Günümüz dünyasında sadece yaşlı insanların değil, genç orta yaştaki jenerasyonun da karşılaşabileceği bir sorun olan unutkanlık, kişinin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu sorunu yaşayan pek çok kişi hafızayı güçlendirmek için etkili çözümler aramaktadır. ABD'de bulunan George Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden nörolog olan Richard Restak, bazen meydana gelen odak kaybının unutkanlığın büyük kısmını oluşturduğunu aktarıyor. Guardian gazetesi haberine göre, Restak bu konu bağlamında şu örneği veriyor:
“Eğer gittiğiniz bir partide size birisi bir şeyler anlatırken siz onu dinlemiyorsanız, sonradan size bir şeyler anlatan bu kişinin adını hatırlamadığınızı fark edersiniz. Hatırlama adımının gerçekleşmesi için önceden bilgiyi hafızaya atmış olmanız gerekir. Eğer ilk aşamada bu olmamışsa zaten o bilgi yoktur.”
İlginizi çekebilir: iQOO Z6 Serisi, Çeşitli Özellikleriyle Geliyor
Çalışma Belleğine Önem Vermek
Beyin ve davranış gibi konular kapsamında pek çok yerde konferanslar veren Restak, çalışma belleğini sürekli çalıştırmanın unutkanlığı önleme konusunda kayda değer bir nokta olduğunu vurguluyor. Ayrıca Restak, herhangi bir kurgusal olay örgüsünü takip etmenin bir yemek tarifini takip etmek gibi çalışma belleği egzersizi olduğunu aktarıyor.
Restak, özellikle 30'lu yaşlardan sonra hafızanın doğal bir şekilde azalmaya başlaması sebebiyle çalışma belleğinin her gün çalıştırılması gerektiğini vurguluyor ve bu yaparken görsel imgelerin kullanılması da ayrı bir katkı sunacağını belirtiyor. Yani çalışma belleği “kısa süreli bellek” olarak da adlandırıldığı için bir sürekliliğe ihtiyaç duyar.
Hafızayı Güçlendirmek İçin Tavsiyeler
Pek çok kişinin hafızayı geliştirmek adına kısa yoldan tavsiyeler aradığı bilinmektedir. Restak'ın bu konu bağlamındaki önerileri ise şöyledir:
Alkolün ileri yaşlara kadar kullanılması sinir hücrelerini olumsuz yönde etkiliyor çünkü ileri yaşlarda kişi daha az beyin sinir hücresine sahip olmaktadır. Yani Restak, alkolün en geç 70 yaşından önce bırakılmasını öneriyor.
Uyku kişinin gündelik hayatında zinde olmasını sağlarken hafızayı güçlendirme bağlamında da önemli bir rol oynamaktadır. Kişinin uykusunu iyi alması gerekir. Buna ek olarak, öğleden sonraki kısa şekerlemeler de hafıza için pozitif bir etkiye sahiptir.
Sosyalleşme, unutkanlık gibi sorunların önüne geçmek için kayda değer bir noktadır. Kişinin sosyalleşme kavramından uzaklaşmaması gerekir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...