Araştırmacılar, farelere nesneleri sanal gerçeklikte sadece nereye gitmelerini istediklerini düşünerek nasıl hareket ettireceklerini öğretmek için yapay zekayı kullandılar. Sonuç, beynin nasıl çalıştığını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek ilgi çekici bir fare telekinezi deneyi sayesiyle ortaya kondu. Deney, şu anda ön baskı sunucusu bioRxiv'de bulunan yeni bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklandı.
Soruşturma, Albert Lee ve Virginia'daki Howard Hughes Tıp Enstitüsündeki meslektaşları tarafından yürütüldü. New Scientist'in bildirdiği gibi, Lee ve meslektaşları, farelerin hipokampuslarındaki elektriksel aktivitenin, fareler küresel bir koşu bandının üzerinde koşarken nasıl tepki verdiğini keşfetmek için yola çıktılar ve onları deneyin bir sonraki bölümüne hazırladılar.
Bu garip fare telekinezisinin tüm derinliklerini keşfetmek için araştırmacılar, farelerin kabaca bir metrekarelik bir topu sanal ortamda hareket ettirmeye alışmalarını sağladı. Sıçanlar topu uzun bir sütuna taşıyabildiklerinde, su ile ödüllendirildiler. Sıçanlar deneye alıştıktan sonra, araştırmacılar koşu bandını kaldırdılar.
İlginizi çekebilir: Kozmik Işınlar, Yeni Bir Keşfe İmza Attı
Deney Çok İlginç Sonuçlar Sunuyor
Bu noktada, araştırmacılar fareleri, farenin beyin aktivitesi ile hayvanın sanal ortamdaki algılanan konumu arasındaki bağlantıları öğrenebilen eğitimli bir yapay zekaya bağladılar. Ortaya çıkan araştırma, farelerin topu çevre içinde nereye taşımak istediklerini basitçe düşünebildiklerini ve sonra oraya taşıyabildiklerini gösterdi.
Yapay zeka, farelerin nesneyi VR ortamlarında nereye taşımak istediğini belirlemek için araştırmacıların oluşturduğu beyin-makine arayüzünü başarıyla kullandı. Bu araştırma, farelerin uzak yerlere taşınmayı hem hatırlayabildiklerini hem de hayal edebildiklerini gösteriyor. Bu hayaller daha sonra sıçandaki beyin aktivitesini değiştirerek telekinezi benzeri deneyin çalışmasına izin verdi.
Geçmiş deneyler , insan ve sıçan beyin hücrelerinin birleştirilebileceğini gösterdi. Dolayısıyla bu testlerin insan beyninde de çalışmak üzere kolayca tasarlanabilmesi mümkündür.
Benzer beyin arayüzlü makineler felçli kişilerin farklı cihazları kontrol etmelerine yardımcı olarak, onların yardımıyla hareket etmelerine olanak sağlayabilir. Bununla birlikte, buradaki sorun, AI'nın bu beyin sinyallerini herhangi bir yeni ortam için deşifre etmek üzere eğitilmesi gerekmesidir ki bu da zor olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...