Son yıllarda teknoloji uzmanlarının ve şirketlerin yatırımlarıyla popülerlik kazanan Web3 teknolojisi, internete devrim kazandıran bir yazılımdır. Başlangıçta klasik ve yavaş sürümlerle hayatımıza giren internet serüveni; Web1.0, Web2.0’dan sonra 2014 yılında Ethereum’un kurucu ortağı tarafından kurulan Web3.0 yazılımının temelini blockchain ve çeşitli yapay zeka terimleri oluşturuyor. Yakın zamanda adından sıkça bahsettiren bu üstün teknoloji, Metaverse evreniyle de yakından ilişkilendiriliyor. Gücü kullanıcılara mülkiyet biçiminde geri vermek için blok zincirleri, kripto para birimlerini ve NFT’leri kullanan Web3.0 aslında kullanıcılara şunu sunuyor; okunur, yazılır, sahip olunur olacak.
İlginizi Çekebilir: Web3 Girişimi Calaxy 26 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Web3.0 Yazılımının Temel Fikirleri
Yeni sürümün en çok dikkat çeken özelliği merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasıdır. Diğer internet alanları gibi merkezi kuruluşlar tarafından kontrol edilip sahip olunmak yerine, mülkiyet onu inşa edenler ve kullanıcılar arasında dağıtılır. Ayrıca izne tabi olmaması da dikkat çeken yönlerinden. Herkesin Web3.0’e katılmak için eşit erişimi vardır ve hiç kimse dışlanamaz.Güncelliği ve klasikleşmiş yapılaşmadan kendini bariz bir şekilde ayıran Web3.0 bankalar ve ödeme işlemcilerinin modası geçmiş altyapısına güvenmek yerine kendi içerisinde mevcut bulunan işlemleri halletmek için güncel kripto para birimlerini kullanır. Üçüncü taraflara olumsuz gözle bakan bu yeni teknoloji, güvenlik konusunda da dışarıya güvenmek yerine teşviklere ve ekonomik mekanizmalara dayalı olarak çalışır.
Yeni Sürüm Neden Önemli?
Mülkiyet konusu hakkında oldukça hassas olan bu yazılımda, dijital varlıklarınızın mülkiyet hakkı tamamen sizin olur. Eski yazılımlarla oynadığınız bir oyunda satın aldığınız bir öge geçici süreyle size ait olur ancak oyunun kurucuları oyunu devre dışı bıraktığı an sahip olduğunuz her şeyi anında kaybediyorsunuz. Web3.0 sayesinde bu durum tarihe karışıyor. Hiç kimse, hatta oyunun kurucuları bile mülkiyetinizi elinizden alma gücüne sahip değildir. Oyun oynamayı bıraksanız dahi oyun içi satın aldığınız ögeleri açık pazarlarda satabilir, takas yapabilirsiniz.Geleneksel yöntemde kullandığınız her bir hesap için ayrı ayrı hesap oluştururdunuz. Twitter, YouTube gibi platformlara ayrı ayrı hesap açıp, her birinden ayrı ayrı profil işlemlerinizi düzenleyip kaldırmak için ayrı efor sarf etmek artık tarihe karışıyor. Web3.0 dijital kimliğinizi kontrol ederek Ethereum odaklı bir hesap oluşturarak bütün platformlarda tek bir oturum açabilmenizi sağlar.
Şu anda bu yeni sistemin kullanımına girişin önündeki teknik engel çok yüksek. Henüz sektörde çok yeni olan bu yazılımda kullanıcılar güvenlikle ilgili endişeleri kavramalı, karmaşık teknik olayları anlamalı ve platforma alışmalıdır. Web3.0’ün toplu olarak benimsenmesi için daha fazla ilerleme ve süreç akışı gerekmektedir. Merkezi alt yapısı oluşturulmaya devam eden bu teknolojinin birçok platformlarla bağlantısı sağlandı ancak büyük ölçüde eksiklik hala devam ediyor. Ne var ki, sorunlarına rağmen hala çok fazla potansiyele sahip ve buna ek olarak çok fazla işleve sahip olduğunu iddia ediyor. Yapım çalışmaları hızla devam eden Web3, kullanıcılar tarafından merakla beklenmekte.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...