Ohio State Üniversitesi araştırmacıları, değişen biyolojik çeşitlilik için yapay zeka kullanıyor! Ohio Eyalet Üniversitesi liderliğindeki dünyanın dört bir yanından araştırmacılardan oluşan bir ekip, iklim krizinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki uzun vadeli etkisini daha iyi anlamak için yapay zeka destekli modeller oluşturmak üzere veri toplayacak!
Kanada, Avrupa, Avustralya ve ABD'deki altı üniversiteden uzmanlar için belirtelim. İklim krizinin gezegendeki yaşamı nasıl etkilediğini incelemek için yapay zeka destekli ve veri destekli araştırmalar geliştirmek için çalışıyor. Ohio State Üniversitesi'nin bu ay yaptığı duyuruya göre, bu ekipteki bilim adamları, bunun bitkiler, böcekler ve diğer hayvan türleri için hayatı nasıl zorlaştıracağını anlamak istiyor.
Ohio Eyalet Üniversitesi Çeviri Veri Analitiği Enstitüsü'nün (TDAI) fakülte direktörü Tanya Berger-Wolf, çok ülkeli yapay zeka geliştirme çabalarının önde gelen araştırmacılarından biridir. Wolf, araştırmacıların veri analizi için kullanmayı planladığı bazı yapay zeka modellerinin halihazırda mevcut olduğunu belirtti. Ancak uluslararası ekibin toplamayı planladığı bilgileri daha iyi analiz etmek için de diğer parçaların geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. Değişen biyolojik çeşitlilik için yapay zeka kullanımı haberimizin detayları yazımızda!
İlginizi Çekebilir: İsviçre Buzulları Yok Oluyor! İşte Detaylar
Mevcut Yapay Zeka Destekli Ekolojik Modeller Ne Kadar Fazla Bilgi Alırsa, Analiz de O Kadar Doğru Olur
Berger-Wolf, Earther'e "Bunu nasıl analiz edeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Fakat bu temel araştırmanın gerçekleşmesi ve etki yaratması için en başından itibaren çok sayıda ortağın katılımını sağlamamız gerekiyor." ifadelerde bulundu. Dünyanın çok fazla biyoçeşitliliğin olduğu bölgelerinde, genellikle türlerle ilgili veri boşluklarının bulunduğunu açıkladı. Bu durum, söz konusu alanların uzak olması veya büyük insan popülasyonlarına sahip olma ihtimalinin düşük olması ve türlerin gözlemlenmesini zorlaştırması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Daha fazla veri toplamak için çalışmak, araştırmacıların yeterince gözlemlenmeyen bazı türlerin iklim krizinden nasıl etkilendiğini analiz etmelerine yardımcı olacak daha doğru modeller oluşturacaktır. Mevcut yapay zeka destekli ekolojik modeller ne kadar fazla bilgi alırsa analiz de o kadar doğru olur.
Ohio State News'in bildirdiğine göre araştırmacılar, Kanada-ABD sınırının yaklaşık 500 mil kuzeyinde üreyen 200'den fazla amfibi, sürüngen, kuş ve memeli türünü incelemeyi planlıyor. Araştırmacılar, incelemeyi düşündükleri hayvan türleri hakkındaki verileri ses kayıt cihazlarından, uydu görüntülerinden, kameralardan ve vatandaş bilim adamlarından gelen bilgilerden toplayacak. Modeller, bu verileri analiz ettikten sonra araştırmacılar, zaman içinde ortalama sıcaklıklar arttıkça bazı türlerin yaşam alanlarının nasıl kuzeye doğru kaydığını anlamayı umuyor.
Berger-Wolf, bunun dünya çapında farklı iklim senaryolarını anlamaya çalışan diğer topluluklara da uygulanabileceğini belirtti. Daha büyük proje sadece bazı üniversitelerle değil. Aynı zamanda kar amacı gütmeyen kuruluşlarla, endüstri liderleriyle ve dünyanın her yerindeki hükümetlerle de ortaklık kurdu. Akademik çevre dışından katılanlar, gelecekteki yapay zeka destekli modeller için veri havuzunu arttırmak amacıyla uygulamalara hayvan gözlemleri ve fotoğrafları yükleyebilir.
Ayrıca Berger-Wolf, biyoçeşitliliğin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanın liderlerin ve kuruluşların yeni çözümler oluşturmasına yardımcı olabileceğine dikkat çekti. Bu, koruma veya iklim eğitimi çözümleri üzerinde çalışmak için yapay zeka bilgili modellerin kullanılmasını içerebilir. "Politika yapıcılar için bu araştırmayı tasarlamak ve tamamen dahil etmek için yapay zekayı kullanabilmelerini istiyoruz" diye de belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...