Geçmişten günümüze yağmur suyu dünyamız için büyük önem taşıyor. Bu yüzden antik çağlardan bugüne değin yağmur suyu hasat edilerek depolanıyor ve yeniden kullanıma sunuluyor. Özellikle 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru ulaşırken artan dünya nüfusuna oranla azalan su kaynakları, yağmur sularının önemini daha da arttırıyor.
Doğal kaynaklar dünya üzerinde eşit bir dağılıma sahip değil. Bu da bazı bölgelerde su fazlası varken, bazı bölgelerde de su kıtlığının görülmesine neden oluyor. Ne yazık ki ülkemizde gelecekte su sıkıntısı çekmeye aday ülkeler arasında yerini alıyor. Örneğin Brezilya su konusunda son derece zengin bir ülke. Brezilya'da kişi başına kişi başına düşen su miktarı yılda 41.000 metreküp. Buna karşılık Türkiye'de ise bu sayı sadece 1350 metreküp seviyelerinde.
İlginizi Çekebilir: Yapay Yağmur Nedir? Yangınlara Çözüm Olur mu?
Yağmur Suyu Kullanılarak Gelecek Değiştirilebilir Mİ?
Su kaynaklarının her geçen gün daha da azalmasına engel olmak için geçmiş zamanlardan itibaren ülkeler birbirinden farklı ve benzer yöntemler uyguluyor. Özellikle kullanılabilir su kaynaklarını bir şekilde arttırmak zorunda olan insanoğlu, eğer bugün bir çözüm bulmazsa geleceğinin yok olacağını bilmesi gerekiyor.
Kullanılabilir su kaynaklarını arttırmak başlı başına pek çok teknik ve yöntem izlenmesi gerekiyor. Çünkü su kaynaklarının depolanması ve muhafaza edilmesi oldukça zor. Zira yeryüzüne düşen yağmur suyu kuraklık döneminde azalma eğilimi gösteriyor. Yer altı su kaynaklarının depolanması dışında dünya genelinde farklı yöntemlerde bulunuyor. Atık suların arıtılarak tekrar kullanılması, deniz ve okyanus sularının arıtılması ve yağmur suyu ile hasat yapılması en yaygın örneklerden.
İlginizi Çekebilir: BM İklim Değişikliğine Ait Yeni Bir Rapor Yayınladı
Yağmur Suyu Nasıl Hasat Ediliyor?
Aslında pek çoğumuz yağmur suyu hasadı konusunda eski sarnıçlar dolayısıyla bilgi sahibi. Yağmur suyu hasadı, karaya ulaşan yağmur suyunun bir kısmını toplamak sureti ile elde edilir. Böylece insanların ihtiyaçları kapsamında bu su, değişik şekillerde kullanılır. İşte yağmur suyunun daha sonra değerlendirmek üzere muhafaza edilmesi yöntemine yağmur suyu hasadı deniyor. Peki yağmur suyu nasıl hasat ediliyor?
Modern dünyanın gerisine dönüp baktığımızda eski devletlerin şehirlerinde yağmur suyu hasadını sarnıçlar aracılığıyla yaptıkları görülüyor. Günümüzde de hem basit teknikle hem de daha karmaşık, büyük sistemler ile yağmur suyu hasadı gerçekleştirmek mümkün.
Bunun için ilk olarak yağmur suyunun toplanacağı bina çatıları, yağmur bahçeleri ya da yapay göletlerin kullanılması gerekiyor. Ardından da hasat edilecek yağmur suyu oluk, boru ve kanal gibi taşıma sistemleri ile taşınıyor. Doğrudan sarnıç, tank, kuyu, akifer ya da yeraltı sularını besleyecek şekilde sızdırmalı rezervuar gibi bir depolama alanına iletiliyor. Aynı zamanda kullanım amacı çerçevesine uygun olarak filtre üniteleri de yapılıyor.
İlginizi Çekebilir: Küresel gıda krizinde FANUC robotları sürdürülebilir tarımı destekliyor
Yağmur Sularını Değerlendirmek Mümkün
Yağmur suyu hemen hemen her alanda kullanılabiliyor. Özellikle geleneksel anlamda tuvalet-lavabo gibi alanlarda ya da çamaşır makineleri gibi alanlarda tercih ediliyor. Bunun dışında içme suyu standardının gerekli olmadığı araç yıkama ya da bahçe sulama gibi yerlerde de rahatlıkla kullanılır. Bu her en kadar basit gibi görünse de mevcut içme suyu tüketiminin dolaylı olarak azaltılmasını sağlıyor.
Büyük ölçekli olarak şehirlerde uygulanan yağmur suyu hasadı teknikleri sayesinde ise temiz su teminine doğrudan ve dolaylı olarak pek çok fayda sağlıyor. Özellikle tarımsal alanda yağmur suyu kullanımı son derece yaygın ve modern teknikler içeriyor. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal alanda yağmur suyu hasadı ile elde edilen sular tercih ediliyor.
Almanya
Avrupa’nın en büyük yağmur suyu toplama sistemlerinden biri Frankfurt Havalimanı’nda kurulu. Frankfurt Havalimanı'nın 26.800 metrekarelik çatı alanından yağmur suyu toplanıyor. Ardından da tesisin alt kısmında bulunan 100 metreküplük depolama alanında depolanıyor. Böylece kullanım alanlarına buradan su pompalanıyor. Sadece buradan elde edilen yağmur suyu ile tasarruf edilen su miktarı yılda 1 milyon metreküp civarında olduğu ifade ediliyor.
Almanya’daki bir başka yağmur suyu depolama alanı Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde bulunuyor. Buradaki sistem ile üniversite laboratuvarlarında genel temizlik ve soğutma için kullanılıyor. Aynı zamanda tahmini toplam su ihtiyacının sadece yüzde 20’lik kısmı doğrudan içme suyu ile karşılanıyor. Bu demektir ki yılda 80.000 metreküp içme suyu tasarrufu sağlıyor.
Japonya
Kentsel alanlarda pek çok yerde depolanmış yağmur suyu ya da arıtılmış atık suyu kullanan Japonya, uzun yıllardır bu yöntemle her yıl su tasarrufu sağlıyor. Parklarda, tuvaletlerde, golf ve spor alanlarında; şelale ve süs havuzlarında bu suları kullanmayı tercih ediyor. Aynı zamanda yol temizleme ve yangın söndürme için de yine yağmur suyu ya da atık suların arıtılması yoluyla elde edilen sular kullanılıyor.
Tokyo’da Sumida şehrinde bulunan bir Sumo güreşi arenasında da yağmur suyu hasadı ile elde edilen su kullanılıyor. İfade edilene göre burada 8.400 metrekarelik çatı alanından toplanarak yağmur suyu depolanıyor. Ardında da klimalarda ve tuvalet ya da lavabolarda kullanılıyor.
ABD
Sadece yağmur suyu için değil, atık su noktasında da ABD dünyanın yeniden kullanılabilir su potansiyeline sahip ülkelerin başında geliyor. Halka açık yeşil alanlarda, tarımsal alanların sulanmasında yağmur suyu çokça değerlendiriliyor.
Yine ev ve okul bahçelerinin sulanmasında ve endüstriyel kullanımda da yağmur suları kullanılıyor. Bugün New York'un pek çok yerinde büyük binaların kendi yağmur suyu depolama alanları var. Bu depolar sayesinde binaların peyzaj ve genel temizlik işlerinde hasat edilen yağmur suyu tercih ediliyor.
İngiltere
Yıl boyunca yağmur yağışlarına maruz kalan ülkelerden biri olan İngiltere de yağmur suyu hasadı ile pek çok alandaki ihtiyacını gideriyor. Özellikle sıfır karbon prensibi ile tasarlanan konutlarda depolanan yağmur suları ile park, bahçe ve peyzaj alanlarında kullanılıyor. Aynı zamanda düşük akışlı duş başlıkları ve debi ayarlayıcılı musluklar ile ekstra su tasarrufu sağlıyorlar.
Tuvalet ve banyolardan, genel ev temizliklerine, okul ve binaların peyzaj ve genel iç temizliklerine kadar hemen hemen pek çok alanda yağmur suyu değerlendiriliyor.
Türkiye'de Yağmur Suyu Nasıl Değerlendiriliyor?
Ülkemiz ne yazık ki yağmur suyu hasadı ve buna bağlı olarak yağmur suyunu değerlendirme konusunda yetersiz kalıyor. Çok yaygın olmasa da ülkemizin belli başlı yerlerinde kurulan yağmur suyu depolama alanlarında elde edilen su, tuvalet ve banyo temizliklerinde kullanılıyor. Özellikle tarımsal alanların su ihtiyacının giderilmesinde ve bahçe sulanmasında yağmur suyu değerlendiriliyor. Bu amaçla Türkiye'nin ilk pasif evi Gaziantep'te inşa edilmiştir.
Gelecekte su sıkıntısı çekecek aday ülkelerden biri olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda harekete geçti. 2000 metrekareden büyük alanlarda yapılacak olan yeni inşaat projelerinde yağmur suyu hasadı sisteminin projeye dahil edilmesi şart koştu. Böylece ilgili yönetmelik 23 Ocak 2021 tarihi itibarı ile zorunlu hale getirildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...