Son 10 yılda en iyi çıkış yapmış olan firmalardan Xiaomi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları yazımızda. Akıllı telefondan giyilebilir teknolojilere, otonom araçlardan insansı robotlara kadar yaşanan teknolojik gelişmeler yaşamımızın her alanında bizleri etkilerken ülkelerin ekonomilerine de yön vermeye devam ediyor. Başarılı ürünler geliştiren şirketler kısa sürede dünya devi haline gelebiliyor. Bu şirketlerden biri de Xiaomi diyebiliriz. Son yıllarda çoğumuzda bir ürünü olan bu marka hayatımıza bir anda girdi ve bizlerde güven oluşturmayı başardı. Bu da aklımıza markayla ilgili çeşitli sorular getirdi diyebiliriz. "Xiaomi hangi ülkenin markasıdır, Xiaomi'nin ürünleri nelerdir, Xiaomi'nin ekonomik büyüklüğü ne kadardır" gibi soruları siz de merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyarak tüm bunları öğrenebilirsiniz.
Xiaomi Hangi Ülkede Çıkış Yapmıştır?
Xiaomi'nin kurulduğu ülke Pekin'dir. Lei Jun 2010 yılında bu firmayı kurmuştur. Merkezi Çin olan teknoloji şirketi Türkiye'de de akıllı telefonlarının üretimini yapmaktadır. Başlıca Çin ve Hindistan'da, daha sonrasında da tüm dünyada büyük bir pazar payına sahiptir. Diğer teknoloji firmalarından Xiaomi'yi ayıran çok yeni bir firma olmasının yanında hızlı büyümeyi başarmasıdır. Sadece 4 yılda Çin'in en büyük telefon markası haline gelmiştir.
Xiaomi'nin Ürettiği Ürünler Nelerdir?
Büyük teknoloji firmalarının aksine Xiaomi çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Akıllı cep telefonlarından giyilebilen teknolojilere, bilgisayarlardan scooterlara, mobil uygulamalardan giyime pek çok alanda üretim yapmaktadırlar. Bunun yanında pastanın büyük bir kısmını akıllı telefonlar oluşturmaktadır. 2020 yılında 146 milyon adetlik sevkiyatı ile en çok satış yapan telefon üreticileri arasında yer almıştır.
Xiaomi'nin CEO'su ve Kurucusu Kimdir?
Xiaomi'nin kurucusu ve CEO'su Lei Jun Çin asıllıdır. Teknoloji tutkunu olan Lei Jun, Çinli Steve Jobs olarak tanınmaktadır. Kendi işlerini kurarken Apple'ın kuruluş hikayesinden etkilendiğini söyleyen Lei Jun daha sonrasında kendi şirketini kurduğunu belirtiyor. İlk girişim denemelerinde başarılı olamayan Jun, Kingsoft isimli bir şirkette CEO olduktan sonra Xiaomi şirketinin temellerini atmıştır.
Xiaomi'nin İlk Akıllı Telefonu Nedir?
Xiaomi'nin ürettiği ilk akıllı telefon Mi A1'di. Online olarak satışa çıkan bu ürün ilk üç günde 300.000'in üzerinde satış yapmayı başarmıştır. 300 dolarlık fiyatı ile bu kadar fazla satış yapan cihaz o dönemde piyasaya çıkmış pek çok amiral gemisiyle yarışmıştır. Mi A1 ile kullanıcıların beğenisini toplayan Xiaomi ardından Mi 1S'i çıkarmıştır. Mi serisinin çıkış hikayesi bu şekildedir.
Ekonomi Olarak Xiaomi Ne Kadar Büyüktür?
Xiaomi şirketinin 2019 yılındaki değeri 50 milyar doların üzerindedir. Bunun yanında 2020 yılında Fortune Global 500'de 422. sıraya yerleşmiştir ve listede bulunan en genç şirket olmuştur. Şirketin CEO'su Lei Jun'un 20 milyar doların üzerinde serveti olduğu söylenmektedir.
Xiaomi Alt Marka Çıkardı Mı?
Xiaomi'nin üç farklı alt markası vardır. Bunlar "Mİ, Redmi ve Poco"dur. İlk marka olarak Redmi'yi 2013 yılında çıkarmıştır. Bu şekilde globalleşmeye başlayan firma 2014 yılında Redmi Note ve Redmi Note Pro ile kullanıcılarla buluşmuştur. 2018 yılında Pocophone F1 isminde cihazını çıkararak da yeni alt markası olan Poco'yu tanıtmıştır. Kısa süre içinde 1 milyon satılan Pocophone, Xiaomi'nin diğer cihazları gibi iyi bir satışa ulaşmıştır.
Bunların yanı sıra 2019 yılında Redmi bağımsız bir marka haline gelmiştir. Yine de Xiaomi'nin alt markası olmaya devam eden marka, satış stratejileri ve ürün çeşitliliğinde kendi yolunu çizeceğini açıklamıştır. Bundan tam bir yıl sonra da Poco bağımsız hale gelerek yine o da kendi ürün ve stratejilerini oluşturacağını belirtmiştir.
Xiaomi ABD'de Neden Kara Listede?
ABD'de Xiaomi'nin kara listede olması Donald Trump döneminde gerçekleşmiştir. İlk olarak Huawei'nin kara listeye girmesi ile başlayan teknoloji şirketlerinin kara listeye alınması durumu Google'ın da desteğini çekmesi ile sonuçlanmıştır.
Çin ordusu ile doğrudan ilişkisi olduğu söylenen Xiaomi, Pentagon'un aldığı karar ile kara listeye alınmıştır. Şirketin faaliyetlerinin ve yatırımlarının Amerika'da durdurulmasına karar verilmiştir. Trump'ın başlattığı bu süreç, Xiaomi'nin ABD federal mahkemesine başvurması ve mahkemenin şirketi haklı bulmasıyla sonuçlanmıştır. Böylece şirketin önü potansiyel yatırımcılar için açılmıştır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...