Son zamanlarda kurumlar, müşterileriyle iletişim kurabilmek adına; Voice Over Internet Protocol yani VOIP uygulaması kullanıyorlar. Peki bu uygulama nedir?
IP tabanlı VOIP sayesinde iletişim daha kolay kurulabiliyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de en çok tercih edilen iletişim teknolojisi olarak biliniyor. Geleneksel hale gelen bakır kabloların santrallere bağlandığı telefon görüşmelerine kıyasla VOIP’in çok avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Bu teknolojide öncelikle, telefon görüşmelerindeki ses sinyalleri dataya çevriliyor. Ses sinyalleri dataya çevrilmesiyle beraber internette veri hattından taşınarak, geniş bant aralığında bir yere sahip oluyor. Aynı zamanda uygulama hem sabit hem de mobil hatlarla düşük ya da ücretsiz konuşmayı da sağlıyor.
VOIP Güvenilir mi?
VOIP uygulaması; hızlı, kullanışlı ve uygun maliyetli olmasıyla kullanıcılar tarafından takdir topluyor. Kullanıcılarına önemli avantajlar sunmasına rağmen VOIP güvenliği çok tartışılıyor. Özellikle VOIP siber güvenliğiyle alakalı haberler çok çıkıyor.
VOIP araması; internet üzerinden verilerin aktarılması sonucunda gerçekleşiyor. VOIP uygulamasında, geleneksel telefon hatları kullanılmıyor. Onun yerine dijital telefon görüşmeleri yapılıyor.
İnternet üzerinde görüşmeler yapıldığı için güvenlik tedbirleri alınmadığında saldırılar gerçekleşebiliyor. Özellikle bu noktada karşılaşılan sorunların başında; çağrıların engellenmesi geliyor. Ancak VOIP tüm oluşabilecek siber saldırılara karşı önlem alabiliyor. Bunların en başında, iyi uygulamaların kullanılarak verilerin güven altına alınması geliyor.
VOIP ile Oluşan Siber Güvenlik Riskleri
VOIP uygulamasında; veriler internet aracılığıyla aktarılıyor. O nedenle; veriler kolayca başkaları tarafından ele geçirilip, dinlenebiliyor. Telefon üzerinden özellikle; kredi kartı işlemlerinin yapılması ve önemli bilgilerin paylaşılması verileri tehlikeye düşürüyor. Verilerin güvenliği açısından öncelikle dahili BT altyapısının mutlaka güvenli hale getirilmesi gerekiyor. VOIP uygulamasının dahili kullanılması, güvenlik açısından geleneksel telefon hatlarıyla aynı değerdedir. Yani; geleneksel telefon hatlarının sahip olduğu güveni size sağlar. Dahili sistem üzerinde çağrıların gerçekleşmesiyle veriler kolayca bilgisayar korsanlarının eline geçemez. Fakat dahili arama altyapısı haricinde aramalar gerçekleşirse sistem savunmasız hale gelir.
VOIP; SIP adı verilen “Oturum Başlatma Protokolü” kapsamında telefonları açıp kapatmayla mükelleftir. Özetle; internetle telefon arasında bağlantı sağlayan portakalı VOIP olarak adlandırıyoruz. Çağrı verilerinin internetten iletilmesini sağlayan sistem, güvenli tasarlanmadığında; kullanıcıları çok zor duruma düşürür. Özellikle kötü niyetliler; BT altyapısına ve aramalara kolaylıkla erişebiliyorlar. Bu durumda; telefon görüşmelerinin dinlenmesine ve BT ağına saldırılara yol açıyor. Aynı zamanda DDOS adı verilen “Dağıtılmış Hizmet Reddi” gibi adres sahtekârlıkları da olabiliyor. İşletmeyi zor duruma sokan saldırıların başında DDOS geliyor. Tüm bu sebepler doğrultusunda
VOIP uygulaması güvenli olması için mutlaka adımları çok iyi atmak gerekiyor. VOIP uygulamasını işletmenizde kullanacaksanız; mutlaka uygulamayı güvenli duruma getiriniz.
VOIP Güvenli Hale Nasıl Getirilir?
VOIP uygulamasında siber güvenliği birkaç hususla sağlayabilirsiniz. Bu hususları şöyle sıralayabiliriz:
Şifre Kullanınız
Şifreleme yöntemiyle internette yer alan tüm bilgilerinizi güven altına alabilirsiniz. Hem SMB hem de VOIP hizmet sağlayıcılarında şifreleme işlemini mutlaka yapınız. Bilgisayar korsanlarını bertaraf etmek adına, verilerinize şifreler koyunuz.
Şifrelerinizi Kilitli Hale Getiriniz
Parolanın güçlendirilmesi, siber güvenlik açısından hayati önem taşıyor. Güvenlik duvarlarında, yönlendiricilerde, IP anahtarlarında ve sunucularda parolaları güçlü oluşturunuz. Standartlaştırılmış güvenlik adımları şunlardır:
Ağı Teste Tabii Tutunuz
Ağ üzerine sızmaları tespit etmek adına mutlaka düzenli olarak testler yapınız. Pen, Penetrasyon gibi testler, sistemin güvenlik derecesini ortaya çıkarıyor. Bu sebepten, önlem almak adına mutlaka sistemi test ediniz.
VPN Kullanınız
VPN yöntemi, internette veri iletimini güven altına alıyor. VPN’den veriler özel ağ oluşturulup dahili ağa gönderilir. VPN sisteminden VOIP kurup, açılan portalı özelleştirerek, güvenli hale getirebilirsiniz. Bu işlem, SIP korunmasını sağlıyor.
NAT’ı Etkin Hale Getiriniz
NAT yani “Ağ Adresi Çevirisi”; internet cihazlarına, telefonlara ve bilgisayarlara özel IP adresi temin eden sistemdir… IP adresinin görüntülenmesi tek “LAN” diğer bir değişle “Yerel Alan Ağı” üzerinde mümkündür. Bilgisayar korsanlarınca IP adresleri tanımlanamazsa, uzak bölümlerden ağda yönlendirilemez. Genel IP adreslerindeki VOIP telefonlar, her daim saldırıya açık konumda olurlar. Yukarıda değindiğimiz tüm bilgilerden yola çıkarak; önlem alınmadığı takdirde verilerinizin
VOIP bağlantısı sonucunda tehlikeye düşeceğini söyleyebiliriz. Son olarak kurumsal olarak VOIP hizmeti almayı düşünüyorsanız
linke tıklayabilirsiniz.
VOIP’in siber güvenliği tehlikeye atıp atmadığı hususunda sizde yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...