Yapay zekâ yardımıyla, Antarktika’da muhtemelen 300.000 göktaşı barındırdığı tespit edildi. Bilim insanlarının artık onları nerede bulacağına dair daha iyi bir fikri var; Hazine Haritası.
Bilim insanları, bu yeni araştırmaya dair ayrıntıları 26 Ocak Çarşamba günü Science Advances dergisinde yayımladılar. Bir yapay zekâ programı, bilim adamlarının Antarktika'nın buzlu tarlalarında keşfetmeleri için yüz binlerce meteor olabileceğini öne sürüyor. Bu yeni çalışma bulgusu, onları ortaya çıkarmak için en olası yerlerin ne olabileceğini hesaplamaya çalışıyor. Araştırmacılar yapay zekâ yardımıyla elde ettikleri verilerle bir hazine haritasına benzer bir göktaşı haritası yapmaya odaklanıyor.
Dünya'da bulunan tüm meteorların yaklaşık üçte ikisi Antarktika'dan geliyor. Donmuş kıtanın soğuk ve kuru doğası, bu dünya dışı kayaların korunmasına yardımcı oluyor. Ve bu taşların koyu renkleri onları buz ve kar karşısında öne çıkarıyor. Göktaşları aslen gezegen cisimlerinin bir parçası. Bu nedenle dünyanın altından gelen bu uzay kayaları, güneş sisteminin geri kalanının doğası, kökenleri ve evrimi hakkında birçok değerli ipucu veriyor.
Antarktika'ya meteorlar düştüğünde, genellikle kıtanın yüzde 98'ini kapsayan karla kaplı bölgelere iner. Zamanla, kar orada birikir, sıkışır. Bu uzay kayalarını kıtanın kenarlarına doğru akan buz tabakalarının içine yerleştirir.
Buzla sıkışmış Antarktika göktaşlarının çoğu okyanusa düşer. Aynı zamanda, bazıları mavi buz alanlarında yoğunlaşır. Bu alanlar buz tabakalarının yüzeyinde, rüzgâr ve diğer faktörlerin masmavi bir renk tonu ile çıplak buzların bir araya gelmesiyle oluşur.
Antarktika buzunun akış şekli ve iklim ve arazinin diğer özellikleri doğruysa, göktaşları mavi buzun yüzeyinde açıkta kalabilir ve araştırmacıların saha görevleri sırasında onları kolayca kurtarabilir. Bugüne kadar bulunan neredeyse tüm Antarktika göktaşları, mavi buz alanlarından çıkarıldı.
Yapay Zekaya Dayalı Yeni Bir Strateji Geliştirildi
Günümüzde bilinen mavi buz bölgelerinin çoğu göktaşı açısından zengin. Şimdiye kadar tamamen şans eseri ve maliyetli keşif görevlerinde geçmiş deneyimlerle bulundu. Şimdi ise bilim adamları yapay zekaya dayalı yeni bir strateji geliştirdiler.
Belçika'daki Free University of Brussels'te bir buzulbilimci olan çalışma baş yazarı Veronica Tollenaar, “Meteor bulmak için büyük bir potansiyele sahip bazı keşfedilmemiş alanlar bulduk” dedi.
Yeni çalışmada, araştırmacılar, Antarktika'nın tüm yüzeyinin uydu verilerini analiz eden yapay zekâ yazılımını kullandı. Amaçları, daha önce uzay kayalarını ortaya çıkardıkları alanlara benzerliklerine dayanarak, donmuş kıtada henüz keşfedilmemiş göktaşlarını belirlemek. Bunun için kesin bir şey söylenemese de en azından amaçları bu göktaşlarının barındırması en muhtemel bölgeleri saptamak. Böylece buzun sıcaklığı, eğimi ve hızı gibi yüzey özelliklerinin optik, termal ve radar verilerine odaklandılar.
Yapay Zekâ, Kıtanın Yaklaşık Yüzde 83'ünü Doğru Bir Şekilde Tanımladı
Yapay zekâ programı, bilinen göktaşı açısından zengin Antarktika bölgelerinin yaklaşık yüzde 83'ünü doğru bir şekilde tanımladı. Sonuç olarak, kıtada, şu anda keşfedilmemiş olanlar da dahil olmak üzere, potansiyel olarak göktaşı açısından zengin 600'den fazla bölge belirledi. Bunların birçoğu Antarktika'daki mevcut araştırma istasyonlarına nispeten yakın bir alanda bulunuyor.
Tollenaar, "Bu yerleri ziyaret ederek ve dronlarla yapılan araştırmalar gibi sahada yeni kurtarma teknikleri kullanarak, yeni bir Antarktika göktaşı kurtarma misyonları çağına girmek üzereyiz." ifadelerini kullandı.
Yeni bulgular, Antarktika'dan bugüne kadar ele geçirilen 45.000'den fazla göktaşının, oradaki tüm göktaşlarının sadece yüzde 5 ila yüzde 13'ünü oluşturduğunu gösteriyor. Tollenaar, konuyla ilgili "Hesaplamalarımız, buz tabakasının yüzeyinde hala 300.000'den fazla göktaşının bulunduğunu gösteriyor. Potansiyel muazzam olmaya devam ediyor." dedi.
Tollenaar, yapay zekâ programlarının yüzde 100 doğru olmadığı göz önüne alındığında, araştırmacıların bazen yazılımın umut verici bulduğu bir siteye gidip herhangi bir meteor bulmayabileceği konusunda uyardı. Yine de başarısız görevler hayal kırıklığı yaratacak olsa da verilerinin gelecekte daha iyi hale getirmek için yapay zekayı iyileştirmeye yardımcı olacağı ön görülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...