Bilim insanları, virüslerin bulaşıcılığını azaltmak için mekanizmalardan yararlanıyor. Evet, virüsler, herkesi etkileyebilen soğuk algınlığından AIDS ve SARS gibi ciddi hastalıklara kadar çok çeşitli hastalıklardan sorumludur. Oldukça bulaşıcı olan ve insanları hasta edebilecek veya öldürebilecek yaklaşık iki yüz farklı virüs vardır. Ancak bazı virüsler de insanların uzun vadede hayatta kalmasına katkıda bulunabilecekleri için önemlidir.
Virüsler vücudun mikrobiyomunun bir parçasını oluşturur. Aşı oluşturmak, enfeksiyonları teşhis etmek ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek için de kullanılabilirler. Bilim insanları bunları, araştırma amacıyla yeni ilaçlar geliştirmek ve biyolojiyi aydınlatmak için de kullanıyor.
Bu virüsler sorunlu olmaya devam ediyor ancak yaşamın her alanında hayati öneme sahip olabileceğinden zararlı olarak değerlendirilemez. Bununla birlikte belirtelim. URV ve RMIT Üniversitesi'nden (Avustralya) bir araştırma ekibi, virüslerin bulaşıcı yeteneklerini ortadan kaldırarak insanlara verebileceği potansiyel zararla ilgili korkuyu çözmüş olabilir.
Araştırma ekibi, virüslerin bulaşıcı potansiyelini azaltmak için mekanik yöntemler kullanan bir yüzey tasarladı ve üretti. Ekibin tasarladığı bu yüzey, kendisiyle temas eden virüslerin yapısını yok eden birkaç küçük sivri uçtan oluşan silikondan yapılmış. Virüslerin bulaşıcılığını azaltmak için tasarlanan yüzey ile ilgili detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: AI Dünyasında Devrim: Aizip ve Bilim İnsanlarından Otomatik Çoğalan Modeller
Bulaşıcı Hastalıkların Kontrol Altına Alınmasını Önemli Ölçüde Kolaylaştıracaktır
URV'nin Fiziksel ve İnorganik Kimya Bölümü'nden araştırmacı Vladimir Baulin şu ifadelerde bulundu. "Bu durumda silikon kullandık çünkü teknik açıdan bakıldığında diğer metallere göre daha az karmaşıktır" Bu yüzey, daha sonra malzemeyi çıkarmak için iyonlarla yüklenen pürüzsüz bir metal plakadan yapılmıştır. Bu, yaklaşık iki nanometre kalınlığında iğnelerle dolu bir yüzeyle sonuçlanır.
Ekip için belirtelim. Virüslerin nanoyapılı yüzeyle temas ettikten sonra bulaşıcı yeteneklerini kaybettiği süreçleri teorik ve pratik açıdan analiz etti.
URV'den araştırmacılar, virüsler ve iğneler arasındaki etkileşimleri ve bunların sonuçlarını simüle etmek için sonlu elemanlar yöntemini kullandı. Bu hesaplamalı yöntem, yüzeyin yüzeyini ayırır ve her bir parçayı ayrı ayrı işler.
RMIT Üniversitesi araştırmacısı, virüsü nanoyapılı yüzeye maruz bırakarak sonuçları gözlemleyerek pratik bir analiz kullandı.
Araştırmacılardan elde edilen bulgular, bu yöntemin nanoyapılı yüzeyle temas eden virüslerin yüzde 96'sını altı saat içinde etkili bir şekilde etkisiz hale getirdiğini gösteriyor. Ayrıca kimyasal kullanımını gerektirmediği için bu amaca ulaşmak için mükemmel bir yöntemdir. Bu, potansiyel olarak tehlikeli biyolojik materyallerin bulunduğu ortamlarda kullanılmasını güvenli hale de getirir. Elbette bu yöntem mükemmel teknik uzmanlık gerektirir.
Diari Digital URV tarafından yayınlanan bu çalışma için ekleyelim. İğnelerin virüslerin dış yapılarını yok ederek etkisiz hale getirme yeteneği göz önüne alındığında, nanoyapılı yüzeyin virüsidal olduğunu da buldu.
Bu teknolojinin potansiyel olarak tehlikeli biyolojik materyallerin bulunduğu ortamlarda kullanılması, bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasını önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu zorlu ortamlarda araştırmacıların, hastaların ve bilim adamlarının riskini de azaltacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...