Araştırmacılar, yalnızca bir çip ve bir lazer kullanarak bir veri aktarım rekoru kırdı. Teknoloji önemli ölçüde daha az enerji tüketiyor.
İlginizi Çekebilir: SpaceX Uydu İnternet Hizmeti Starlink, Yeni Hizmet Alanını Açıkladı
İşte Rekor Kıran Verilerin Aktarım Hızı
Danimarka Teknik Üniversitesi ve Göteborg'daki İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden uluslararası bir araştırmacı ekibi, verilerin tek bir lazer kullanılarak 1 Pbit/s'yi aşan hızlarda iletilebileceğini ilk kez gösterdi. Bilim insanları yeni teknolojiyi kullanarak 1.8 Pbps hıza ulaştı. Bu, toplam küresel İnternet trafiğinin iki katıdır.
Kaynak, birçok renkte yanardöner bir spektrum oluşturmak için tek bir kızılötesi lazerden gelen ışığı kullanan özel olarak tasarlanmış bir optik çip. Dönüşüm, bir silikon nitrür halka rezonatörüne dayalı bir frekans tarağı olan bir optik kaynak tarafından gerçekleştiriliyor. Böylece, bir dalga boyuna sahip ışık, farklı frekanslarda birden fazla dalga üretmek için kullanılabiliyor.
Bilim adamları, üretilen tüm renklerin frekans olarak birbirinden belirli bir mesafede sabitlendiğini - tıpkı bir taraktaki dişler gibi - bu yüzden buna frekans tarağı dendiğini açıklıyor. Her renk (veya frekans) daha sonra izole edilebilir ve verileri "kaydetmek" için kullanılabiliyor. Bundan sonra, tüm veri tekrar bir optik fiber üzerinden iletilen tek bir ışında birleştirildi.
Deneysel bir gösteri, 223 farklı dalga boyu üreten tek bir çipin 1.8 Pbps'yi kolayca iletebileceğini gösterdi. Buna karşılık, modern ekipman kullanarak, bu binden fazla lazer gerektiriyor. Bilim adamları, optimize edilmiş çipin elektrik tüketimini azaltacağını ve İnternet ve diğer iletişim ağlarının iklim değişikliği üzerindeki etkisini azaltacağını ekliyor.
Araştırmacılar, ulaşılan değerin sınır olmadığını vurguluyor. Bilgisayar simülasyonları, yeni çipin ölçeğini büyüterek, tek bir lazer kullanarak saniyede 100 Pbit'e kadar bilgi iletmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar teknolojilerini geliştirmek için çalışmaya devam edecekler.
Veri Nedir?
Veri, ham gerçek enformasyon parçacığına verilen addır. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir. Ölçüm ya da sayım yolu ile toplanan ve sayısal bir değer bildiren veriler nicel veriler, sayısal bir değer bildirmeyen veriler de nitel veriler olarak adlandırılmaktadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...