NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunu 2030 yılına kadar ticari bir uzay istasyonuyla değiştirmeyi planlıyor.
Denetim Raporu Yayınlandı
NASA'nın denetim organı tarafından hazırlanan raporda ajansın Uluslararası Uzay İstasyonunu (UUİ) bir veya daha fazla ticari uzay istasyonuyla değiştirme planının detayları paylaşıldı. Bu denetim raporu genel hatlarıyla UUİ'nin mevcut bakım ve işletim maliyetlerini detaylandırıyor. Diğer yandan uzay ortamında gerekli test ve araştırmaların yapılabilmesi için uzay istasyonu ihtiyacının devam ettiği görüşünü savunuyor. Bu bağlamda Ay veya Mars üzerinde kalıcı bir insan varlığının kurulabilmesi için uzay istasyonundan elde edilecek tecrübenin önemi vurgulandı.
[caption id="attachment_27276" align="alignnone" width="985"]
UUİ araştırmalar için kullanılıyor.[/caption]
NASA’nın insanlı uzay uçuşları için sahip olduğu bütçenin üçte biri olan 3 milyar dolar civarında bir tutar UUİ’nin yıllık ihtiyaçları için harcanıyor. Mevcut istasyonun emeklilik tarihi halen 2024 olarak planlanmış. Buna rağmen tüm gelişmeler UUİ’nin operasyonel ömrünün 2030’a kadar uzatılacağına dair işaretler veriyor.
Özel Uzay İstasyonu için Hedef 2028
NASA mevcut UUİ emekli olmadan iki yıl önce, yani 2028 itibariyle, ticari bir uzay istasyonunun yörüngede olmasını istiyor. Bu sayede 2030'da kapanması planlanan UUİ'den yeni ticari uzay istasyonuna yumuşak bir geçiş yapılması hedefleniyor. Yalnız bu geçiş planı sınırlı pazar talebi, yetersiz finansal fonlama ve güvenilir olmayan maliyet tahminleri nedeniyle bünyesinde bir çok risk barındırıyor.
[caption id="attachment_27281" align="alignnone" width="1280"]
Uzay İstasyonu için bir çok şirket çözüm üretiyor.[/caption]
Tüm bu zorluklara rağmen birçok şirket ticari yörünge istasyonu geliştirmek istiyor. Bunlar arasında Voyager Space ve Lockheed Martin ortaklığıyla kurulan
Nanoracks 2027 yılına kadar bir uzay istasyonu üretmeyi hedefliyor.
Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un uzay ve havacılık şirketi
Blue Origin, Orbital Reef adını verdiği uzay istasyonunu en geç 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planlıyor.
Diğer yandan da
Axiom 2028 yılında kendi yörüngesinde dönecek özel bir uzay istasyonu üzerinde çalışıyor. Bu tarihe kadar geliştirdiği modüller önce UUİ'ye eklenecek. Mevcut istasyon kapanınca kendi başına yol almaya devam edecekler.
Görünen o ki uzay alanında özel sektör yıllar geçtikçe payını arttıracak. Sizce bu yarışta hangi şirket ön plana çıkacak?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...