Uzayda çok sayıda dış gezegen mevcut. Ancak bir süredir buna benzer bir şey görülmedi. James Webb Uzay Teleskobu (JWST) sürekli olarak yeni uzay keşiflerinin kaynağı olmuştur.
Şimdi de TOI-270 d ile ilgili büyüleyici ayrıntıları ortaya çıkardı. Bu, potansiyel olarak "kaynayan okyanus suyu dünyası" olabilecek uzak bir ötegezegendir.
TOI-270 d, TOI-270 sisteminde yer alan Neptün'ün altındaki uzak bir ötegezegendir. Bu bir uzay gösterisinden başka bir şey değil ve potansiyel olarak "kaynayan okyanus suyu dünyası" olabilir.
JWST'nin güçlü araçlarıyla donanmış bilim insanları, Hycean dünyası adayı olan TOI-270 d'nin atmosferik yapısını derinlemesine araştırdı. Araştırmanın detayları haberimizde...
İlginizi Çekebilir: James Webb, Evrenin İlk Dönemine Işık Tuttu!
''JWST ile Yeni Ortamları Keşfetmek Heyecanlı''
Tercih ettikleri cihaz için belirtelim. 2,7–5,2 μm aralığını kapsayan NIRSpec G395H idi. Bunun yanı sıra HST WFC3 spektrografını (1,1–1,6 μm) kullandılar. Açıklama, sırasıyla 3,8–4,9σ ve 2,9–3,9σ güven seviyelerinde metan (CH4) ve karbondioksitin (CO2) büyük işaretlerini sergiledi.
İlginç bir şekilde amonyak (NH3) izi yoktu. TOI-270 d'nin okyanusunun kanıtı, temel kimyanın hidrojen açısından zengin bir atmosferde doğal olarak oluşması gerektiğini öngördüğü amonyak yokluğuna dayanıyor.
Ancak amonyak suda oldukça çözünür ve aşağıda bir okyanus olsaydı atmosferde tükenirdi. Analizi yürüten Prof Nikku Madhusudhan, "Bir yorum, bunun hidrojen açısından zengin bir atmosfer altında su okyanusuna sahip, sözde 'hycean' bir dünya olduğu yönünde" ifadelerinde bulundu.
Bir tarafı yıldızına, diğer tarafı ise sürekli karanlıkta olacak şekilde gelgit kilitli olan TOI-270 d, sıcaklıkta keskin bir kontrast sunuyor. Gündüz tarafı aşırı sıcak bir okyanusa sahipken, gece tarafı daha yaşanabilir koşulları barındırabilir.
Ancak atmosferik basınç çok büyük olacaktır. Okyanus yüzeyinden buhar çıktığı için bu, Dünya'dakinin onlarca ila yüzlerce katı kadar olurdu.
Prof Madhusudhan, "Okyanus 100 derece veya daha fazla olabilir. Yüksek atmosferik basınçta, bu kadar sıcak bir okyanus hala sıvı olabilir ancak yaşanabilir olup olmayacağı belli değil" diye de ekledi.
Ancak açıklamalar bununla bitmiyor. Ayrıca dış gezegende 2,3–3,0σ güven seviyelerinde karbon disülfürün (CS2) kanıtı da vardı. Verilere bağlı olarak 1,6–4,4σ'da potansiyel su (H2O) çıkarımı da vardı.
Karbon disülfürün keşfi Dünya'daki biyolojik süreçlerle bağlantılıdır. Ancak bilim insanları potansiyel yaşamla ilgili sonuca varırken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
The Guardian'a konuşan Açık Üniversite'den Dr. Jo Barstow, JWST ile yeni ortamları keşfetmenin heyecanını vurguladı. Son araştırmalara dahil olmayan bilim insanı, TOI-270 d'nin atmosferine ve okyanus olasılığına ilişkin anlayışımızı geliştirmek için daha fazla gözlem yapılması çağrısında bulundu.
Keşif, NIRISS, NIRSpec ve MIRI araçlarının JWST GO Programları 2759, 3557 ve 4098 bayrağı altında güçlerini birleştirdiği çok sayıda JWST programının bir parçasıdır. Ötegezegen TOI-270 b ve d'nin eş zamanlı geçişlerinin nadir görülmesi, gözlem penceresi sırasında kozmik bir gösteri, 5,3 saatlik maruz kalma süresini açığa çıkarıyor.
Çalışmanın tamamı için belirtelim. Astronomi ve Astrofizik Mektupları dergisinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...