Wall Street, blockchain teknolojisinin varlık ticaretini kolaylaştırmada büyük potansiyel gördüğü bir alana büyük bir ilgi gösteriyor. Analistler, 2030 yılına kadar 5 trilyon dolar değerindeki varlıkların blockchain üzerinde tokenize edilebileceğini öngörüyorlar.
Ancak, sıkı piyasa düzenlemeleri ve SEC'in kripto para birimlerine karşı temkinli yaklaşımı, finans sektörünün bu hedefe ulaşmasını sınırlayabilir.
İlginizi Çekebilir: ABD’nin CBDC Araştırması
Bernstein tarafından hazırlanan bir rapora göre, varlık tokenizasyonu önümüzdeki beş yıl içinde 5 trilyon dolarlık bir fırsat sunuyor. Bu fırsatın 2 trilyon doları para birimi ve banka mevduatlarında, 3 trilyon doları ise stabilcoin ve CBDC tokenlerinde olacak.
Analistler, merkezi olmayan piyasalarda getiri çiftçiliği ile birlikte stabilcoinlerin ve CBDC tokenlerinin yatırım ve tasarruf araçları olarak banka mevduatlarına karşı rekabet edeceğini öngörüyorlar.
Citi Global Perspektifler ve Çözümler 2023 raporu da aynı görüşü paylaşıyor ve 2030 yılına kadar 4-5 trilyon dolarlık tokenleştirilmiş dijital menkul kıymetlerin dolaşımda olacağını ve 1 trilyon dolarının da dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) tabanlı ticaret finansmanına yönlendirileceğini tahmin ediyor.
Toplamda, 1,9 trilyon dolarlık finansal olmayan kurumsal ve yarı devlet borcu, 1,5 trilyon dolarlık gayrimenkul fonu, 0,7 trilyon dolarlık özel sermaye ve risk sermayesi, 0,5-1 trilyon dolarlık menkul kıymet finansmanı ve teminatının yanı sıra 1 trilyon dolarlık ticaret finansmanının 2030 yılına kadar tokenize edileceği tahmin ediliyor.
Tahminlere göre, blockchain'in 2027 yılına kadar adreslenebilecek toplam pazar büyüklüğü 147 milyar dolar olacak.
Wall Street'in Blockchain ile Ne Alakası Var?
Wall Street, sabit gelir, özel sermaye ve kamu öz sermayeleri ile karşılaştırıldığında, belirli finansal varlıklara yatırım yapma ve ticaret yapma konusunda bazı kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Bu nedenle bu tür varlıklar gereğinden az tahsis edilir ve bu varlıklara erişimi olanlar için prim yapar. Bazı varlıklar, erişimi zor veya maliyetli olduğundan yatırımcılar arasında popüler değildir.
Bugünün finansal piyasa altyapısı, COBOL ve Telex döneminde geliştirilen çeşitli sistemler üzerinden işletiliyor. Ödemeler, varlık keşfi ve işlem öncesi eşleştirme gibi kendi teknolojilere sahiptir; takas ve mutabakat ayrı ayrı gerçekleştirilir.
Finans sektörünün farklı katmanları aynı verileri kullanmasına rağmen, bu bilgileri kendi izole sistemlerinde saklarlar, bu nedenle birçok bilginin paylaşılması gerekiyor. Borsa işlemleri karmaşık bir iletişim şeması içerir. Uluslararası ödemeler, muhabir bankacılık sistemindeki birden fazla kanaldan geçer.
Merkezi güvenlik depoları (CSD'ler) ve merkezi karşı taraf takas odaları (CCP'ler), karşı taraf riskini azaltmak ve takas başarısızlıklarını önlemek için fonlar ve tahviller üzerinde işlem sonrası takas yaparlar.
Endüstri genelinde birleşik bir sistem, bu sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır. Tokenizasyon ve DLT (dağıtılmış defter teknolojisi) bu noktada devreye girer; artık uzlaşma, uzlaşma başarısızlıkları, faks veya posta yoluyla beklenen belgeler veya erişimle ilgili operasyonel zorluklar gibi sorunlarla karşılaşmak zorunda kalmazsınız.
Sonunda, dijital olarak yerel bir altyapı küresel olarak erişilebilir hale gelecek, her zaman kullanılabilir olacak ve akıllı sözleşmeler ve DLT tabanlı otomasyon sistemleri ile bütünleşecek, bu da geleneksel altyapı ile mümkün olmayan kullanım senaryolarına imkan tanıyacak.
Müşterinin yatırım felsefesine veya profiline bağlı olarak, yeni ürünler günlük, saatlik ve hatta dakika bazında tahakkuk eden borç enstrümanlarından yerleşik gerçek zamanlı ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) izlemeye kadar çeşitlilik gösterebilir.
Akıllı sözleşme düzeyinde, her varlığın özgünlüğü yakalanabilir. Örneğin, akıllı bir sözleşme, kurumsal eylemler veya temettüler için nakit tokenlerini otomatik olarak dağıtacak şekilde programlanabilir.
Sonuç olarak, tokenizasyon, teminat, atomik ve anında ödeme, hızlı varlık keşfi, koşullu ödemeler, akıllı sözleşmeler ve yeni ürün özellikleri tarafından kontrol edilen kurumsal eylemler ve ayrıca token düzeyinde uygulanan uyumluluk gibi uygulamalar için kesintisiz 7/24 likidite sağlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...