Ünlü donmuş mumya Ötzi ile ilgili ilginç bir çalışma geliyor!16 Ağustos'ta Cell Genomics'te yayınlanan yakın tarihli bir çalışma mevcut. Bu çalışmaya göre, mumyanın görünüşü hakkındaki anlayışımızda, dikkate değer bir dönüşüm geçirildiği görülüyor.
Beklenenden daha koyu ten renginden saçıyla ilgili içgörülere kadar, teknolojideki ilerlemeler 'Buz Adam'ın daha önceki incelemelerinden elde edilen yanlış kanıları paramparça etti!
Bu yeni araştırma, Ötzi'nin fiziksel özelliklerine ilişkin algımızı yeniden şekillendirmekle kalmıyor. Aynı zamanda modern teknolojinin geçmişe dair anlayışımızı geliştirmede oynadığı inanılmaz rolü de vurguluyor. Detaylar yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Köln’de Keşif! Antik Roma Hamamı Tarihe Işık Tutuyor
Yeni DNA Analizine Göre Çalışmanın Detayları
1991'de yürüyüşçüler, İtalya-Avusturya sınırına yakın Alplerde Ötzi'nin 5.300 yıllık kalıntılarına rastladı. Son derece iyi korunmuş olan bedeni, bilimsel araştırmaların odak noktası haline geldi!
Araştırmacılar, sertleşmiş damarları, dövmeleri ve son yemeği olan dağ keçisi de dahil olmak üzere sağlığı ve alışkanlıklarıyla ilgili ayrıntıları çoktan ortaya çıkardı.
Ayrıca, Ötzi'nin ölüm anında sırtında potansiyel olarak ölümüne neden olan bir ok vardı.
Şimdi, yeni bir çalışma, Ötzi'nin cilt renginin başlangıçta inanıldığından daha koyu olabileceğini ortaya çıkardı. Potansiyel olarak Avrupalı çağdaşları arasında en koyu olanlardan biri.
Çalışmanın ortak yazarlarından ve Bolzano'daki Eurac Mumya Çalışmaları Araştırma Enstitüsü başkanı antropolog Albert Zink bir basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı.
"Önceden mumyanın derisinin buzda saklanırken koyulaştığı düşünülüyordu, ama muhtemelen şimdi gördüğümüz şey aslında büyük ölçüde Ötzi'nin orijinal ten rengi."
Ayrıca çalışmanın, Ötzi'nin saçı hakkındaki yanlış kanıları da ortadan kaldırdığını belirtelim.
Popüler inanışın aksine, olgun bir erkek muhtemelen en fazla seyrek bir saç tacına sahipti ve genleri kelliğe yatkınlığı gösteriyordu. Bu keşif, mumyada neden çok az saç bulunduğunu açıklayabilir.
Ötzi'nin genomu, görünüşünün ötesinde obezite ve tip 2 diyabet gibi sağlık risklerine işaret ediyor. Yazarlar, genetik yatkınlığına rağmen, sağlıklı yaşam tarzının bu faktörleri uzak tutmuş olabileceğini öne sürüyor.
Günümüz Avrupalılarının genetik yapısı, üç ana ata grubundan oluşan bir mozaik gibidir.
Bunlar arasında batılı avcı-toplayıcılar, yaklaşık 8.000 yıl önce yerleşen ilk Anadolu çiftçileri ve yaklaşık 4.900 yıl önce bu karışıma katılan Doğu Avrupa'dan Bozkır Çobanları yer alıyor.
Ünlü donmuş mumya Ötzi'nin genomunun ilk genetik analizi, bu Bozkır Çobanlarının izlerini ortaya çıkardı.
Bununla birlikte, yeni çalışmadan elde edilen rafine bulgular, orijinal numunenin modern DNA ile kontaminasyonu hakkındaki bir ifşa nedeniyle bu bakış açısına meydan okuyor.
Ötzi Anadolulu Mu?
Bu çalışmadan bu yana, dizilemedeki teknolojik sıçramalar ve tarih öncesi Avrupalılardan tamamen çözülmüş genomlardaki artış, bilgi dünyasını yeniden şekillendirdi. Ve araştırmacıların Ötzi'nin genetik kodunu çağdaşlarınınkiyle karşılaştırmasını sağladı.
Bu son çalışma, Ötzi'nin diğer Avrupa gruplarıyla minimum etkileşimi olan nispeten izole bir popülasyondan geldiği sonucuna varıyor.
Şaşırtıcı bir şekilde, daha önce düşünüldüğü gibi Ötzi'nin genomunda Doğu Avrupa Bozkır Çobanlarına dair hiçbir iz de ortaya çıkmadı ve avcı-toplayıcı genlerinin oranı oldukça düşük.
Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden ortak yazar Johannes Krause, "Genetik olarak, ataları avcı-toplayıcı gruplarla karışmadan doğrudan Anadolu'dan gelmiş gibi görünüyor."
Bu arada çalışmanın tamamının 16 Ağustos'ta Cell Genomics'te yayınlandığını da belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...