Bilkent Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü son sınıf öğrencileri, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sağlık sektöründe veri güvenliğini sağlayan bir uzaktan hasta takip sistemi geliştirdi. Sistem, blok zinciri alt yapısını kullanarak kandaki oksijen, kan şekeri, tansiyon ve kalp ritim hızı gibi sağlık verilerinin güvenli bir şekilde transferini sağlıyor.
Proje, bitirme tezi olarak Merter Eker, Fatma Helin Ay, Berrin Yava, İrfan Laçin tarafından geliştirildi. “CipherMed” isimli projenin danışmanlığını ise Öğretim Görevlisi Ceren Serim yaptı. Projeyle ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Kripto Paraların Menkul Kıymet Olarak Değerlendirilmesi Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?
“Hasta Haklarında En Önemli Nokta Verilerin Korunması”
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Ceren Serim, hasta takibinde en önemli noktanın verilerin koruma altına alınması olduğunu vurguladı. Geliştirilen teknolojinin bulut veri tabanı ile entegre edildiğini belirten Serim, bir dizi gelişmiş özelliğe sahip yenilikçi web uygulamasıyla doktorlara hasta verilerine anında erişme ve analiz imkanı sağladıklarını açıkladı.
Serim açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“Sistemin en önemli özelliği blok zinciri teknolojini kullanarak veri transferi sağlaması oldu. Bu sayede kripto paraların transferinde gündeme gelen blok zincir teknolojisinin başka alanlarda da kullanılabileceği bir kez daha ortaya çıktı. Blok zincir ile verilerin gizliliğini korumak mümkün. Bu sebeple de siber saldırılara karşı internet ortamındaki veri güvenliğini sağlamak için blok zincir teknolojisi geliştirilen sistemde de kullanıldı.”
“Geliştirdiğimizi sistem sayesinde, hasta verilerinin, gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik protokollerine uyan web3 teknolojisi ile blok zincirde güvenli şekilde saklanabiliyor. Ayrıca hasta bilgilerine yalnızca yetkili kullanıcılar erişebiliyor. Sistem, hasta verilerinin acil durumlarda alarm vermesini sağlıyor, böylece anında müdahale ve takibe imkan sağlanıyor. Bu da hastaya optimum fayda sağlanmasına yardımcı bir mekanizma oluşturuluyor."
Uygulama Hasta Raporları da Oluşturabiliyor
Serim, projenin hasta raporları oluşturabildiğini de açıkladı. Bu sayede doktorlar zamandan tasarruf edebiliyor ve hasta verilerine daha hızlı erişiyor. Sistemin hayata geçirilmesi için Ankara Üniversitesi Teknokenti ile işbirliği yapıldı.
Sistem tam olarak şöyle çalışıyor; kandaki oksijen, kan şekeri ve tansiyon ve kalp ritim hızını ölçen cihazlardan gelen veriler işlenerek kaydediliyor ve blok zincire aktarılıyor. Blok zincirde veri güvenliği sağlandıktan sonra sıra veri aktarımına geliyor.
Ankara Üniversitesi Teknokenti'nde kurulu Esentech AR-GE'te Kurucu Ortaklarından Özgü Özköse Erdoğan da sistemle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Özköse, sistemin cihaza bağlı hastaların evde takibinde hızlı ve güvenli bir yöntem olduğunu belirtti. Ayrıca Özköse, cihaz arıza verdiğinde yetkili firmaya ya da teknisyenlere hızlı bir şekilde rapor gönderdiğini, böylece sorunun kısa sürede çözülebildiğini de açıkladı.
Özköse, şu anlık cihazın sınırlı kullanım imkanına sahip olduğunu ancak kısa süre içinde kalp pillerinin de uzaktan takibini yapabilecek bir sistem geliştirilmesi için benzer teknolojiyi kullanmak istediklerini belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...