Windows’un tarihine geçmeden önce Windows’u biraz tanıyarak Windows nedir sorusundan başlayalım. Windows bir işletim sistemi grubudur ve üreticisiyse Microsoft firmasıdır. Microsoft tarafından 1985 yılında kullanıma sunulmuştur ve herkesin kullanmasını sağlayan, birçok işlemi aynı anda kullanmaya imkan sunan bir yapısı vardır. Windows ilk olarak 1.0 sürümüyle hayatımıza giriş yaptı. Windows 1.0 ile hayatımızı kolaylaştıran özellikse bizi MS-DOS komutlarından kurtarmak oldu. Artık fare kullanımı vardı ve istenilen yere tıklanarak kolayca giriş yapılabiliyordu. Bir çok program ve sekmeler arasında geçiş yapma imkanı sunan bu sürüm tam bir kullanıcı dostu olarak aramızda yer almaya başladı.
İlginizi Çekebilir: Teknoloji İyi Bir Gece Uykusu Almanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?
Windows Neden Bu Kadar Yaygın Kullanılıyor?
Bir bilgisayarı, veya akıllı başka bir cihazı yönetmek için kullanılan grafik ara yüze işletim sistemidir. Kişisel olarak bilgisayar kullanımını yaygınlaştırmıştır ve sürekli olarak yapılan ar-ge çalışmalarıyla birlikte günümüzde bile halen güncellenmeye devam etmektedir. Birçok farklı sürümü geliştirilmiştir. Hatta cep telefonlarında bile Windows işletim sistemi karşımıza çıkabilmektedir. En yaygın kullanılan sürümü çevirmeli ağ bağlantısı kullanan 32 bitlik Windows 98 işletim sistemidir. Şuan 32 ve 64 bit sürümleri kullanılmaktadır ve GUI, çoklu görev işlevleri sanal bellek yönetimi gibi destekler sunuyor. İnternetin yaygınlaşması ve ihtiyaçların, hedeflerin değişmesiyle beraber Windows 98 daha gelişmiş olarak tasarlandı ve internet odaklı bir sistem olarak da piyasaya sürüldü. İnternet odaklı bir sürüm olarak geldiği için, bağlantıları ve eposta alışverişini, iletişimi kolaylaştıran Outlook Express benzeri birkaç uygulama bu sürümde kullanıcıyla buluştu. En popüler olarak sayılan sürüm Windows XP’dir ve tak-çalıştır bir yapıyla kullanımı mevcuttur.
Windows kolay bir kullanıma sahip olduğu için bilgisayar kullanmaya yeni başlayan bireylere bile rahat bir öğrenim sunuyor. Kullanım esnasında birçok işlem yapabilmemizi sağlıyor, herhangi bir oyun oynarken veya chat yaparken arkadan bir müzik açabilmemizi destekliyor. Kullanım sırasında tüm programları maksimum performansla kullanıma ve açıp kapatmaya olanak sağlar. Kullanılan verilerin depolanma alanlarının kontrolünü sağlar. Zekice bilgisayarın güvenliğini dahi sağlayarak bizi virüslerden koruyacak bir yazılıma sahiptir. Gerekli yerlerde duruma uygun bildirimler ile bizi uyarır ve durum raporu verir.
Herhangi bir sorun varsa bunun hakkında daha detaylı bilgiler sunan pencerelere bizi yönlendirir ve interaktif şekilde iletişim kurabilmemize olanak tanır. Takılıp çıkartılan çeşitli donanımların kontrolünü sağlar ve anında tak-çalıştır şeklinde kullanabilmemizi sağlar. Windows işletim sistemini kurmak isterseniz, bu sistemin kurulumu son derece basittir. Windows kurulumu bilgisayarların içinde bulunan çeşitli uygulamalar sayesinde veyahut Windows’un kendi sunduğu kurulum CD’si kullanılarak yapılır. Sadece programı çalıştırmanız veya CD’yi takmanız kuruluma başlamak için yeterli olur. Ardından ekranda karşınıza çıkan yönlendirmeleri kullanarak Windows işletim sistemi kolayca kurulumu yapılmış hale gelecektir. En güncel olan sürüm Windows Server 2016 sürümüdür.
Windows’un Tarihi Gelişimi
Windows 1.0
İlk olarak piyasaya sürülen Windows sürümü 1.0’dır. Kullanıcılar tarafından çok fazla tercih sebebi olmadı ve ilk girişim olduğu için yenilikleri de diğer sürümlerine kıyasla sönük kaldı. 16 Bit olan bir işletim sistemi üzerine geliştirilmiştir. Notepad ve paint gibi ufak uygulamalarda bu sürümde kullanıcıya sunuldu.
Windows 2.0
Windows 1.0 dan sonra geliştirilen bir sürümdür. Bu sürümle beraber Office uygulamalarından olan Word ve Excel hayatımıza giriş yaptı. Bu geliştirmelerden sonra Apple firması kendi işletim sistemi olan Mac OS X sürümüne benzerliğinden dolayı Microsoft’a dava açtı.
Windows 3.0
Windows’un 3.0 sürümüyle beraber Solitaire gibi oyunlarda bu sürümde bizimle buluştu. 3.0 Sürümü Windows için büyük bir gelişme kaydederek ve kendi içinde büyük başarı elde eden ilk sürüm oldu. Aynı zamanda kullanıcı arayüzü gibi argeler yaparak yenilikleri de bu sürümde kullanıcıyla buluşturdu.
Windows 95
İsmini piyasaya sürülme yılı olan 1995’den aldığı için 95 İsmini kullanır. ilk kez 32 bit kullanılan sürümdür. Başlat menüsü ve Explorer da başlat çubuğu ile beraber bu sürümde sunuldu.
Windows 98
Yine 95 sürümünde olduğu gibi piyasaya sürülme yılının ismini kullandı. Yapılan çeşitli geliştirmeler ile birlikte internet hizmetleri, hızlı başlat, harici donanımlar ve hızlı bağlantı özelliği bu sürümün en önemli özelliklerinden olsa da geliştirmeler bunlarla bitmedi. Outlook uygulamasını ve Microsoft WebTV yazılımıyla televizyon izleme yazılımını da bu sürümde bizlerle buluşturdu.
Windows ME
Yine duyurulduğu yıla göre adlandırılan bir sürümdür. Açılımıysa Milennium Edition olarak bilinir. 2000 Yılında Milenyum çağına girişimize istinaden kullanılmıştır. Önceki sürümlerde kullanıcıların karşılaştıkları tüm sorunları çözmüş olarak yepyeni bir şekilde hatta sistem geri yükleme özelliğiyle karşımıza çıktı. Windows Me, Movie maker ve Media Player uygulamalarını da Milennium Edition sürümünde piyasaya sürdü.
Windows XP
Microsoft’un en iyi işletim sistemlerinden birisidir. Sadece PC olarak değil aynı zamanda sunucular için de geliştirilmiştir. Korsan yazılımlarını ekarte edebilen bu yazılım muhteşem satış oranlarına ulaşmıştır. Uzaktan erişim ve kullanıcı hesapları bu sürümde sunulmuştur.
Windows Vista
Kullanıcılar tarafından çok fazla sevilmeyen ve az kullanılan bir sürümdür. 2007 yılında ve XP ile Windows 7 arasında piyasaya sürüldü. Toplam 6 sürüm üretilse de piyasaya sadece 3 sürüm sunuldu.
Windows 7
Windows XP’den sonra bir o kadar sevilen bir sürümdür. Daha ciddi çalışmalar ve geliştirmeler yapılan bu sürümde tüm sorunlar çözüldü. Temelde 7. Sürüm olarak kabul edildiği için 7 ismiyle sunuldu. Görev çubuğu ve arayüz özellikleri en sevilen yönleri oldu.
Windows 8
Metro arayüzüyle dikkat çekmeye çalıştı ve uygulama mağazası kullanarak yeni bir trende yol açmayı denedi. Bu denemenin sonuçları Windows 8 için çok olumlu olmamıştır. Bu sürümde başlat menüsü de kullanılmadığı için çok fazla sevilmeyen bir sürüm olarak biliniyor.
Windows 8.1
Windows 8 ile birlikte yaşanan olumsuz yönler giderildi. Yapılan iyileştirmeyle tekrar başlat menüsü geri getirildi fakat Windows 7 sürümündeki işlevini yerine getiremedi. Windows 7 kadar beğenilmese bile yine de yapılan iyileştirmelerden dolayı Windows 8 sürümüyle kıyaslandığında çok daha fazla beğeniyi hanesine yazdırmıştır.
Windows 10
Windows sürümlerinin bugün itibariyle en güncelidir. Başlat menüsü vardır ve metro arayüzüyle birleşmiştir. Ek olarak gelen güncellemelerle Cortana gibi yenilikler yapıldı. Çeşitli anket ve oylamalarda kullanıcıların en çok beğendiği ve tercih ettiği sistemin de Windows 10 olduğu belirlenmiştir. Hala yapılmaya devam edilen güncellemelerle beraber hatalar giderilmeye ve çeşitli özellikler sunulmaya devam ediyor.
Windows 11
Günümüz itibariyle en güncel Windows arayüzü olarak sunulmuştur. Piyasaya sürülme tarihi 2021 Ekim’dir ve yeni nesil Windows adı altında tanıtılmıştır. Kullanıcının işlemlerini kolaylaştıran ve hataları neredeyse sıfıra indiren bu sürüm oldu. Şayet yer yer bazı problemlerle karşılaşırsak diye de uzaktan destek özelliği bu sürümde sunuldu. Uzaktan destek sayesinde bir IT personeliyle iletişim kurularak online olarak destek sağlanıyor. Diğer yeni özellikleriyse; Kimlik avı koruması, widget'lar, dosya gezgini revizyonu, Windows 365, tam ekran çoklu pencere olarak karşımıza çıkıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...