Gökbilimcilere göre, şimdiye kadar kaydedilen en büyük kara deliklerden biri, önümüzdeki yıllarda doymak bilmez göksel olaylardan binlercesini daha tespit edebilen yeni bir teknik kullanılarak keşfedildi.
Yeni bir çalışma yapıldı. Ve bu çalışmada şimdiye kadar gözlemlenen dört kara delikten biri olan ultra kütleli kara deliğin, Güneş'in kütlesinin 30 milyar katından fazla olduğunu söyledi.
Bu, uzak bir galaksiden bize doğru gelen ışığın büyüyüp içe doğru bükülerek karanlık bir devin varlığını ele verdiği yerçekimsel mercekleme adı verilen bir fenomen kullanılarak şimdiye kadar gözlemlenen ilk kara delik. Detayları merak ediyoruz değil mi? Haydi detaylara.
İlginizi Çekebilir: İki Cüce Galaksi, İlk Kez Birbirleriyle Çarpıştı
''Aslında Şimdiye Kadar Kaydedilen En Büyük Kara Delik Bile Olabilir''
İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nde astronom ve çalışmanın baş yazarı James Nightingale bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı. Uzak evrendeki bir galaksinin ışığının, Dünya'dan kabaca iki milyar ışıkyılı uzaklıktaki bu kara deliğin çok yakınından geçmesinin "çok tesadüfi" olduğunu söyledi.
Aslında şimdiye kadar kaydedilen en büyük kara delik bile olabilir. Ancak değişen teknikler ve ilgili belirsizlikler göz önüne alındığında kesin olarak söylemenin zor olduğunu da sözlerine ekledi.
Süper kütleli karadelikler, ışığın kaçmasına bile izin vermiyor. Ve yıldızları toz zerreleri gibi yalayıp yutmak için geniş yerçekimsel çekimlerini kullanıyor. Ayrıca galaksilerin merkezinde duruyor.
Bu boyuttaki önceki kara delikler, doymak bilmez yutmalarının kenarlarda büyük miktarlarda ışık yaydıkları zaman veya geçerken hızlanan yıldızların yörüngelerini ölçerek gözlemlenmişti.
Edinilen bilgiye göre, ancak bu teknikler yalnızca Dünya'ya nispeten yakın galaksiler için işe yarıyor.
''Manzara Dramatik Bir Şekilde Değişmek Üzere"
Nightingale, yerçekimsel merceklemenin gökbilimcilere "şu anda erişilemeyen galaksilerin diğer yüzde 99'unda kara delikler keşfetmelerini" sağladığını söyledi.
Şu anda bilinen yaklaşık 500 yerçekimsel mercek var. Ve bunlardan en az birinin süper kütleli bir kara delik olduğunu biliyoruz.
Ancak Nightingale, "manzara dramatik bir şekilde değişmek üzere" dedi. Yani ne demek istedi?
Avrupa Uzay Ajansı'nın Temmuz ayında uzaya fırlatılması planlanan Öklid misyonu, evrenin yüksek çözünürlüklü devasa bir haritasını oluşturacak. Ve kara delik avcıları için de "büyük veri çağı" açacağını belirtti.
Nightingale, önümüzdeki altı yıl içinde Öklid'in potansiyel olarak önceden gizlenmiş binlerce kara deliğe işaret edecek 100.000 yeni yerçekimsel mercek bulabileceğini de ekledi.
En son keşif için araştırmacılar, bulgularını doğrulamak ve karanlık maddenin aşırı konsantrasyonu gibi diğer olasılıkları ortadan kaldırmak için bilgisayar simülasyonlarını ve Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan görüntüleri kullandılar.
Nightingale, devasa boyutun, dev ev sahibi galaksisinin merkezindeki bir kara delik için beklenenlerle de tutarlı olduğunu söyledi.
Abell 1201 olarak adlandırılan galaksideki tüm yıldızların kütlesi, Güneşimizin bir trilyon katından fazladır. Yani merkezinde özellikle büyük bir kara delik olması beklenebilir.
Bu arada belirtelim ki; çalışma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...