Web3.0 Nedir?
Web3.0 2023 girişimlerinden öncesinde web3 konusuna ufak bir giriş yapmakta fayda var. Web3 kaba tabirle, internetin yeni nesli olarak tanımlanıyor. Bunun sebebi de merkezsiz bir yapıya sahip olmasıdır. Web3 üzerinde, internetteki hizmet ve verilerin kontrolü kullanıcılar tarafından yürütülür ve kontrol edilir. Merkezi bir otoriteye bağlı değildir, kullanıcılar arasında dağıtılmış bir sistemdir. Aynı zamanda “Web 3.0” olarak da karşımıza çıkmaktadır. İnternetin ilk nesilleri olan statik HTML ve dinamik etkileşimli web sayfalarının daha ileriye taşınmış halidir. Bunun olmasını sağlarken de, merkezsiz teknolojiler, blockchain ve akıllı sözleşmeler temel alır.
İlginizi çekebilir: Avrupa’da Öne Çıkan Web3 Girişimleri - StartupTeknoloji
Blockchain Nedir?
Web3 blockchain teknolojisini kullanarak çalışmaktadır. Merkeziyeti olmayan bir ağ üzerinde verileri güvenli ve şeffaf olarak saklar. Birden fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturduğu bir veri yapısı olarak da tanımlanır. Birçok blok ve bloklar içinde de birçok işlem vardır. Kullanıcı verileri ve para transferleri gibi güvenlik tedbirlerini almak için kullanılır. Bu güvenliğin doğruluğu ve güvenliğini sağlamak için de kriptografi kullanır.
Akıllı Sözleşme Nedir?
Web3.0 blockchain teknolojisi gibi, akıllı kontrat teknolojisine de sahiptir. Akıllı sözleşmeler ağda çalışan programlardır. Merkezsiz bir ağda kodlar tarafından yürütülür. En temel hedefi kullanıcılar arasında güvenli şekilde işlemleri gerçekleştirmektir. Sistem üzerinde belirli koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak çalışıp işlemleri gerçekleştirirler. En basit halini örneklemek gerekirse, internet üzerinden bir alım satım gerçekleştiğinde ödemeyi alıcıya gönderir.
Bunların yanında Web3 Dijital varlıkların yönetimi, pazarlama ve daha farklı alanlarda da kullanılabilmektedir.
Web3.0 2023 Gelişmeleri Neler Olacak
Öncelikle teknoloji son yıllarda çok hızlı şekilde ilerlemeye devam ettiği için bu gelişmeler yüksek oranda beklenen olasılıklar olarak kalabilir ve bir sonraki nesle bir anda geçiş yapabiliriz. Bu gelişmeleri zaman geçtikçe daha net bir şekilde göreceğiz.
Merkezsiz Uygulamalar (dApps) Artışı
Merkezsiz uygulamalar blockchain teknolojisine sahip olan ve merkezsiz çalışan uygulamalardır. Her şeyi kendilerine verilen kurallara göre otomatik olarak yürütür. Girdiğimiz 2023 yılıyla daha fazla popülerleşen Web3’ün daha fazla sektöre ve işletmeye yayılması bekleniyor. Daha fazla yayılması beklenen sektörler arasında, finans, e-ticaret, sağlık, eğitim ve hukuk yer alıyor.
Akıllı Sözleşmelerin geliştirilmesi
Akıllı sözleşmeler, kodlar kullanılarak ilerletilen ve merkezsiz ağda çalışan bir sözleşme türüdür. Bu tür sözleşmelerde de blockchain kullanılır ve dolayısıyla hiçbir merkeziyete ihtiyaç duyulmaz. Tamamen otomatik olarak yürütülebilmektedirler. Teknolojinin gelişimi ve Web3’ün kullanım alanlarının da gelişimiyle birlikte daha yetenekli ve esnek sözleşmeler getirilecektir. Gelişmiş akıllı sözleşmeler, işletmeler için daha verimli ve etkili bir yönetim sağlar ve aynı zamanda maliyetleri de ciddi oranda düşürür.
Blockchain teknolojisinin daha yaygın kullanımı
Blockchain teknolojisi, merkezsiz bir yapıya sahip olması nedeniyle, internetteki her türlü hizmet ve verinin kullanıcılar tarafından yönetilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda blockchain ile yapılan işlemlerde geri dönüşüm olmaz. Bunun sonucunda da sistemde kayıtlı olan veriler değişime uğrayamaz. Bu da veri güvenliği konusunda çok ciddi bir gelişme sağlamaktadır. Her türlü sektörde gizli tutulması gereken verilerin güvenliğini sağlarken, finansal sektörlerde işlem sırasında da gerçek zamanlı bir güvenlik sağlayarak maliyeti de düşürür.
Farklı chainler arasındaki uyumluluğun artması
Zamanla farklı blockchain platformları arasında uyumluluk artması beklenmektedir. Bunun olması için de Cosmos ve Polkadot gibi protokollerin geliştirilmesi gerekiyor. Bu protokoller sayesinde farklı blockchainler birbirleriyle iletişim kuracaklar. Bu sayede daha pozitif ve yararlı işler gerçekleşecek. Yaşanan uyumlulukla birlikte bizim de yaptığımız her türlü işlemde daha fazla veri, hizmet paylaşımı ve kullanımını destekleyecek. Daha fazla uyumlulukla birlikte yukarıda bahsettiğimiz güvenlik, daha az harcamayla daha fazla kar gibi gelişimlerin hepsi daha da gelişmiş hale gelecektir.
Non-fungible token (NFT) kullanımının artması
Her geçen gün NFT kullanım alanları genişlemektedir ve daha popüler bir hale gelmektedir. Bunun sonucunda da daha fazla işletme NFT’leri çeşitli alanlarda kullanımını arttırması bekleniyor. Bunlar arasında da sanat eserleri, müzikler ve videolar yer almaktadır. NFT, değiştirilemeyen dijital varlıkları temsil eder. NFT’ler blockchain üzerine kurulmuştur. Bu şekilde de kayıt verileri güvenli bir şekilde saklanmaktadır. Örnek olarak bir sanat eseri için NFT oluşturulması neticesinde, gerçek sahibi ve tüm transferler blockchain üzerinde kayda alınır. Bu sayede eserin geçmişi tamamen bilinir ve sahte olması durumunda da bunu rahatça öğrenebilmek mümkün olur.
DeFi( Decentralized Finance)
DeFi, blockchain teknolojisi üzerine planlanmış ve bankaları kullanmadan finansal işlemlerin gerçekleştirmesini sağlayan bir teknolojidir. Ödeme sistemleri, kredi verme, emlak yatırımı, gibi çok çeşitli finansal hizmetleri sunmaktadır. Girdiğimiz 2023 yılıyla birlikte bu sistemin de kullanımında artış olması beklenmektedir.
Sonuç
Web3.0 birçok alanda karşımıza çıkmaya ve sürekli olarak gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişmeleri etkileyen birçok faktör olsa da dijitalleşen dünyada bu değişimlerden kaçmak imkansız olacaktır. Bu sebeple teknolojiyi mümkün olduğunca yakalayarak hayatımızda faydalı olacak alanlarda bulundurmamız gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Blockchain Nedir ve Gelecekte Hayatımızda Nasıl Yer Alacak?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...