Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yüksek grafiklere ve boyutlara sahip gelişmiş oyunların sayısı artmaya başladı. Bu oyunlar özellikle yeni nesil oyuncularının ve yeni konsol sahiplerinin ilgisini çekiyor. Ancak bazen bu oyunların aksine herhangi bir ekipmanı bulunmayan, her zaman, her yerde ve her kesime hitap edebilecek oyunlar da çıkıyor. Son dönemde bu kategoriye girebilecek Wordle adından bir ortaya çıktı. Oyun kısa süre içerisinde o kadar popülerleşti ki yurt dışında ve ülkemizde birçok insan bu oyuna merak salmaya başladı. Peki, Wordle nedir? Nasıl bu kadar popüler hale geldi ve nasıl oynanır? Merak edilenleri sizler için cevapladık.
Wordle nedir?
Wordle özellikle ülkemizde ilgi gören kelime bulmaca oyunlarına oldukça benziyor. Ancak bunun yanında oyunun kendine has özellikleri de bulunuyor bu nedenle hem yurt dışında hem de ülkemizde büyük bir ilgi görmeye başlayarak daha yılın ilk çeyreğini bile bitirmememize rağmen 2022 yılının en popüler oyunlarından biri olacakmış gibi duruyor. Öncelikle Wordle oyunun oynamak için herhangi bir program kullanmanıza ya da uygulama indirmenize gerek yok çünkü oyun internet veri tabanını kullanarak çalışıyor. Bu nedenle oyuna internet üzerinden online olarak erişerek istediğiniz gibi oynayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Apple Wordle Klonlarına Karşı Harekete Geçti
Wordle Nasıl Oynanır?
Wordle ilk olarak eski bir Reddit çalışanı olan Josh Wardle tarafından geliştirildi. Wardle isim benzerliğinden dolayı İngilizce’de kelime anlamına gelen “Word” kelimesi üzerinde bir değişiklik yaparak oyunun ismini bu şekilde seçmiş. Oyunda her gün karşınıza 5 harften oluşan farklı kelimeler çıkıyor. Oyundaki ana amaç bu kelimeyi en fazla 6 tahminde bulmak. Elbette 5 harften oluşan binlerce kelime var ve sadece 6 hakta bunları bulabilmeniz imkansız olurdu ama oyun bu anlamda bazı yönergelere sahip.
Örneğin 5 harften oluşan tahmininizi yaptıktan sonra eğer kullandığınız hiçbir harf hedef kelimesi ile eşleşmiyorsa harfler koyu gri renge dönüyor. Eğer kullandığınız kelimedeki bir harf hedef kelimede de var ancak sırası farklı bir yerdeyse bu harf sarı renge dönüyor. Eğer bir harfin hem kendisini hem de sırasını doğru tahmin ettiyseniz o harf yeşil renge dönüyor. Bu şekilde yönergeleri takip ederek en fazla 6 tahminde bulunup günün Wordle kelimesini bulmaya çalışıyorsunuz.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin En İyi Oyunları Kristal Piksel’de Ödüllerine Kavuştu
New York Times Tarafından Satın Alındı
Oyun ilk başta sadece İngilizce dilinde oynanabiliyordu. Josh Wardle tarafından tasarlanan oyun oldukça ilgi görünce dünyaca ünlü New York Times gazetesi oyunu satın alarak kendi sistemine entegre etti. Bu hamleyle birlikte oyunun kullanıcı sayısı da oldukça arttı. Oyunun James Wardle’dan ne kadar ücrete alındığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı ama Josh Wardle yedi haneli bir rakama oyunu sattığını belirtmişti. Oyun daha profesyonel bir şirketin eline geçmesine rağmen ücretsiz olmaya devam etti. Ancak bazı iddialara göre oyunun satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri merkezli firma tarafından da siteye para kazanmak amacıyla reklam izleyicileri dahil edildi. Wordle oyununda yer alan bu üçüncü parti reklam izleyiciler olduğuna dair iddia kar amacı gütmeyen bir oyunun bu amaçla kullanılması nedeniyle de sosyal medya da bazı tartışmalara neden olmuştu.
İlginizi Çekebilir: Wordle, The New York Times Tarafından Satın Alındı
Türkçe Oynanıyor Mu?
Wordle ilk başta İngilizce olarak çıksa da bugün Türk kullanıcılar tarafından da oynanabiliyor. Oyun Türkçeye Fatih Kadir Akın tarafından entegre edildi. Akın Türk Dil Kurumu üzerinden aldığı 4 -5 bin kelimelik bir havuzu rastgele listelediğini dile getirdi. Oyunun Türkçe versiyonu orijinal versiyonu ile aynı mantıkta çalışıyor. Kullanıcıların yine 5 harften oluşan bir kelimeyi 6 tahminde bulması gerekiyor. Wordle Türkçe diline çevrildikten sonra büyük bir ilgi görmüş ve Bundle tarafından da satın alınmıştı. Artık kullanıcılar Bundle üzerinden bu oyunu rahatlıkla oynayabiliyorlar. Oldukça popüler hale gelen bu oyun görünüşe göre bir süre daha popülerliğini korumaya devam edecek. Oyunun Türkçeye çevrilmesinin ardından günlük kullanıcı sayılarının da oldukça arttığı kaydedildi.
Wordle'da Hile Yapabilir Misin?
Evet oyunda hile yapılabilir ama bu oyunun bütün zevkini kaçırır. Örneğin oyunu gizli sekmede açıp oynadıktan sonra birkaç harfi ya da kelimenin tamamını öğrenebilir ve arkadaşlarınızla ya da sosyal medya üzerinden oynarken tek bir tahminde doğru cevabı bulmuş gibi yapabilirsiniz. Öte yandan cevaplar internette de paylaşılıyor. Sosyal medya hesaplarından ya da internetten bu cevaplara ulaşabilirsiniz. Ancak her oyunda olduğu gibi Wordle oyununda da hile yapmak oyunun bütün keyfini kaçıracaktır.
Wordle Oynarken Taktik Yapılabilir Mi?
Oyun bulmaca oyunu olduğu için elbette bu oyunda da akıllıca davranmanızı gerektirecek ve strateji yapacağınız bazı ipuçları mevcut. Örneğin oyuna başlarken rastgele seçtiğiniz kelimeyi aynı harflerden oluşan kelimelerden seçmemeye çalışın. Örneğin oyuna “TAMAM” kelimesini seçerek başlarsanız A ve M harfini iki kere kullanmış olursunuz. Bu iki harfin bulunmaması halinde bir tahmininizde iki harfi boşuna kullanmış olursunuz. Bu nedenle seçeceğiniz ilk kelime 5 farklı harften oluşan bir kelime olmalı. Böylelikle bir tahminde 5 harf birden öne sürersiniz. Doğru çıkması halinde bu harfleri kullanırsınız yanlış çıkmaları halinde ise bu harfleri bir daha kullanmazsınız. Bunun yanında ilk tahminlerinizde Ğ ve J gibi Türkçe kelimelerde nadir olarak bulunan harfleri kullanmak yerine A, K, M gibi Türkçede çok fazla yer alan harfleri içeren kelimeleri tercih etmelisiniz. Böylelikle kendinize farklı popüler kelimelerden oluşan bir kelime seçip bunu Wordle oyununda sürekli olarak ilk tahmin olarak kullanabilirsiniz. Bu kelime örneğin “KALEM” olabilir.
İlginizi Çekebilir: God of War Amazon Prime’a Dizi Olarak Gelebilir
Wordle Neden Bu Kadar İlgi Gördü?
Genel anlamda oyunun kuralları böyle olsa da oyunun bu kadar ilgi görmesi enteresan. Zira Google Play Store ve benzeri mağazalarda buna benzer binlerce oyun var. Hatta bu oyunların Wordle oyunundan daha iyi tasarlanmış oldukları bile söylenebilir. Ancak insanları Wordle’a çeken başka bir şey var. Oyun kullanıcılara her gün bir adet kelime veriyor ve 6 hakkınızı tamamladığınızda ya da doğru bir tahminden bulunduğunuzda oyunun yeniden oynayabilmek için bir sonraki günü beklemeniz gerekiyor. Günümüzde her şey hızlıca tüketilebiliyor. Netflix’te bir dizi yayınlandığından bütün bölümlerini tek bir günde izleyebiliyoruz.
Öte yandan gelişen teknoloji ve internet sayesinde bugün istediğimiz oyun, dizi ya da filme istediğimiz zaman istediğimiz yerde erişebiliyoruz. Bunlar elbette oldukça anlamlı ve faydalı yenilikler ancak her şeyin hızla tüketildiği bir toplumda içeriğin öneminden ziyade tüketimin gerçekleşmiş olması bazen ana amaç olabiliyor. Bu nedenle insanlar kendilerini sık sık etkileşime geçtikleri dizi, film, kitap, oyun gibi içeriklerle özdeşleşmeden ya da bu içeriklerini özünü kavramadan tüketimi gerçekleştirmiş gibi hissedebiliyorlar. Wordle oyunun bu kadar popüler hale gelmesinin nedeni bu olabilir. Oyun bize neyin değerli olduğunu ya da bir içeriği nasıl özümsememiz gerektiğini gösteriyor olabilir. Zira oyunda her gün kelime paylaşılıyor. Bu oyunu hemen bitirip bir sonraki aşamaya geçemiyorsunuz. Bu nedenle tahminlerinizi rastgele ve hızlı bir şekilde yapmak yerine üzerinde düşünerek ve dikkatlice yapmanız gerekiyor.
Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce bu oyunu oynamak için fırsat buldunuz mu? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...