Röportaj serimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün sizlere hatrı sayılan fintek girişimlerinden olan wamo kurucusu Yankı Önen ile röportajımızı paylaşıyoruz. Daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim. Keyifli okumalar.
İlginizi Çekebilir: Insha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar ile Röportaj Yaptık
Kısaca Kendinizden Bahseder Misiniz?
Finans sektöründe 20 yıla aşkın deneyime sahibim. Bu tecrübelerim içerisinde bankaların ve yatırım şirketlerinin de bulunduğu pek çok kurumda hazine ve risk yönetimi, türev ürünler ve Forex alanlarında yöneticilik pozisyonunda yer aldım. Edindiğim bu tecrübe ve bilgi birikimiyle 4 sene önce wamo’yu kurarak girişimcilik dünyasına atıldım.
wamo olarak girişimlerin hayatını nasıl kolaylaştırıyorsunuz? Faaliyet alanınızdan kısaca bahseder misiniz?
Başta İngiltere ve Avrupa’da şirketlere finansal hizmet sunmanın yanında Türkiye merkezli olup yurt dışında iş yapan ya da yapma hedefinde olan şirketlere hayatı kolaylaştırma hedefiyle kurulduk. Girişimciler için ticarete atılmalarında en zorlayıcı kısmı olan şirket hesabı açma gibi finansal prosedürleri 2 gün gibi kısa bir sürede, başta İngiltere olmak üzere global pazarlarda yanlarında oluyoruz. Ayrıca dünyanın tüm ticaret koridorlarında faaliyet gösteren şirketlere hizmet sunuyoruz.
2022 yılını nasıl kapattınız? 2023 yılı hedefleriniz neler?
2022 yılını wamo olarak başarılı bir şekilde tamamladığımızı söyleyebilirim. Bizler için dolu dolu geçen bir sene oldu. Hedefleri tutturmanın ve yeni ürünleri kullanıcılarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene bizim için en önemli gelişmelerden biri ise Türkiye pazarına açılmak oldu. Birçok KOBİ hatta sermaye şirketinin wamo ile global pazarda yanlarında olduk. Bunlara ek olarak, ekibimizi de yüzde 50 oranında büyüttük. 5 farklı ülkeden, 9 farklı dil konuşan bir ekip olduk. 2023 yılında devreye alacağımız yeni ürünlerimizle birlikte 10 bin yeni girişimciyi wamo’lu yapmayı hedefliyoruz.
Bir Fintek girişimi olarak son dönemde revaçta olan Fintek girişimlerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Finans sektörünün dönüşümünde pandeminin olumlu anlamda etkileri devam ediyor. Finansal altyapı, ürünler ve iş modelleri bu dönüşümle beraber değişirken beraberinde yeni startup’larla geliyor. Pazarsın yapısı ve yerleşik şirketler yeniden şekilleniyor. Finansal ürünlere erişimin önündeki engelleri kolayca kaldırma potansiyeline Fintek’lerin sahip olduğunu düşünüyorum. Kredi ve diğer ürünlerdeki bilgi boşlularını doldurarak finansal kapsayıcılığı sağlayacağına inancım var. Geleneksel finansal yapının son yıllarda hızlı bir şekilde değişmesi ve modernize olmasının ana sebebinin fintek girişimlerinin olduğunu söyleyebilirim.
Girişimcilere önerileriniz neler?
Girişimciliğe adım atmak kolay değil, ancak başarıya ulaşmanın anahtarının doğru yollarla ve azimle çalışmak olduğunu düşünüyorum. Öncelikle kendinizi iyi tanımalı, fikrinizi tüm ayrıntılarıyla masaya yatırmalısınız. Ne yapmak istediğinizi ve neden yapmak istediğinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. Sonra, pazar araştırması yapmalı ve sektördeki diğer markaları iyi incelemelisiniz. Tüm bu hazırlıkların ardından, fikrinizi gerçekleştirmek için gerekli olan kaynakları ve finansmanı sağlamalısınız. Ayrıca, sürekli olarak öğrenmeye ve gelişmeye açık olmalısınız. En önemlisi ise inancınızı ve azminizi asla yitirmemelisiniz. Başarılı bir girişimci olmak için sürekli çalışmak, öğrenmek ve risk almak gerekir.
Türkiye’deki girişimlerin büyük kısmı lokal pazar hedefli olarak yola çıkıyor fakat artık daha yolun en başındayken servis veya ürünlerinizi global bir şekilde hayata geçirmek hem çok daha kolay hem de büyük avantajlar sunuyor. Girişimcilere en büyük önerim; lokal düşünmekten ziyade global piyasaları hedefleyen fikirlere odaklanmaları. Bir pazarda tutunamayacak bir fikre başka pazarlarda büyük bir ihtiyaç olabilir. Bunu deneyimleyerek görmek ve geç olmadan bu pazarlara odaklanmak başarı ile başarısızlık arasındaki farkı ortaya koyacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...