinde yaşadığımız için her yapılan projenin depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulamak hakkımızdır. Bahsettiğimiz teknoloji; tüplere destek veren direklerden oluşuyor. Direkler, depreme karşı tam koruma oluşturan damperlerden tasarlanmıştır.
Hız
Hyperloop avantajları arasında hızda öne çıkıyor. Yolcuların fazla olduğu güzergahlarda kullanılması çok mantıklıdır. Ayrıca hyperloop istasyonları, yolcu deneyimi açısından da çok önemlidir. Sık sık hareket halindeki, direkt hedef varış noktasına giden bölmelerden oluşmuyor. Bunların yanı sıra gereksiz duraklamalara da sebep olmaz. Bu taşıma sistemi yolcularına konforlu bir yolculuk sunuyor. Yolcuların sarsılmasını engellemek için hız ve yavaşlama eylemleri kontrollü yapılmaktadır.
Sürdürülebilirlik
Hyperloop teknolojisi, elektrikli tahrik sistemiyle çalışıyor. Karbon emisyonu üretme gibi bir durumu yoktur. Sessiz çalıştığı için gürültü kirliliğine de asla sebep olmaz. Yer seviyesinde konumlanan direklerin üzerine sistem kuruluyor. Su kütlelerinin üzerinde ya da yeraltında da inşa edilebilir. Tren yolları boyunca da kurulabilen bir sistemdir. Tarım arazilerine asla zarar vermez. Hyperloop teknolojisi inşası ve çalışma süreci tamamen çevreye zarar vermeyecek şekilde oluşturulmuştur.
Hyperloop Teknolojisi Hangi Bileşenlerden İnşa Ediliyor?
Hyperloop teknolojisi yukarıda da bahsettiğimiz üzere kısmı olarak boşaltılmış silindirik tüplerden tasarlanıyor. Geleneksel demiryolu sisteminden amaç olarak farkı yoktur. Tüp içerisine motorlar yerleştirilerek kapsüllerin hem hızlanması hem de yavaşlaması sağlanıyor. Tüpler genel olarak çelikten inşa ediliyor. Beton direklerle de desteklenerek daha dayanıklı sistem oluşturulur.
Hyperloop teknolojisinin tasarlandığı bileşenler arasında istasyonlarda yer alıyor. Taşımaya konu olan yük ve yolcuların inişleriyle binişleri istasyonlar üzerinden yapılmaktadır. Sözünü ettiğimiz teknolojiyi tasarlayan birçok şirket, tam otomatik istasyonlara yönelik çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda minimalist istasyonlarda öne çıkıyor. Şirketlerin Hyperloop istasyonlarında en çok dikkat ettiği konuysa yolcu ve yükün çok olduğu durumlarda birikmelerle gecikmeleri önlemektir.
Kapsüllerde sözünü ettiğimiz taşıma teknolojisinin vazgeçilmezidir. Kapsüller; kargo ve yolcuları taşıyan kapalı konumdaki alan olarak ifade edilebilir. Kapsüllerin üst tarafına tahrik elemanları monte edilir. Birçok kapsül tasarımı incelendiğinde yolcu kapasitesinin; 25 ile 50 arasında olduğu görülüyor. Kargo ağırlığınınsa 15-18.000 kg arasında değiştiği söyleniyor. İlerleyen süreçte bu teknolojinin kullanımı tüm dünyada yaygınlaştıkça bahsettiğimiz verilerde değişiklikler olabilir.
Sizlere Elon Musk’un önerdiği Hyperloop teknolojisinden bahsettik. Sizde bu teknolojiye dair fikirlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Nanoteknoloji Nedir? Nasıl Kullanılır?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...