Günümüz dünyasında yaşanan teknolojik gelişmeler sonucu geleneksel noktalarda bazı dönüşümler meydana gelmektedir. Alışılmışın dışında meydana gelen bu yenilikler sayesinde yeni aktörler kendine yer bulabilmektedir. Blockchain teknolojisi kapsamı altında ortaya çıkan kripto paraların çok fazla ön plana çıktığı günümüz ortamında da bu dönüşümü hissetmek zor değil.
Her geçen gün daha fazla kişi tarafından talep edilen kripto paralar, ülkelerin çekimser yaklaşmasına sebep oluyor, çünkü bu para türü herhangi bir merkeze bağlı değil. Ülkeler genellikle geleneksel ve hepimizin bildiği para sistemini kendi hakimiyetleri altında tutar ve buna bağlı olarak politikalarını üretirler. Merkezden uzak, yayılmış ve kontrol edilmesi güç olan bu para türü her ne kadar ülkeler için şüphe uyandırsa da bu sanal paraya entegre olma hususunda atılan bazı adımlar da mevcut.
İlginizi Çekebilir: Kripto Paraları Daha Net Anlamak için Bilmeniz Gereken 7 Temel Bilgi
Kripto Para Ve Ülkelerin Tutumu
Kripto paralar herhangi bir merkeze tabii olmadıkları için bu para biriminin yatırımcılarının kazançlarına ülkeler tarafından herhangi bir vergilendirme işlemi yapılamıyor. Ayrıca ülkelerin bu para ortamına müdahale edememesi, yasa dışı işlemlerin kolayca gerçekleştirilebileceği bir ortamı oluşturabileceği riskini oluşturuyor. Bu ve bu gibi faktörlerden dolayı devletler kripto para anlayışına mesafeli yaklaşmayı tercih ediyor. Ancak dünya genelinde bazı ülkeler bu eğilimin aksine hareket ediyor.
Dünya genelinde bazı ülkeler kripto parayı yasal olarak görürken bazı ülkeler son dönemde bu para birimini kendi sınırları içerisinde yasaklama yoluna gitti. Çin, Irak, Mısır, Fas ve Katar gibi ülkeler bu para türünü yasaklama yoluna gitmişlerdi. Bazı ülkelerde de bu popüler para türü, kullanımı teşvik edilen bir şey olarak karşımıza çıkmıştır. Teşvik etmenin ötesinde de bazı gelişmeler meydana geldi. Son birkaç senede yaşanan gelişmelerden sonra iki tane ülke kripto parayı kendi para birimi olarak kabul etti. İlk olarak 2021 yılında El Salvador, kriptoyu kendi para birimi olarak kabul etmişti. Daha sonra bu yılın nisan ayında Orta Afrika Cumhuriyeti, bu para birimini yasal para birimi olarak kabul etti.
Bazı Ülkeler Vergilendirme Hususunda Düzenlemelere Gitti
Kripto para hususunda düzenlemelere giden bazı ülkeler de bulunmaktadır. Bu ülkelerin başında ABD, Kanada ve Avustralya gelmektedir. Bu ülkelerin uyguladıkları vergilendirme sistemleri arasında farklılıklar bulunmakla birlikte bu sanal paraya olan yaklaşımlarında da farklılıklar göze çarpmaktadır. Örneğin ABD, sanal para ortamında liderliği elde etmek isterken, Kanada kendi kripto paraya olumlu bakmaktadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...