pankreasın tip 1 hastalarında kullanılması ABD'de 2016 yılında onaylanmıştı. İnsülin seviyesini takip ederek hastaların gerektiğinde ve ihtiyaç kadar insülin almasına yardımcı olan yapay pankreas tip 1, diyabet hastaları için önemli bir atılım oldu. Benzer faydaları tip 2 diyabet hastalarıyla da buluşturmak için yeni klinik araştırmalar başlıyor.
[caption id="attachment_16462" align="alignnone" width="737"] Yapay pankreas Uygulaması-www.startupteknoloji.com[/caption]
Tip 1 - Tip 2 Diyabet Nedir?
[caption id="attachment_16453" align="alignnone" width="696"]
Diyabet -www.startupteknoloji.com[/caption]
Türkiye Diyabet Vakfı'nın tanımına göre Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Tip2 diyabet pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur.
Tip 2 İçin Yapay Pankreas Kullanımı
[caption id="attachment_16450" align="alignnone" width="750"]
Yapay Pankreas sayesinde anlık takip yapılabiliyor -www.startupteknoloji.com[/caption]
İlk defa bir klinik ekibi kapalı devre insülin dağıtım sistemiyle tip 2 diyabetlilerin hastalıklarını ev ortamında yönetebileceklerinden bahsetti. Nature Medicine'de yayınlanan yeni bir makalede yapay pankreas da denilen bir glikoz sensörü ve bir insülin pompasından oluşan sistem kullanılarak 26 hastayla bir çalışma yapıldı. Buna göre katılımcıların hedef glikoz aralığında geçirdikleri süre yaklaşık %15 oranında iyileşti ve glikoz seviyeleri inerken, hastalar şiddetli düşük glikoz nöbetlerinden de (hipoglisemi) kaçınmayı başardı.
Bu aşamada akıllardaki soru işareti benzer faydaların tip 2 diyabet hastaları için oluşup oluşmayacağı yönündeydi. Cambridge Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışma hastanede yatan tip 2 diyabet hastaları için de bu sistemin faydalı olabileceğini gösterdi.
Halihazırda Tandem, Medtronic ve Insulet gibi firmaların benzer ürünleri piyasada yer alıyor. Çalışmalar arttıkça bu sistemin tip 2 hastalarının tedavisindeki etkinliği ve maliyetleri daha iyi analiz edilebilecek. Sizce yapay pankreasın kullanımı yaygınlaşabilecek mi?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...