Xiaomi, SU7 adını verilen bir sedan olan ilk elektrikli otomobilini tanıttı. Önümüzdeki yıl Çin'de satışa çıkacak olan bu araç, hızla büyüyen elektrikli araç pazarına yeni bir katılım sağlıyor. Aynı zamanda, yazılım odaklı bir dünyada, insanların telefonlarında deneyimledikleri teknolojiyi araç içinde de bulmalarını amaçlayan bir girişim.
Xiaomi'nin bu alandaki şansı oldukça yüksek. Araç, Xiaomi'nin üzerinde altı yıldan uzun süredir çalıştığı ve telefonlar, akıllı ev sistemleri ve otomobiller dahil olmak üzere her türlü cihazı destekleyecek dinamik bir mimari olan "HyperOS"u kullanacak.
Amaç, nerede olursanız olun uygulamalarınızın ve tercihlerinizin her zaman kullanıma hazır olduğu daha sorunsuz bir deneyim sunmak.
Bu fikir hiç de yeni değil. Yıllar önce, Çin'deki teknoloji holdinginin bir parçası olan Faraday Future'ın kurucusu, orijinal elektrikli araç projesini tanıtırken söyledikleriyle Xiaomi'nin yaklaşımı aynı temellere dayanıyor gibi görünüyor.
İlginizi Çekebilir: Samsung Yarıiletken Üretiminde Devrim Yaratan Akıllı Sensör Sistemi
Araç İçi Yazılımlar Telefon Deneyimini Otomobillere Taşıyor!
Araç içi yazılımın cebimizdeki telefonlara benzediği bir dünyaya yaklaşmak için birçok farklı girişimde bulunuldu. Apple'ın CarPlay'inde ve Google'ın Android Auto'sunda bunun oldukça gerçekçi versiyonları bulunuyor; bu sistemler, bir telefonun yazılımını araç içi ekrana yansıtarak çalışıyor.
Google, ayrıca bir otomobilin tüm bilgi-eğlence sistemine güç verebilecek bir Android sürümü geliştirdi ve birçok otomobil üreticisi ile ortaklık kurdu. Apple da benzer bir yaklaşımı benimsiyor.
Ancak her şeyi şirket içine taşıma çabaları karmaşık bir hal alabiliyor. Apple yıllarca kendi otomobil projesi üzerinde çalıştı, ancak defalarca odağını değiştirdi. Volkswagen kendi güçlü araç içi yazılım ekibini kurmaya çalıştı ancak bu konuda zorlandı.
Tesla, araçları için güçlü bir araç içi yazılım deneyimi geliştirdi, ancak ekran kontrolünü elinde tutmak için CarPlay ve Android Auto'ya direndi.
Xiaomi, farklı bir konumda duruyor. Çin'de hüküm süren elektrikli araç tedarik zincirinin yaygınlaşması ve elektrikli araç teknolojisinin hızla gelişmesi ve maliyetlerinin düşmesi sayesinde, Xiaomi gibi finansal güce sahip şirketlerin yazılımları için hazır bir araç inşa etme girişiminde bulunması artık mümkün.
Huawei'nin de Çin'de kendi elektrikli araç girişimini desteklediği düşünülürse, Xiaomi yalnız değil. Ancak Xiaomi, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı entegre çaba olarak öne çıkıyor.
Xiaomi SU7, Tam Şarjla 800 km'ye Kadar Gidebiliyor!
Teknik özelliklere gelince, kağıt üzerinde oldukça etkileyici görünüyorlar. Şirket, tam şarjla 800 km veya 500 mil gibi bir menzile sahip olduğunu iddia ediyor, ancak bu rakam Çin'in standart test döngüsüne dayanıyor. Bu menzil, Çinli dev CATL'nin 101 kWh'lik batarya paketi üzerine inşa edilen üst düzey model için geçerli.
Sadece 73.6 kWh kapasiteli temel modelin bir şarjla 668 km veya 415 mil kadar gidebileceği iddia ediliyor. Araçlar hızlı şarj olabilecek (beş dakikada 220 km) ve yüksek performanslı olacaklar (0-100 km/s hızlanma sadece 2.78 saniye). Fiyatlandırma ise daha sonra açıklanacak.
Tüm bu özelliklere rağmen, Xiaomi'nin karşılaşacağı en büyük zorluk, her yeni araç üreticisinin karşılaştığı zorluklarla aynı olacaktır: Temel teknoloji ne olursa olsun, güvenilir ve güvenli otomobiller tasarlamak ve üretmek inanılmaz derecede zor bir iş. Bu bağlamda, araç içi deneyimi daha sorunsuz hale getirmek biraz daha kolay gibi görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...