UNESCO, üye ülkeler tarafından kabul edilen yapay zeka etiğine ilişkin ilk küresel mutabakatı sundu. 8 teknoloji devi şirketle imzalanan mutabakat, yapay zekanın sağlıklı gelişimini sağlamak için gerekli hukuki altyapının inşasına rehberlik edecek.
İlginizi Çekebilir: Roblox, 16 Dilde Yapay Zeka Destekli Sohbet Çevirileri Sunuyor
Yapay Zekaya İlişkin İlk Küresel Anlaşma
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, UNESCO'ya üye ülkeler tarafından kabul edilen yapay zeka etiğine ilişkin ilk küresel mütabakatı duyurdu. Bu tarihi anlaşmanın, yapay zekanın sağlıklı gelişimini sağlamak için gerekli hukuki altyapının inşasına rehberlik edecek ortak değer ve ilkeleri tanımladığını belirtti.
Dünyanın önde gelen 8 teknoloji şirketi, yapay zekanın etik kullanılmasına ilişkin anlaşmaya imza attı. Anlaşmaya göre bu şirketlerin, yapay zeka sistemlerini tasarlarken ve dağıtırken UNESCO'nun "Yapay Zeka Etiği Tavsiye Kararına" başvurmayı taahhüt edeceği bildirildi. Mütabakata imza atan şirketler ise şöyle:
Yapay Zeka Etiği Tavsiye Kararının, dünyada ilk olduğu ve yapay zekaya ilişkin tek normatif çerçeve olmaya devam ettiği belirtildi. Son iki yılda bu çerçevenin uygulanmasına yönelik gözle görülür ilerleme kaydedildiği ifade edildi.
Audrey Azoulay; "Bugün, küresel teknoloji şirketlerinden aynı somut taahhüdü alarak büyük bir adım daha atıyoruz" dedi. Azoulay yaptığı basın açıklamasında, tüm teknoloji paydaşlarını bu ilk sekiz şirketi örnek almaya çağardı. Kamu ve özel sektörün bu ittifakının, yapay zekanın ortak çıkar inşa edilmesi açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.
UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Genel Direktör Yardımcısı Gabriela Ramos, yapay zekanın olumsuz etkilerine vurgu yaptı. Ramos; "Yapay zeka gibi gelişen teknolojiler, iyilik sunma konusunda muazzam kapasitelerini kanıtladı. Ancak bunun zaten bölünmüş ve eşitsiz olan dünyayı daha da kötüleştiren olumsuz etkilerinin kontrol altına alınması gerekiyor." dedi. Ramos, yapay zeka çalışmalarının hukukun üstünlüğüne uygun olması gerektiğinin altını çizdi.
BM'ye yönelik türünün ilk örneği olan bu anlaşma, şirketleri yapay zekanın tasarımı, geliştirilmesi, satın alınması, satışı ve kullanımında insan haklarını tam olarak garanti altına almaya zorluyor. Güvenlik standartlarını karşılamak, yapay zekanın olumsuz etkilerini belirlemek ve bunları önlemek, hafifletmek veya düzeltmek için yerel mevzuata uygun olarak zamanında önlemler alınması için gerekli özenin gösterilmesi hedefleniyor.
Anlaşma ayrıca ön testlerin veya yeni bir yapay zeka sisteminin piyasaya sürülmesinden önce test edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Ancak halihazırda piyasada bulunan yapay zeka sistemlerinin hızlı gelişimi göz önüne alındığında, aynı zamanda uygulama sonrası veya dağıtım sonrası risk değerlendirmelerinin ve hafifletme uygulamalarının geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...