Microsoft'un, en son yayınladığı Windows 11 güncellemesi dünya çapında kullanılmaya başlandı. Peki Windows 11 hakkında bilmeniz gerekenler neler?
Windows 11 güncellemesi ile birlikte gelen birçok yenilik var. Bunlardan bahsetmeden önce şunu söylemek isterim; Windows aslında çok uzun yıllardır hepimizi şaşırtıyor. Bazı Windows sürümlerinde çok üstün başarıyla tanınıyorken, bkz. Windows 7; bazılarında ise kötü şöhreti silinmiyor, bkz. Windows 8. Ancak bu sefer, Microsoft'un güvenli bir yoldan gittiğini söyleyebiliriz. Çünkü Windows 11 güncellemesi ile çok büyük bir değişim yaşanmıyor. Peki, siz Windows 11 güncellemesini indirmeli misiniz?
Windows 11 Güncellemesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Windows 11 aslında tam olarak 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürüldü. Bunun öncesinde bir süre de beta programındayken gelecek özellikleri YouTube üzerinden takip ediyorduk. Yayınlanan bu versiyonda, hala beta test aşamasında olan ve hazırlığı bitmemiş özellikler var. Bunlar zamanla Microsoft tarafından hazır hale getirilecek ve güncelleme olarak sunulacak. Şunu da söylemek gerek ki, bu güncelleme bilgisayarlara kademeli olarak açılacak.
Windows 11 ücretsiz bir versiyon. Ancak, bu işletim sisteminin gerek duyduğu donanım, çıtayı oldukça yükseltiyor. Şirket, aynı zamanda bu versiyonun en güvenli versiyon olduğunu da iddia ediyor. Tabii ki bunu da TMP 2.0 teknolojisine sahip bilgisayarlar sayesinde başarmayı hedefliyor. Bu noktada da bu teknolojiye sahip bilgisayarlar güncellemeyi alabilecek.
İşte Windows 11 Güncellemesi Sistem Gereksinimleri
Windows 11 için resmi olarak 8th jenerasyon ya da daha yeni İntel işlemci veya Zen 2 ya da üzeri AMD İşlemci gerekmekte. Ayrıca UEFI Safe Boot, TMP 2.0 ve en az 4GB RAM'e ek olarak 64GB dahili depolama şart.
Yeni Tasarım ve İşlevsellik
Windows 11 sonunda kendilerinin Windows 8 ile yaptıkları dizayn hatalarının farkına varıyor. Daha temkinli bir tasarımla karşımıza çıkıyor bu sefer.
Şirketin Windows 8 ile yaptığı en büyük hata, mobil kullanıcılara da hitap etmek isterken bu tasarımı abartıp Metro UI ile işlevselliği masaüstü kullanıcıları için azaltmışlardı. Windows 8'den kalan parçaları Windows 10 işletim sisteminde tekrardan görmüştük.
Şimdi Windows 11 güncellemesi ile, Microsoft kendi işletim sistemini modernize etmeye uğraşıyor. Dizayn biraz MacOS ve ChromeOS'i andırıyor. Üstelik dizaynın eksik hissettirdiği birkaç fonksiyon daha var ama çıkacak sonraki güncellemelerle bunların düzeltileceği öngörülüyor.
Windows'a yeni geçecek bir kullanıcı için dizayn oldukça güzel bir seçenek gibi gözükebilir. Yuvarlatılmış köşeler, eski sivri köşelerin yerine geçiyor. Başlat menüsü artık daha temiz ve sabitlenebilen uygulamalara ek olarak tavsiye edilen son kullanılan dokümanlar da yer alacak. Arama çubuğu da sadeleştirilmiş biçimde. Masaüstü eski şeklini koruyor. Ancak, masaüstünde yaptığınız sağ tıklamalarda açılan menüler sadeleştirilmiş ve en sık kullanılan işlemleri bir arada tutuyor.
Ayrıca pencereleri daha hızlı organize edebilmeniz için belirli şablonları kullanabiliyorsunuz. Yeni gelen transparan efektler bize Windows Aero'yu hatırlattı - tabii ki burada Windows Vista'dan daha başarılı bir tasarım olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak, uzun süredir Windows kullananlar için bu güncelleme birkaç sıkıntı ile beraberinde geliyor. Görev çubuğunun artık yeri değiştirilemiyor. Köşede olmasına alıştığımız başlat butonu artık ekranın tam ortasında. Neyse ki, bu düğmenin konumu tekrardan eski yerine alınabiliyor. Ayrıca, dosyalara sağ tıkladığımızda çıkan menüdeki bazı uygulama opsiyonları (Örneğin: Winrar ile ayıklama) artık menüde direkt bulunmuyor.
Windows 11 Güncellemesi Yabancı Hissettirmiyor
Windows 11 Güncellemesi tamamen eski kullanıcıları göz ardı etmiyor. Örneğin, yeni Denetim Masası, Ayarlar'ın içine gömülüyken, eski versiyonu hala kullanıma açık. Yeni Denetim Masası, Windows sistemlerine alışmaya çalışan kullanıcılar için oldukça kolaylık sağlıyor.
Genele bakıldığı zaman, Windows 11 tasarım açısından herkese hitap etmeye çalışarak kendini dengeliyor. Eski ya da yeni her türlü Windows kullanıcısı için çözüm bulmaya çalışan şirket, Windows 8'de yaptığı hatalardan uzak durmaya çalışıyor.
Windows 11 Performans
Dizayndan yeterince bahsettiğimize göre, gelin birlikte performans kısmını ele alalım. Windows 11 Güncellemesi, kullanıcıları için performansın yükseleceğini iddia ediyor. Daha iyi bir RAM yönetimi ve güç tüketimi alanına odaklandıklarını daha önceden biliyorduk. Ayrıca, birkaç farklı potansiyele sahip yenilikler de söz konusu. Örneğin, DirectStorage API, yazılımcıların oyunlarını optimize edebilmesi için yeni bir yöntem. Bu şekilde oyunlardaki yükleme sürelerinin azalması hedefleniyor.
Ancak, şu ana kadar şikayet edilen bazı performans sıkıntıları da oldu. Örneğin, AMD Ryzen sistemlerde Windows 11 güncellemesi büyük bir performans kaybına yol açmıştı. Tabii bu fark edildikten sonra Microsoft olabildiğince hızlı bir şekilde güncelleme sunarak sorunu çözdü. Sorunun kaynağı olarak da L3 Cache kısmı gösterilmişti. Ancak, Hardware Unboxed isimli analiz hesabı L3 cache ile bağlantılı farklı bir sorun daha tespit etti. Bu sorun, eğer sisteminizdeki işlemciyi değiştiriyorsanız, Windows'a da reset atmanızı gerektiriyordu. Bu da kullanıcıları oldukça geri iten bir konu. Konunun ne zaman çözüleceği ise bilinmiyor.
Varsayılan Uygulamaları Değiştirmek
Microsoft, kendi ürettiği tarayıcı Edge'in dışında bir tarayıcıyı varsayılan olarak kullanabilme seçeneğini daha da zorlaştırdı. Artık bu tek bir tıklamanın dışında bir yöntem gerektiriyor. Ayarlar menüsünden kendiniz bunu her dosya tipi için varsayılan olarak seçmek zorundasınız. Örneğin, Chrome ile bağlantılı olan her dosya tipi için, menüden Chrome'u seçmeniz gerekiyor. Buna ek olarak, EdgeDeflector isimli uygulamayı da Microsoft engelleme kararı aldı. Bu uygulama az önce bahsettiğimiz varsayılan uygulama seçme konusunda kolaylık sağlıyordu.
Kullanıcıları için daha kolay ve işlevsel bir işletim sistemi sözü veren Windows, bu hareketiyle Apple MacOS'in bile yapmadığı derecede kullanıcılarına zorluk çıkardı.
Windows bu tür çelişkili hareketleriyle bizleri çok düşündürüyor. Umuyoruz ki hedefi olan "daha kolay bir işletim sistemi" başlığından daha fazla sapmaz. Yine de 3. parti yazılımlarla işletim sistemine istediğiniz ayarlamaları yapmak mümkün.
Neden Windows 11'i Güncellemelisiniz?
Neden Windows 11'i Güncellememelisiniz?
Önümüzdeki aylarda Windows 11'in ne gibi farklı güncellemelerle karşımıza çıkacağını göreceğiz. Sizlere de aktarıyor olacağız.
Daha fazla yazılım haberi okumak ve güncel kalmak için buraya tıklayın! İyi okumalar...
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...