Xiaomi’nin kurucusu ve CEO’su Lei Jun Kimdir? Xiaomi’den önce hangi girişimciliklere imza atmıştır? Lei’nin serveti ne kadardır?
Lei Jun Kimdir?
[caption id="attachment_9941" align="alignnone" width="1024"]
lei-jun-xiaomi-startupteknoloji.com[/caption]
Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun, 16 Aralık 1969 tarihinde Çin’in Hubei eyaletinin Xiantao şehrinde doğdu. Çocukluk yıllarında ailesi ile beraber Wuhan’a taşındı. Küçükken babasının eve getirdiği radyo ve televizyonları sökerek, elde ettiği parçalar ile yeni icatlar yapan Lei Jun, komşuları tarafından “akıllı çocuk” olarak tanılıyordu. Annesinin ev işlerini yaparken rahat edebilmesi için, yaşadığı yerde daha önce hiç bulunmayan bir elektrikli lamba bile yapmıştı.
Liseyi başarı ile tamamlayan Lei, üniversiteye gidebilmek için 1991 yılında ailesinin yanından ayrılarak Wuhan’a taşındı. Wuhan Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümünde lisans eğitimi alan Lei Jun, aynı yıllar içerisinde onun hayatına şekil veren bir kitap ile tanıştı. O kitap, Steve Jobs’ın biyografisiydi.
Jobs’ın hayatı Lei’yi çok etkiledi ve onu kendisine bir rol model olarak görmeye başladı. Amacı, bir gün Steve Jobs gibi başarılı bir iş insanı olmaktı. Öyle ki bu azimle üniversitedeki tüm derslerini iki yıl içerisinde başarıyla tamamladı ve erkenden mezun oldu.
Genç Yaşta CEO Oldu
Üniversiteden mezun olduktan sonra Kingsoft isimli yazılım şirketinin kurucu üyesi oldu. Kariyerinin yedinci senesinde şirketin CEO’su oldu. Genç yaşta elde ettiği başarılar, onun kariyerinde gelmek istediği son durak değildi. Bir gün Steve Jobs gibi bir lider olabilmek için sahip olduklarının da üzerine çıkmalıydı.
Böylece Kingsoft’taki işine devam ederken aynı zamanda Joyo isimli bir e-ticaret sitesi üzerinde çalışmaya başladı. İki yıl sonra çevrimiçi bir kitap mağazası olan Joyo, büyük bir hızla tüm dünyada tanılan bir platform haline geldi.
Kısa süre sonra bu girişimcilik Amazon’un da dikkatini çekti. O dönemde bir ilk sayılabilecek bu fikri Amazon, 75 milyon dolara satın aldı.
Yatırımcılık Dünyasına Ayak Bastı
Elde ettiği sermaye ile yatırımcılık dünyasına ayak basan Lei Jun, birçok başarılı şirkete imza attı. 70’e yakın destek talebi aldı ve bunlardan 20’sine finansman sağladı. Bunların arasından en karlı yatırımları, YY.com ve UCWeb oldu.
Yatırımcısı olduğu 20 start-up projesi ile ilgilenmenin yanı sıra, CEO’su olduğu Kingsoft için de birçok önemli başarı elde etti. Fakat şirketin halka arzından sonra o dönem yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 2007 yılında görevinden istifa etti.
Xiaomi’nin Temellerini Attı
[caption id="attachment_9943" align="alignnone" width="696"]
lei-jun-konferans-startupteknoloji.com[/caption]
Yeni bir şirket kurmaya yetecek kadar sermayesi bulunan Lei Jun, üniversite yıllarından beri gerçekleştirmek istediği hayali için kolları sıvadı. Steve Jobs’ı örnek alan Lei Jun, Xiaomi’nin temellerini attı.
Lei, öncelikle Google, Motorola ve Kingsoft gibi büyük şirketlerden, kendisi için çalışmasını istediği 7 kişiye teklifte bulunarak işe koyuldu.
Şirketinin adını ise yaşadığı yerden ilham alarak koydu. Xiaomi, “buğday”, “pirinç” anlamlarına gelmekteydi.
Xiaomi’nin telefon teknolojisi ile çıkış yaptığı dönemde Apple ve Samsung gibi büyük şirketlerin yanı sıra, Çin’de yer alan birçok yerel şirket de onun rakibiydi. Bu girişimciliğin zorlu bir sürece sahip olacağından Lei Jun'da emindi. Nitekim şirketinin adında yer alan “Mi” kelimesi aynı zamanda, “imkansız misyon” anlamına geliyordu.
Lei, rakiplerinden sıyrılmak için internet satışı yaparak maliyeti düşürmeyi ve dolayısı ile daha ucuz telefonlar satmayı hedefledi. Reklam için ayırdığı büyük bir bütçesi yoktu. İnsanların kendi aralarında konuşarak Xiaomi’nin ağızdan ağıza yayılacağına dair büyük bir inancı vardı.
Mi Mix 2 ile Sektöre Girdi
Lei Jun, şirketinin ilk akıllı telefonu olan Mi Mix 2’yi 2011 senesinde satışa çıkardı. Xiaomi’nin halka sunduğu ilk telefon, teknolojisi, estetik görünümü ve uygun fiyatı ile rakiplerini geride bırakacak bir giriş yaptı.
Lei, şirketinin bilinirliğini arttırmak için sık sık indirim yaptı ve çeşitli kampanyalar düzenledi. Bu taktiği onun tahmininden de hızlı bir şekilde sonuç verdi. Öyle ki insanlar arasında, 90 saniyede 100 bin adet telefon satıldığına dair söylentiler dolaşmaya başladı.
Mi Fan Festivali
Müşterileri ve çalışanları ile çok samimi bir ilişkiye sahip olan Lei Jun, şirketinin başarısında bunun önemli bir rol oynadığı görüşünde. Eşi benzeri bulunmayan büyük bir hayran kitlesine sahip olan Xiaomi, pazarlama stratejilerinde bunun faydasını net bir şekilde görüyor.
Lei Jun, müşterileri tarafından bu kadar çok sevilen ve benimsenen şirketinin bu ilgiyi koruyabilmesi ve arttırabilmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu festivallerde Xiaomi’nin yeni ürünlerini tanıtılırken aynı zamanda var olan ürünler için büyük indirimler yapılıyor.
Yapılan festivaller arasında en çok dikkat çekeni Xiaomi’nin beşinci yılına özel düzenlenen Mi Fan Festivali’ydi. Öyle ki bu etkinlikte 24 saat içerisinde 2.11 milyon adet telefon satışı yapıldı.
Telefonlar Tarafından Kontrol Edilebilen Bir Dünya
Lei, müşterileri ile arasındaki bu samimiyeti korumak için daima çok çalışıyor Onun en büyük amacı, cep telefonu ile diğer bütün akıllı aletleri kontrol edebileceği bir dünya yaratmak. Bu sepeple elektronik kategorisinde, neredeyse yapılabilecek her ürünü Xiaomi adı altında üretmek istiyor.
Lei Jun, Xiaomi ürünlerinin fiyatlarını daima piyasaya göre düşük tutuyor, daha fazla kişinin uygun fiyatlı ve kaliteli teknolojiye erişebilmesini sağlamak istediğini söylüyor. Çünkü en iyi ve en büyük şirketlerin, herkes tarafından ulaşılabilen, evrensel şirketler olduğunu düşünüyor.
Haftada 100 Saat Çalışıyor
[caption id="attachment_9944" align="alignnone" width="696"]
lei-jun-steve-jobs-startupteknoloji.com[/caption]
51 yaşında, evli ve iki çocuk babası olan Lei Jun, haftada 100 saat çalışıyor. Forbes’in verilerine göre Lei’nin serveti 26 milyar dolara ulaştı. Xiaomi’nin değeri ise yine Forbes’in verilerine göre 84.5 milyar dolar.
Lei, Çin’den tüm dünyaya uzanan, geniş ürün yelpazesi ve uygun fiyatları ile herkesin bütçesine uygun cihazlar üreten Xiaomi’nin CEO’su olmaya devam ediyor.
Günümüzde Çin’in Steve Jobs’ı olarak tanılan Lei Jun, üniversite yıllarındaki hayallerine ulaşabilmiş görünüyor.
Kaynak - , , , ,
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...