2023'e damga vuran yapay zeka ile ilgili bir haber geliyor! Evet, ChatGPT'nin birinci yıldönümünün hemen ardından, mevcut en iyi 50 yapay zeka aracının kullanımına ilişkin yeni bir çalışma mevcut. Bu çalışma, OpenAI'nin chatbot'unu dünya çapında en popüler AI aracı olarak taçlandırdı. ChatGPT, üretken AI araçlarının kullanımı açısından patlayıcı bir dönem olan Eylül 2022 ile Ağustos 2023 arasındaki en popüler araçlara yapılan trafik ziyaretlerinin yüzde 60'ını oluşturdu.
Bu süre zarfında Amerika Birleşik Devletleri AI araçlarının kullanımında lider olarak görülüyordu. Araştırmanın arkasındaki şirket olan Writerbuddy, AI araçlarını listeleyen çeşitli dizinlerden verileri topladı. 3.000'den fazla AI aracının da kullanımını inceledi. Daha sonra insanların yapay zekayı nasıl kullandığını araştırmak için en çok kullanılan 50 aracı daralttı. En popüler yapay zeka araçları nelerdi ve yapay zekayı hangi ülkeler kullanıyor? İşte bu soruların cevapları haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından “Yapay Zeka Uzmanlık Eğitim Programı” Başlıyor
En Popüler Yapay Zeka Araçları
ChatGPT'nin Kasım 2022'den Ağustos 2023'e kadarki lansmanından bu yana toplam 14,6 milyar ziyaretle en fazla trafik ziyaretine öncülük etmesi sürpriz olmamalı. ChatGPT'nin lansmanı, mevcut diğer AI araçlarına ilgiyi artıran üretken bir AI patlamasını tetikledi.
Yapay Zeka Sektöründe En Çok Kazananlar
ChatGPT, Character AI ve Google Bard trafikte en çok kazananlar oldu.
Büyüme Oranı ve Aylık Büyüme
En iyi 50 AI aracı toplamda 24 milyarın üzerinde ziyaret topladı. Aylık ortalama 236,3 milyon ziyaret artışıyla da 10,7 kat büyüme oranı elde etti. Genel olarak yapay zeka araçları aylık ortalama 2 milyar ziyarete ulaştı. Son altı ayda da bu sayı 3,3 milyara yükseldi.
Quillbot ve Midjourney en çok ziyaret edilen AI araçları arasında ilk 5'te yer almasına rağmen, geçtiğimiz yıl her ikisinde de trafikte düşüş yaşandı. Bu, diğer AI araçlarının deneyimlediği trafikteki patlayıcı büyümeyle keskin bir tezat oluşturuyor ve ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana oluşturulan daha geniş araç çeşitliliğine de atfedilebilir. Geçtiğimiz yıl Midjourney 8,66 milyon ziyaret kaybederken Quillbot 5 milyon ziyaret kaybetti.
Yapay Zeka Kullanımının Ortalama Süresi
Ortalama ziyaret 12 dakika 34 saniye sürdü. Bu, ChatGPT'ye kara delikler hakkında soru sormaya ve ardından bir veya iki eğlenceli kokteyl tarifi almaya yetecek kadar sürdü. İlginç bir şekilde ChatGPT, kullanıcının ilgisini ortalama 10 dakikadan daha uzun süre koruyamayan araçlar arasında yer alırken, Character AI, Dezgo ve Janitor AI gibi araçlar oturum başına ortalama 25 dakika sürdü.
En Popüler Yapay Zeka Kategorileri
AI sohbet robotları ve AI yazımı, geçtiğimiz yıl yapay zeka araçlarının kullanımında en popüler kategoriler oldu. ChatGPT, Karakter Yapay Zeka ve Google Bard da ilk üçte yer aldı. Görüntü oluşturucular, Midjourney, DeepAI ve Craiyon dahil olmak üzere metin oluşturucuların ardından ikinci sırada yer aldı.
Daha az popüler olan kategoriler arasında tasarım, video oluşturucular, ses ve müzik oluşturucular ve diğerleri yer alıyor. Hugging Face, Taskade ve Cut Out "diğerleri" kategorisinin öne çıkanları arasında yer alıyor.
Yapay Zekayı Hangi Ülkeler Kullanıyor?
Belirtelim ki, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan gibi ülkeler ile Avrupa gibi güçlü teknoloji pazarlarına sahip bölgelerin AI kullanımına öncülük ettiği görüldü. ABD, farklı araçlara yayılmış toplam 5,5 milyar kullanıcıyla başı çekiyor. Bu, AI endüstrisine yönelik dünya çapındaki trafiğin yaklaşık yüzde 22,6'sını oluşturuyor. Avrupa ülkeleri ise 3,9 milyar kullanıcıyla ikinci sırada yer alıyor.
Hindistan için de belirtelim. Geçen yıl dünya çapındaki AI kullanımının yaklaşık yüzde 8,5'ini oluşturan 2,1 milyar ziyaretle yapay zeka aracı ziyaretlerinin çoğunda ikinci sırada yer alıyor.
Yapay Zeka Kullanıcılarının Demografisi
Kullanıcıların yüzde 69,5'inin erkek, yalnızca yüzde 30,5'inin kadın olduğu tespit edildiğinden, erkeklerin AI araçlarını kullanmaya daha yatkın olduğu görülüyor. Araştırma, bu cinsiyet farkının arkasındaki mantığı da derinlemesine incelemedi. Ancak dünya çapındaki çeşitli toplumlardaki farklı cinsiyet rollerinin bu sonucu etkileyebileceğini belirtmekte fayda var.
Sarkar'a göre, en iyi 50 AI aracının yüzde 80,5'ine doğrudan erişim yoluyla ulaşıldı. Bu da "köklü bir kullanıcı tabanına veya sık sık tekrarlanan ziyaretçilere" işaret ediyor. Organik arama, trafik kaynaklarının yüzde 11,4'ünü oluştururken, yönlendirmeler trafiğin yüzde 6,7'sini, geri kalanını ise organik sosyal ve diğerleri oluşturdu. Kullanıcıların yalnızca yüzde 0,12'si ücretli arama yoluyla AI araçlarına ulaştı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...