Sürekli hayatımızda olan ve sanki ondan öncesi yokmuş gibi hissettiğimiz kablosuz bağlantı teknolojisi Wi-Fi şimdi bir adım daha ileriye giderek yeni bir adıma yani yedinci jenerasyona ilerliyor ve bu noktadan sonra iki katı daha fazla hız ve birçok yeni imkan sağlamaya başlıyor.
Peki gelin hep beraber yeni hayatımıza giren jenerasyonu ile Wi-Fi 7 ve Wi-Fi'nin hayatımızdaki konumunu inceleyelim.
Kablosuz Bağlantı Nedir? Neden Wi-Fi diyoruz?
Öncelikle isminden yola çokarak Wi-Fi dememizin nedenini ve neden basit bir şekilde arada tire olmadan wifi yazmadığımızı değerlendirelim.
İngilizcesi Wireless Fidelity (Kablosuz Bağlantı Alanı) olan Wi-Fi anlam olarak iki ayrı şeyin birleşiminden oluşması nedeni ile arasında tire ile yazılması gereken bir deyimler birleşimidir.
Institute of Electrical and Electronics Engineers (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) tarafından ilgili alanlardaki her türlü sisteme ve icada bir numara verilmektedir. Bu numaralara kısace IEEE Standartları deniyor.
Wi-Fi teknolojisi de bu güne kadar gelen aşamalarında IEEE tarafından değerlendirilerek standart numaralarına sahip oldu ve dünyaya yayıldı.
Bu gün kullanmakta olduğumuz kablosuz erişim standartları IEEE 802.11 kod başlığında olmak üzere a,b,g,n,ac ve ax kodlarını aldılar.
Şu an genellikle çevremizde 150 Mbps, 300 Mbps hızlarında kablosuz erişime sahip Wi-Fi 6 teknolojisini kullanan cihazlar görmekteyiz ve bunlar ac ve ax standardına sahipler. IEEE 802.11ac ve IEEE 802.11ax olarak adlandırılan bu mevcut standart; güncel olarak kullanmakta olduğumuz erişim hızları ve kaynaklar bağlamında oldukça yeterli gibi duruyor.
Kullanmaya Daha Tamamen Geçmediğimiz Wi-Fi 6
Konusunu açmışken aslında evlerimize kadar gelmiş bir teknolojiden Wi-Fi 6'dan da bahsedelim.
Wi-Fi 6 yani IEEE 802.11ax teknolojisi de şu an kullanmakta olduğumuz 5. nesille birlikte çevremizde. Cihazlarımızın Wi-Fi 6 kullandığını özellikle 5 Ghz erişim imkanını seçeneklerde gördüğümüz zaman anlıyoruz. Bu sistem hem frekans olarak daha geniş alana hitap ediyor hem daha hızlı ve güç kullanımında da daha tasarruflu.
Aslında yeni cihazların tümünde bu özellikle birlikte geldiğini görüyoruz ancak erişim noktaları (access point) yeterince yaygın değil hatta üç nesil önceki cihazları kullanan çok fazla yer var.
Daha Fazla Hız Gerektiren Kullanımlar ve Wi-Fi'nin Gelişimi
2022 yılında CES fuarında ilk kez görücüye çıkacak olan Wi-Fi 7 standardı ise yaklaşık 2,4 kat daha hızlı kablosuz erişim sağlayabiliyor ve bu özelliğin 2022 yılında sunulmasının temel amaçlarından bir tanesi de 5G sistemlerin yayılmaya başlaması ve bant genişliklerinin de bu gelişimlere paralel olarak artmaya başlaması.
Her ne kadar Blu-Ray teknolojisine sahip diskler 25 ve 50 GB verileri üstlerinde barındırabilir hale geldiği dönemde 4,7 GB kapasiteye sahip DVD'lerin hemen yerini almayacağını düşünmüş olsak da şu an izlediğimiz filmlerin büyük çoğunluğu Blu-Ray üzerinde veya online olarak bize sunulan platformlar üzerinden bizlere ulaşıyor.
Durum böyleyken izlediğimiz videolardaki boyut artışlarını düşündüğümüzde bant genişliklerinin çok arttığını ve artık 150 veya 300Mbps hızındaki Wi-Fi 6 ile gelinebilecek sınırlara yaklaştığımızı anlayabiliyoruz.
Yeni Teknoloji Neleri Vaat Ediyor?
Yeni teknolojinin bizlere sunduğu en önemli avantajlardan birisi veri hızı ve bant genişliği. Özellikle dizüstü ve tablet cihazlar için en büyük avantajı ise çok düşük güç harcamasına rağmen çok verimli olması.
Güvenlik bağlamında Wi-Fi 6 zaten WP3 güvenlik teknolojisi ile geliyordu. Wi-fi 7 bunu tam olarak destekliyor.
Wi-Fi 6 da 5 Ghz frekansta kısmen veri kayıpları söz konusu iken Wi-Fi 7 teknolojisi bu veri kayıplarını ortadan kaldıran 6 Ghz frekansı ile geliyor. 4096-QAM sinyal modülasyon yöntemine geçiş ile birlikte elde edilecek bu imkan ile sinyal kaybı ve diğer sorunlar ortadan kalkıyor.
Wi-Fi 7 standardının en büyük özelliği ise, 9.6 GBps aktarım hızlarına ulaşabilen Wi-Fi 6 standardının üç katına yani 30 GBps veri indirme hızına ulaşması olacak.
En Büyük Artısı Latency (Gecikme) Sorununu Çözmesi
Yeni teknolojinin en büyük avantajlarından bir tanesi latency (Gecikme) sorunlarının ortadan kalkacak olması. Wi-Fi sistemlerinden kaynaklı olarak oyun ve video görüşmelerde gecikme kaynaklı senkronizasyon sorunları olabiliyordu.
Bu yeni sistemde gelen yeni teknoloji ile sinyallerin bağlanması ve aktarılması daha stabil hale geliyor ve gecikme sorunu ortadan kalkıyor.
Sinyal kaynağından uzakta olsanız dahi sizinle kalıcı bir bağlantı sağlıyor ve gecikmeleri ortadan kaldırıyor. Bunu sağlayan özellik ise yeni sinyal modülasyon sistemi olan 4096-QAM.
Wi-Fi 7 uzamsal akış sayısını da 16 ya çıkararak aynı anda iletilen veri paketlerini de 4 kat arttırıyor.
Parazit azaltma konusunda da çok efektif olan bu yeni bağlantı teknolojisi gerek çevredeki cihazların ürettiği parazitten kurtulmak gerekse daha dayanıklı bir bağlantı sağlaması ile büyük avantajlar sağlıyor.
Nerelerde Büyük Etkiler Yaratacak?
Bu teknoloji ile özellikle IoT (Internet of Things, Nesnelerin Interneti) ve video aktarım sistemlerinde (canlı yayınlar, toplantılar) büyük bir gelişme olacağı kolaylıkla anlaşılabiliyor.
Online oyunlar için mükemmel bir imkan olan bu yeni teknoloji ile artık tamamen kablosuz olarak yüksek hızlı ve gecikmesiz oyunlar oynanabilecek.
Gerçek zamanlı veri trafiği (Time-Sensitive Networking) ile düşük gecikmeli veya gecikmesiz gerçek zamanlı ağ aktarımı sağlanabilecek.
Sonuç olarak; en büyük işi canlı oynanan oyunlarda ve canlı yayınlarda başaracak olan bu teknolojiyi özellikle canlı yayınların yapılmasında büyük altyapılar ve yazılımlar sağlayan, görüntü aktarımı üzerinde çok yoğun çalışmaları olan MediaTek firmasının Ocak ayında yapılacak olan CES 2022 fuarında tanıtacağı da duyuruldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...