Uyku apnesi, uyku sırasında nefesin 10 saniyeden fazla aralıklarla kesildiği uyku bozukluğu durumuna denir. nun görülen en büyük belirtileri; horlama, gündüzleri aşırı uykululuk, derin uyuyamama, uykudayken sık sık uyanma ve gün içinde yorgun hissetmesidir.
Uyku apnesinin korkutucu etkileri vardır. Gün içinde kendini aşırı yorgun hissetme, öğrenme güçlüğü, hafızanın zayıflaması, odaklanamama, araba kullanırken uyuklama riski bunlar arasında. Bunun yanı sıra, hastalar trafik kazası ve iş kazaları açısından normal bir insana göre kat be kat daha fazla risk altındadırlar. Uyku apnesi tedavi edilmezse şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, kanser gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
[caption id="attachment_5001" align="alignnone" width="550"] Uyku apnesi olan kişiler, uyku esnasında hava yolları geçişleri tıkandığı için nefes almakta güçlük çekiyorlar.[/caption]
Uyku apnesinin bilindik anlamda bir ilacı veya reçetesi yok. Tedavisi için ise üretilen bazı tıbbi cihazlar bulunuyor. Doktorların en sık önerdiği klasik yöntem, bunun yanı sıra dişlere yerleştirilen ve Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ağız içi apareyi tedavi için kullanılan cihazlar arasında.
Bu yazımızda sizlere, kişilerin hayat kalitesini ciddi bir şekilde etkileyen uyku apnesi sendromunun tedavisi için geliştirilen bazı tıbbi cihazlardan bahsedeceğim. Öyleyse başlayalım.
Cpap, sürekli pozitif hava yolu basıncı olarak bilinen, uyku apnesi ve diğer solunum rahatsızlıkları için geliştirilmiş bir cihaz.
, uyku esnasında üst solunum yollarını açık tutarak solunum durmasını (apne) engeller. Cihaz, ortamdaki hava basıncından daha yüksek bir basıncı sürekli olarak hastaya vererek bu işlemi gerçekleştirmektedir.
[caption id="attachment_4987" align="alignnone" width="1251"]
Cpap cihazı, doktorların en çok önerdiği uyku apnesi tedavileri arasında bulunuyor.[/caption]
Cpap cihazının dezavantajı kullanımının kolay olmaması ve seyahat sırasında taşınamıyor oluşudur. Ayrıca cihaz maskesinin hastanın burun çevresinde iz bırakması ve hastaların bu cihazı kullanmada zorluk çekmeleri olumsuz yönlerinden biridir.
Uyku bozukluğu ve horlama tedavisi için kullanılan
hastaların ağız ölçüsü alınarak yaptırılan bir protezdir. Boksör dişliğine benzeyen protez, alt çeneyi ileri ve aşağı doğru alarak, ağızdaki sarkmış dokuları gererek solunum yollarını açar, böylece uyku apnesine ve horlamaya engel olur.
[caption id="attachment_4989" align="alignnone" width="600"]
Diş ölçüleri alınarak kişiye özel yaptırılan Horlama Protezi..[/caption]
Horlama protezinin kullanımı kolay ve taşınabilir. Etkisini kısa sürede gösteriyor oluşu ise avantajlarından biri. Ayrıca Cpap cihazına göre hastalar, proteze alışmakta daha az sıkıntı yaşadıklarını ifade etmektedirler.
nde çalışan bilim insanları tarafından geliştirilen
, ağza emzik gibi takılan bir aparey. Dormio’nun hikayesi Boğaziçi Üniversitesinde okuyan
’ın yüksek lisans tezi çalışmalarıyla başlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=TM1gsV7lxso&ab_channel=%C4%B0SOKOZA
’in düzenlediği
dahil birçok yerden ödül alan aparey mucitleri, kazandıkları para ödülleriyle Dormio’yu geliştirmeye devam ediyorlar.
Sağlık teknolojisi girişimcisi Sefa Zülfikar, Dormio’nun gelişimini şöyle anlatıyor;
[caption id="attachment_4985" align="alignnone" width="870"]
Dormio medikal cihazı Türk mucitler tarafından geliştirildi.[/caption]
Daha sonrasında Göğüs hastalıkları ve uyku uzmanı
, klinik denemeler yapabilmeleri için araştırmacılara uyku laboratuvarını açıyor. İlk başta prototip olan aparey, çalışmalar sonucunda silikona dönüştürülüyor. Yaklaşık 1.5 yıl süren uyku testleriyle apareyin işe yarayıp yaramadığı test ediliyor.
[caption id="attachment_4990" align="alignnone" width="641"]
Boğaziçili bilim insanları uyku apnesine çözüm getirdiler.[/caption]
Çalışmalar sonucunda cihazın hastanın hava yolunu geliştirmekle birlikte geceleri yaşanan solunum durmalarının sayısını ve horlamayı önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmış oluyor.
Sefa Zülfikar aynı zamanda
isimli medikal cihaz sağlık girişiminin kurucusu ve geliştirdiği Dormio apareyini burada satışa sunmaya devam ediyor.
Ağız içinde emzik gibi yerleştirilen Dormio, dil ve dudak arasına yerleştirilmek suretiyle kullanılıyor. Yerleştirildikten sonra ise dil ve çeneyi doğru pozisyonda tutarak hastaların gece boyunca rahat uyumalarına yardımcı oluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...