Walmart Kanada lojistik süreçlerinde yaşanan operasyonel sorunların çözümü için blockchain teknolojisini kullanmaya başladı. Gelin bu heyecan verici yolculuğu birlikte inceleyelim.
Blockchain uygulamaları birçok alanda yenilikler sunarken tedarik zincirinde beklenenden daha yavaş gelişiyor. İlerlemenin istenen hızda olmaması, blok zincirinin kullanım alanlarının ve sunabileceği faydaların basit olarak açıklanmamasından kaynaklanıyor. Perakende devinin dağıtık veri tabanı kullanarak çözdüğü sorunlar tedarik zinciri profesyonellerinin dikkatini bu yöne çekebilir.
Walmart ve Nakliyeciler, İşte Bütün Mesele Bu
Walmart Kanada, üçüncü taraf taşıyıcıları kullanarak Kanada genelindeki dağıtım merkezlerine ve mağazalara yılda 500.000'den fazla gönderi teslim ediyor. Her sevkiyatın bağımsız olarak faturalandırılması duraklama yerleri, ne kadar yakıt harcandığı ve sıcaklık kontrolleri gibi birçok değişkenin doğru bir şekilde işlenmesine bağlı. Öyle ki bazı faturalarda işlenmesi gereken veri sayısı 200’ü aşıyor. Bu nedenle lojistik faturalarının %70’inde yaşanan büyük veri tutarsızlıkları nedeniyle teslimatlar gerçekleştikten sonra nakliye şirketleriyle maliyetler üzerinde uzlaşmak çok zaman alıyor ve ödemelerde gecikmeler yaşanıyordu.
Yaşanan sorunların kök sebeplerini analiz etmek için çalışmalar yapıldı. Walmart Kanada lojistik faaliyetlerinde 70 nakliyeciyle çalışıyor. Fakat bu nakliyecilerle Walmart’ın bilgi sistemleri birbirleriyle doğrudan bağlı değildi. Sonuç olarak tüm eşleştirmelerin insan eliyle yapılması gerekiyordu ve bu tutarsızlıklarla dolu, emek yoğun ve zaman alıcı bir süreçti.
Lojistik Bilgi Entegrasyonu için Blockchain Denemesi
Bu yorucu soruna çözüm alternatifleri aranırken Bilgi İşlem bölümünden bir çalışan bu devasa manuel çabanın bir blok zinciri ağı oluşturularak otomatikleştirilebileceğini önerdi. Fakat bu nasıl olacaktı?
O sıralarda kritik iş süreçlerinde blockchain teknolojisi kullanılmadığı için bu fikre şirket içinden de mesafeli yaklaşıldı. Fakat ortada çözülmesi gereken ve bunu yapabilecek ideal bir çözüm bulunuyordu. Bu nedenle uygulamaya deneme olarak Bison Transport şirketiyle başlamaya karar verdiler.
Diğer yandan hangi blok zinciri çeşidinin kullanılmasına karar verilmesi gerekiyordu. Kripto paralarda olduğu gibi halka açık (public) bir blok zinciri mi yoksa bu iş için özel (private) bir zincir ağı mı kullanılmalıydı? Walmart, açık kaynaklı bir blok zinciri platformu olan Hyperledger Fabric üzerine kurulu özel bir ağ kullanmaya karar verdi.
Pilot uygulama Ocak 2019’da devreye girdi. Sistemin başarılı olduğuna Mart 2021’de karar verildi. Böylece kalan 69 nakliyeciye de sistem açılmış oldu. Yeni uygulama, nakliyecinin teklifinden teslimat belgesine ve ödeme onayına kadar her adımda bilgi topluyor. Bu bilgiler otomatik ve gerçek zamanlı olarak saklanıp eşleştirilebiliyor. Bu sayede işlemlerde yer alan taraflarca en doğru bilgi görüntülenebiliyor. Sistem o kadar başarılı oldu ki daha önce %70 seviyesinde olan tutarsızlıklar bugün %1’in altına düşürüldü.
Walmart Kanada blok zincir teknolojisini kullanarak tedarik zincirinin uçtan uca görünürlüğünü arttırdı. Bakalım blockchain teknolojisi bu örnekte olduğu gibi diğer sektör ve firmalarda da hızlıca yayılabilecek mi? Sizler de konuyla ilgili görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...