Yapay zeka, insanlığı endişelendiren bir potansiyele sahip olduğundan, genellikle dünya genelinde "büyük kötü kurt" olarak kabul ediliyor. Kıyamet senaryolarını tetikleyen teorilerden biri de yapay zekanın insanların işlerini ele geçireceği oluyor. Çoğu kişiye göre yeni nesil teknoloji, işsizlik oranlarını artırarak ekonomik dengesizliklere yol açacak ve bu teori gerçekleşecek gibi görünüyor.
Günümüzdeki işlerin yaklaşık %28'i yapay zeka tarafından otomatikleştiriliyor. IBM gibi şirketler çoktan iş gücünün bir bölümünü yapay zeka destekli araçlarla değiştirmeye başladı. Yeni teknoloji, insan kaynaklarında bulunan birçok işi kolayca gerçekleştirebiliyor ve aynı zamanda sıradan görevlerin otomatikleştirilmesinde de yardımcı olabiliyor. Bunun örneklerinden biri, işletmelerin müşteri hizmetleri alanında yapay zekayı kullanmaları oldu.
İlginizi Çekebilir: ChatGPT Yeni Güncellemelere Kavuşuyor! İşte Detaylar
Yakında Yapay Zeka Botları Yeni Müşteri Hizmetleri Temsilciniz Olabilir
Gartner tarafından hazırlanan bir rapor, 2023 yılında dünya genelinde müşteri hizmetleri merkezlerinde diyalog tabanlı yapay zeka teknolojilerine yapılan harcamaların %16,2 artarak toplamda 18,6 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu yatırımların, iletişim merkezlerinde konuşmalı yeni nesil teknolojinin 2027'ye kadar %366 oranında büyümesine katkıda bulunacağı belirtiliyor.
Gartner'dan Direktör Megan Marek Fernandez, "Müşteri deneyimi liderleri, müşteri hizmetlerinin verimliliğini artırmaya ve genel müşteri deneyimini geliştirmeye çalışırken, konuşmalı yapay zekanın olgunluğundaki artış ile iletişim merkezi platformlarını hızla değiştirebilirler" şeklinde açıklama yaptı.
Konuşma tabanlı yapay zeka teknolojisi, ChatGPT gibi sohbet robotlarını ve Siri ile Alexa gibi sanal asistanları içeriyor. Bu teknoloji, metin ve konuşma girdilerini anlamak ve buna uygun yanıtlar vermek için makine öğrenimi ve doğal dil işleme yöntemlerini kullanıyor.
Sohbet Botları Müşteri Deneyimini Daha İyi Hale Getiriyor
Şirketler, müşteri deneyimini iyileştirmek amacıyla etkileşimli yapay zekayı kullanmaya başladı. Örneğin, Zoom, müşteri etkileşimlerini geliştirmek için Anthropic'in yapay zeka sohbet robotu Claude'u kullanmaya başladı. Aynı şekilde Quiq, perakende ve konaklama markalarındaki müşteri deneyimi departmanlarına yönelik sohbet tabanlı yeni nesil çözümler sunmaktadır.
Quiq'in CEO'su Mike Myer, "Şirketler, yapay zekanın gücünü ve müşteri deneyimi departmanlarını nasıl geliştirebileceğini anlamaya başlıyorlar. Önümüzdeki yıllarda yapay zekaya dayalı müşteri hizmetleri çözümlerine yönelik ilgi artacak" şeklinde yapay zekanın geleceğine dair tahminlerde bulundu.
Gartner'ın araştırmasına göre, etkileşimli yapay zeka pazarı içinde müşteri hizmetleri veya iletişim merkezi segmenti en hızlı büyüyen alan olarak öne çıkmakta ve 2024 yılında %24 büyüme sağladı.
Megan Marek Fernandez, "Bu durum, bütçelerin kısıtlı olduğu bir dönemde, müşteri hizmetleri ve destek girişimlerinin müşteri deneyimini farklılaştırma veya hizmet operasyonlarını düzenleme potansiyeline sahip olduğunu göz önüne seriyor. Bu faktörler, iletişim merkezi projelerinin daha geniş dijital dönüşüm bütçeleriyle finanse edilmesine yardımcı olabilir" şeklinde değerlendirme yaptı.
Elbette, mevcut ekonomik belirsizlik, iş gücünü yapay zeka ile değiştirmek gibi seçenekleri daha çekici hale getirebilir. Örneğin, sohbet robotları gibi yeni teknolojik çözümleri, insanları işe almak yerine daha ekonomik bir alternatif sunabilir.
Mike Myer, "Şirketler, daha az kaynakla daha fazlasını yapma yolunu arıyor. Bu, yeni nesil çözümlere olan ilgiyi hızla artırdı. Pazar koşulları ve yeni teknolojinin devrimi, tüm markaların dikkatini çekiyor" şeklinde konuya dikkat çekti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...