Musk bir yandan, Bezos bir yandan tutan tuttuğunu itiş gücüne bakmaksızın uzaya gönderince uzay haliyle yolgeçen hanı oldu diyebiliriz. Uzay boşluğunda meydana gelen çöplerin temizlenmesi için araştırmacılar bir yöntem geliştirdiler. Uzaydaki çöpler mıknatısla temizlenecek.
Uzayda meydana gelen ve artık bir çöplük halini alan çöpler, dünyamızın atmosferinden dışarıya çıkabilmeyi gün geçtikçe daha zor bir hale getiriyor. Roketlerden ayrılan, kopan parçalardan, işlevini yitiren uydu istasyonlarına kadar, yörüngemizde başıboş bir şekilde süzülen milyonlarca irili ufaklı parça bulunuyor.
Dünyanın yörüngesinde bulunan özellikle mikro boyuttaki parçalar, görevine halen devam etmekte olan Uluslararası Uzay İstasyonu, Hubble Teleskobu ve bunlar gibi binlerce uyduyu yüksek oranda tehdit ediyor. Örneğin geçtiğimiz Mayıs ayında bir uzay çöpü Uluslararası Uzay İstasyonuna çarpmış ve istasyonun kol parçasında bir delik açmıştı.
Dünyamızın yörüngesinde bulunan ve farklı katmanlara gönderilen uyduların hızları, görevlerine ve bulundukları bölge kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin dünyamız ile senkronize bir şekilde hareket etmesini istediğimiz bir uyduyu, ekvator çizgisi üzerine konumlandırırsak farklı, kutupların üzerinde konumlandırırsak farklı hızlarda hareket ettikleri gözlemleniyor. Bu da çöp oluşumunda çok önemli bir rol oynuyor.
NASA’nın Uzay Çöpü Raporu
[caption id="attachment_25930" align="alignnone" width="1024"]
Nasa'nın Uzay Çöpü Raporu
www.startupteknoloji.com[/caption]
NASA uzun yıllardır uzaydaki çöpler hakkında detaylı araştırmalar yapıyor. Zira NASA tarafından, uzaydaki keşifler adına yapılan bütün çalışmaları, uzay çöpleri tehdit ediyor. NASA’nın konu ile alakalı yaptığı bir açıklama İndependent’da yayınlandı.
Bu açıklamaya göre şu an itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde boyutu bir top mermisinden büyük olarak belirlenen ortalama 27 bin parça çöp (atık) yer alıyor. Üstelik bunların uzaydaki hareket hızları, hâlihazırda kullanımda olan uzay araçlarına zarar verebilecek kadar etkili.
Çözüm Mıknatısla Temizleme Yöntemi
[caption id="attachment_25927" align="alignnone" width="1079"]
Uzay Çöpleri Temizlenecek
www.startrupteknoloji.com[/caption]
Bilim insanları uzayda meydana gelen bu çöplük konusunda uzun zamandır çalışmalar yapıyorlardı. Zira bu durum geçtiğimiz aylarda sıkça gündeme gelmişti. Çalışmaların ardından geçtiğimiz günlerde umut vadeden bir gelişme yaşandı.
Utah Üniversitesi'nden makine mühendisliği profesörü Jake J. Abbott liderliğindeki bir bilim ve araştırma ekibi, yörüngedeki enkazları ve çöpleri dönen mıknatıslarla yönlendirebilecek bir uzay aracı tasarısı geliştirdiler. Bu konuda çalışması için donanımlı bir uzay aracı geliştirilecek ve araç özel mıknatıs sistemlerine sahip olacak. Bu araç, sahip olduğu bu özel mıknatıslarla parçaları tek tek yakalamaya çalışmaktansa toplu bir şekilde yörüngenin dışına doğru çekmesi mümkün olacak.
Geliştirilecek olan bu mıknatıslı uzay aracı, arızalanan uyduların tamirinde de kullanılabilecek şekilde tasarlanıyor. Örneğin hasar görüp kendi etrafında hızla dönmeye başlayan bir uydu, bu mıknatıslarla durdurulabilecek. Ardından duran uyduya onarım işlemi rahatlıkla yapılabilecek. Biriken uzay çöpleri atmosferden çıkışta hiçbir araca engel teşkil etmeyinceye kadar temizleme işlemi devam edecek.
Deformasyonu ve Kırılmayı da Önleyebilir
Uzay çöpleri ve uzayda meydana gelen enkazların toplanmasıyla ilgili bir başka önemli sorun da hassas parçaların kırılma ihtimali. Enkazları ve çöpleri temizlemek amacıyla gönderilmiş görevli bir uzay aracının robotik koluyla kavrayacağı nesneler, zaman zaman baskıya dayanamayıp parçalanabiliyor. Bunun örnekleri geçtiğimiz uzay görevlerinde yaşandı. Bu da yörüngedeki enkazın sayısının artmasıyla sonuçlanabilir.
Ancak uzay çöplerinin temizlenmesi için tasarlanan mıknatısı araçlar, kolayca kırılabilecek nesnelerin yönlendirilmesine de olanak tanıyabilecekler. Bu sebeple araç iki işlevde de kullanılabilecek.
Uzay çöpleri ve biriken enkazların sayısal değerleri oldukça fazla. Bu enkazlar zamanla atmosferden çıkışları bile kapatabilir. Uzayın artık uzak olmadığı bir gelecekte yaşamamıza rağmen, dünya zamanla mahsur kalabilir. Bu noktada durumun önemi ortada. Biran önce uzay çöplerinden arındırılmış bir uzay yolu için bu araçlar ve fikir oldukça parlak. Hadi bakalım.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...