Bugün size yalın girişim nedir onu anlatacağız. Günümüzde onlarca girişim çeşitli sebeplerden dolayı başarısız olup, girişimcilerin hayallerini suya düşürmekten geri kalmıyor. Her fikrin hayata geçirile bilirliği ve sürdürülebilir bir iş halini alması maalesef ki mümkün olmayabiliyor.
Dijital çağın gereklerine uyum problemleri, teknolojinin yeni ürün ve hizmet metotlarında inovasyon yapmayı zaruri kılması girişimcileri zorlarken, bir taraftan bu dijital çağa uyum ve teknolojik yenilenme için sürenin çok kısa olması işleri büsbütün zora sokabiliyor.
İçerisinde bulunduğumuz devrin hız devri olduğunu kimse ret edemez. Hız ise anıldığı kavramdaki değerlere uyum sağlayamayanı geride bırakır. Bu durumda özetlemek gerekirse biten girişimlerin en büyük sebebi şartlara uyum sağlayamamak diyebiliriz. İşte bu durumlarda bu tarz girişimlerin yanında olmaya çalışan güç yalın girişim.
Kavram Olarak Yalın Girişim Nedir
Bir girişimciye, iş hayatına atıldığı girişiminde başarılı olması, varlığını idame ettirmesi, kazanç teorileri, yönetimsel yetiler hakkında bilimsel bakış açıları sunan yeni bir metodolojidir. Avrupa’da ‘’lean startup’’ adıyla anılan bu yeni girişimde girişimcilere ait olan iş planı ve değerleri değil işin modeli ön plandadır. Girişimci AR-GE (araştırma ve geliştirme) için harcadığı zamanı ve ürün veya hizmetindeki maliyetleri azaltarak örnek ürün veya hizmet üretmesini ve ortaya çıkan örnek ürün veya hizmeti minimal müşteri guruplarına sunarak hızlı dönüş almasını sağlayan bir metodolojidir. Kısacası sistemin odağında; verimli kullanılan zamanın sonucunda üretim veya hizmet yenilikçi bir hal alıp başarıyla müşteriye ulaştırmak yer almaktadır.
Yalın Girişimin Öncüleri
Avrupa’da yalın girişim metodolojisini başlatanlar Eric Ries ve Steven Blanc’tir. Başlattıkları bu girişimi; ‘’yalın düşüncenin, yenilikçi süreçlere uyarlanması’’ şeklinde tanımlayan ikili, girişimlerin iş planları ile değil bilimsel değerler ile kaybın azaltılıp verimliliğin artacağını öne sürüyorlar.
Yalın Girişim Modelinin Temel Adımları
Girişimin hayata geçmesinin akabinde, yalın girişim metodolojisinin ilerleyiş adımları şu şekildedir.
Yalın girişimin temelinde üç ana esas yer almaktadır. Bunlar sırasıyla; ‘’yap – ölç – öğren’’ şeklindedir. Bu bağlamda girişime bakıldığında, doğru pazara girme, doğru ürün/hizmet üretme ve doğru ekiple bunu yapma geri dönüş verecek en önemli hamlelerdir. Yap aşamasında ürün veya hizmet konusunda fikir geliştirilir. Ölç aşamasında ise ürün veya hizmetin sunularak geri dönüşümleri test edilir. Öğren aşamasında da ürünle yola devam etmek, ürünü yenilemek veya yeni ürün geliştirmek gibi kararların alındığı süreçler vardır.
Yalın Girişimin Yararları
Bu metodolojinin standart girişimlere oranla pek çok avantajı mevcut. Bazılarına değinmek gerekirse; Yalın girişim dışında, sıradan bir girişim ile ürün veya hizmet üretiyorsanız, müşteriye sunduğunuz ürün veya hizmet son aşamadaki bir üründür.
Dolayısı ile müşteri beklenti ve talepleri alınmadan kendisine sunulan ürün, müşterinin beklentilerini karşılamayabilir. Bu da müşteriye ürünü satamamak anlamına gelir ki bu da batışın sinyali olur.
Yalın girişimin her evresinde bir test etme vardır. Bu sebeple işinizin her aşamasını, önceden test etmiş olmanız da sizi iş hayatında var edebilecek bir garantör olacaktır. Normal girişimin aksine burada sermayenizi tüketmeden müşteri dönüşü alacak, memnuniyeti test edecek, tutan yada tutmayan hizmet ve ürünlerinizde revizyon yapabileceksiniz.
Aynı zamanda siz ürününüzü henüz piyasaya sürmeden, müşteri ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ortaya çıkardığınız için piyasaya çıktığında kar-zarar teorisine önden hazırlıklı olabileceksiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...