Video oyun sektörü gelişmeye devam ediyor fakat neden insanlar oyunların biteceğinden endişeli? Grafikler gün geçtikçe daha gerçekçi ve fantastik hale geliyor, oynanış daha akıcı hale geliyor ve hikayeler çok daha iyi. Şunu da söylemek gerekir ki; bugün video oyunu endüstrisi, hem müzik hem de film endüstrilerinin toplamından daha değerli.
İnsanların bu endişesinin nedenlerinden biri de aslında bu sektörün sallantıda olmasıdır. Her ne kadar pandemi süresince video oyunların benimsenmesi söz konusu olduysa da, bu sektörün bazı sorunlar yaşadığı ifade edilmektedir. Şöyle ki; video oyunu endüstrisi, tedarik zinciri sorunları ve sürekli başlık yayınlama gecikmeleriyle uğraşıyor.
İlginizi Çekebilir: Marvel World Of Heroes Sürprizlerle Geliyor
2010'lardan Günümüze Video Oyun Endüstrisi
Şunu muhakkak söylemeliyiz ki oyun endüstrisi, 10 yıl öncekinden çok farklı bir canavar durumunda. Teknoloji büyüdükçe, oyun yazılımı ve donanımının erişilebilirliği ve etkileşimi de artıyor. Oyun abonelikleri, mobil oyun, e-spor ve bulut oyunlarından biraz bahsetmek gerekir diye düşünüyorum.
2022'de abonelik hizmetleri olmadan oyun oynamayı hayal etmek zor ancak 2010'dan önce hiçbir yerde bu kadar yaygın değildiler. Playstation Now, Xbox Game Pass ve EA Access artık oyunculara içerik sunan aylık/yıllık ücretli hizmetlerden sadece birkaçı. Google Stadia da bu kategoriye giriyor ancak Alphabet geçen yıl boyunca projeyi küçülttü.
Mobil oyun, endüstri için bir başka önemli alandır. 2010'larda cep telefonlarında oyun oynamak, Nokia telefonunuzda sadece Snake oynamaktan artık çok uzaklaştı. Tencent Games'in battle royale oyunu PUBG Mobile, hayatının ilk dört ayında 100 milyon indirme sayısına ulaştı. Pokemon Go, dünyanın evlerini terk etmesini ve AR Pokemon'u bulmak için dünyayı dolaşmasını sağladı ve ömür boyu 400 milyar doların üzerinde gelir elde etti.
İnternet teknolojisi şirketi SHAREit Group'un bölgesel başkan yardımcısı ve EMEA işletme başkanı Arunabh Madhur Verdict'e verdiği açıklamada; "Mobil cihazların artık oyunlara çok güçlü bir yakınlığı var, çünkü kullanıcılara istedikleri yerden hareket halindeyken oyun oynama seçeneği sunuyor. Ayrıca, oyun ve video oyun konsollarının ek basılı kopyalarını satın almak yerine, oyun oynamak için mobil cihazları kullanmak tüketiciler için daha erişilebilir hale geldi.” ifadelerini kullandı.
E-sports, hem oyunlara katılan oyuncular hem de onları geliştiren şirketler arasında şiddetli bir rekabetin yaşandığı üçüncü bir alandır. Rekabetçi oyun artık ana akım kültürün ön saflarında yer alıyor. Fortnite ve CS GO gibi oyunlar, milyonlarca dolarlık ödüllü küresel yarışmalar düzenliyor. Amerikalı YouTuber Kyle Giersdorf, henüz 16 yaşındayken Fortnite Dünya Kupası'nda 3 milyon dolar kazandığında medyayı çılgına çevirmişti.
Bulut oyunları, oyun meraklılarının yakından takip etmesi gereken dördüncü alandır. 2010'lar, sektöre daha fazla teknoloji ağırlığının girdiğini ve bulut oyunlarını ilerlettiğini gördü. Google, bulut oyun hizmetini 2019'un sonunda bıraktı, bu da oyuncuların güçlü özelliklere sahip donanıma ihtiyaç duymadan oyunları doğrudan bulut üzerinden yayınlamasına izin verdi.
Peki Neden Şimdi Sektör Sallantıda?
Oyun sektörü son on yılda büyüdü ve pandemi sırasında oyunlara ilgi oldukça yükseldi. 2021'de toplam oyun, konsol ve abonelik satışları toplam 191 milyar doları buldu. Ampere Analizine göre bu, bu yıl %1,2 düşüşle 188 milyar dolara düşecek.
Mobil oyun yayıncısı GameHouse CEO'su Simonetta Lulli, Verdict'e “Covid sırasında daha çeşitli gruplardan daha fazla insanın oyun oynadığı belirgin bir değişiklik oldu” dedi.
Ancak işler değişiyor. İnsanlar oyunlara geçen yıla göre daha az para harcıyorlar. Bazı analistler, düşüşü toplumun kilitlenmelerden geri dönmesine ve daha fazla dışarı çıkmasına bağladılar. GlobalData analisti Rupantar Guha, Verdict'e “Oyun, Covid-19 karantinaları sırasında birçok insan için hayati bir eğlence kanalıydı” dedi.“Sektör, 2020'de hızlı bir yeni kullanıcı akışı yaşadı ve bu da gelir artışıyla sonuçlandı. Eğilim 2021'e kadar devam ederken, pandeminin etkisi azaldıkça ivmenin 2022'de yavaşlaması şaşırtıcı değil" ifadelerini ise açıklamalarına ekledi.
Bu, içeride kilitli kalan ve evde oyun oynayan konsol oyuncuları için kesinlikle mantıklı. Ancak NPD Group'a göre, 2021'de yaklaşık 119 milyar dolar gelir elde eden mobil oyun aslında en büyük gerilemeyi gördü. Tüm endüstrinin düşüşü için bir dizi faktör görülebilir. Küresel enflasyon bariz olanı diyebiliriz. Hayat pahalılığı çok sorun yaratıyor.
Bir diğeri, Sony Playstation 5'in piyasaya sürülmesini büyük ölçüde etkileyen oyun donanımıyla ilgili tedarik sorunlarıdır. Grafik kartları ve işlemciler de yetersiz olduğundan, makinelerini yükseltmek isteyen PC oyuncuları da kıtlıklardan etkilendi.
Guha, “Covid-19, pandemi kontrol altına alındığında istikrara ihtiyaç duyan oyun tedarik zincirlerini etkiledi” dedi. “Örneğin, oyun şirketlerinin, oyun cihazlarına güç sağlayan ve gecikmiş oyunları başlatmak için kritik oyun sanatı tasarım birimlerini hızlandıran çip eksikliğini ele alması gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...