Veri çalmak zor bir iş değil ama artık insanlar verilerini nasıl güvende tutacaklarının da farkında. Ancak yeni bir çalışma, verilerinizin hala elektromanyetik dalgaların yardımıyla çevrimdışı bir makineden çalınabileceğini gösterdi. Bu, bir akıllı telefona veya başka bir cihaza takılı bir elektromıknatıs alıcısı olan duvarlardan bile altı fitten fazla bir mesafeden verilerin çalınabileceği, hava boşluklu bir bilgisayar olarak bilinen bir bilgisayar türü.
İlginizi Çekebilir: Kimlik Avcılarının Verileri Çalmak İçin Kullandığı Yol Ortaya Çıktı
Önleyici Tedbirler de Dezavantajlı
Bu veri çalma yöntemi, bu yönteme Covid-bit adını veren İsrailli bir araştırmacı Mordechai Guri tarafından tanıtıldı. Edindiğimiz bilgiye göre, Air-gapped PC'ler daha çok askeriye ve devlet daireleri gibi hassas verilerin bulunduğu kurumlarda kullanılıyor. Ancak bu yeni yöntem, hava boşluklu cihazlardan veri çalmaya başlarsa, bu dünyada pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Birisi bu sistemlerden veri çalmak isterse, kötü amaçlı yazılımı sisteme fiziksel olarak yüklemesi gerekir. Bu kötü amaçlı yazılım daha sonra 0 ila 48 kHz arasında elektromanyetik dalgalar üretir ve dalgaların CPU'su ve frekansları zaten kurulu olan kötü amaçlı yazılım tarafından kontrol edilir.
Üretilen dalgalar, sistemden gelen ham verilere sahip. Ayrıca 3,5 mm'lik bir ses jakı olan bir mobil cihaza bağlanan bir anten ile verilerin kodu kolayca çözülebilir. Cep telefonu gibi herhangi bir cihaz yardımıyla verilerin şifresini çözmek için özel bir program kullanılır. Ancak veriler bir gürültü filtresi yardımıyla üretilir. Geliştirici, bilgisayar masaüstlerinde, dizüstü bilgisayarlarda ve Pi3'te veri çalmayı denedi. Elektromanyetik sinyallerin üretilmesini zorlaştıran tasarruflu enerjileri nedeniyle dizüstü bilgisayarların veri çalmanın en zor olduğu görüldü.
Masaüstü bilgisayarlar, saniyede 50 bit iletecek şekilde veri çalma konusunda kolayca yardımcı olabilir.Ayrıca hata oranı sadece yüzde 0,1 ile yüzde 0,8 arasındadır. Benzer şekilde, saniyede 1000 bit için hata oranı yaklaşık yüzde 1,78'dir. Bu da veri aktarımının hala mükemmel olduğu anlamına geliyor. Bu istatistiklere göre de, 10 KB'lik bir dosya elektromanyetik dalgalar ile bir masaüstü bilgisayardan başka bir cihaza 90 saniyede kolayca iletilebiliyor.
Pi3 üzerinde deney yapıldığında cihazın uzak yerlerde zayıf besleme gösterdiği için sadece bazı mesafelerde çalıştığını gösterdi. Guri, air-gapped PC kullanan yerlerin CPU yüklerini ve frekanslarını izlemeleri ve sistemlerinde dolaşan herhangi bir şüpheli faaliyet tespit ettikleri takdirde hemen harekete geçmeleri gerektiğini söyledi. Bunun diğer çözümü, CPU'ları belirli frekanslarda kilitlemek. Böylece veriler radyasyonla çalınmaz. Ancak bazı önleyici tedbirlerin alınması PC'lerin genel performansını etkileyebileceğinden bazı dezavantajların da olduğunu belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...