Amerika Birleşik Devletleri, yapay zeka için bir ''Haklar Bildirgesi'' taslağı geliştirdi. Öncelikle şunu belirtelim, bugün demokrasinin önündeki en büyük zorluklardan biri olarak teknoloji, veri ve otomatik sistemlerin Amerikan halkının haklarını tehdit edecek şekilde kullanılması görülüyor.
Başkan Joe Biden, Amerikalıların yapay zeka çağında sahip olması gereken beş korumayı özetleyen yeni bir Al Haklar Bildirgesi'ni açıkladı. Biden daha önce daha güçlü gizlilik korumaları ve teknoloji şirketlerinin veri toplamayı durdurması için çağrıda bulunmuştu. Ancak dünyanın en büyük teknoloji ve yapay zeka şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapan ABD, vatandaşlarını yapay zekanın zararlarına karşı nasıl koruyacağına dair net olmayan tek Batılı ülkelerden biri oldu.
Şimdi yapılan yapay zekayla ilgili bildirgeyi detaylarıyla inceleyeceğiz.
İlginizi Çekebilir: NVidia Tıbbi Yapay Zeka Yeteneklerini Geliştiriyor: IGX Platformu
Yapay Zeka Haklar Bildirgesi Planı Hakkında Ayrıntılar
Yapılan duyuru, Beyaz Saray'ın ABD hükümetinin, teknoloji şirketlerinin ve vatandaşların yapay zekayı sorumlu tutmak için birlikte nasıl çalışması gerektiğine dair vizyonu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak eleştirmenler, plan için ABD'nin yapay zeka konusunda daha sıkı düzenlemelere ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Özetle diyebiliriz ki, ilk olarak bir yıl önce, başkana bilim ve teknoloji konusunda tavsiyelerde bulunan bir ABD hükümet departmanı olan Office of Science and Technology Policy (OSTP) tarafından tanıtılan AI Haklar Bildirgesi, bu hedeflere nasıl ulaşılacağının bir planıdır. Yönetim, ayrımcı algoritmik karar vermeyi durdurmak, teknoloji sektöründe rekabeti teşvik etmek ve mahremiyet için federal koruma sağlamak gibi teknoloji sorumluluğu ve reformu için temel ilkeler gibi hedeflerden bahsediyoruz.
Bu bildirge, devlet kurumlarına pratik rehberlik ve bu korumaları inşa etmek için teknoloji şirketleri, araştırmacılar ve sivil toplum için bir eylem çağrısı sağlıyor.
Üst düzey bir yönetim yetkilisi düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Bu teknolojiler Amerikalıların yaşamlarında gerçek zararlara neden oluyor. Mahremiyet hakkı, ayrımcılığa uğramama özgürlüğü ve temel onurumuz dahil olmak üzere temel demokratik değerlerimize aykırı zararlar" gibi zararlardan bahsetti.
Güçlü Bir Teknoloji
Toplumlarımızı dönüştüren güçlü bir teknoloji: yapay zeka. Ayrıca, genellikle azınlıkları orantısız bir şekilde etkileyen ciddi zararlara neden olma potansiyeline de sahip.
Şöyle ki, yeni plan için bu dengeyi düzeltmeyi amaçladığını belirtelim. Amerikalıların güvensiz veya etkisiz sistemlerden korunması gerektiğini söylüyor. Sistemlerin de adil bir şekilde tasarlandığı şekilde kullanılması gerektiği belirtiliyor.
İkinci bir üst düzey yönetim yetkilisi de, “Kullanılan belirli teknolojik süreç ne olursa olsun, insanları bu teknolojinin en kötü zararlarından koruduğumuzdan emin olmak istiyoruz” dedi.
ABD politika analisti Willmary Escoto, kılavuzların “veri minimizasyonunun önemini” ustaca vurguladı. Ayrıca “insanların duygu tanıma gibi diğer yapay zeka özellikli teknolojilerden deneyimledikleri çeşitli zararları adlandırıp ele aldığını” söyledi.
Escoto, “AI Haklar Bildirgesi, ülke genelinde Siyah ve Latin insanlar için temel sivil özgürlükler üzerinde anıtsal bir etkiye sahip olabilir” diyor.
Teknoloji sektörünün, Beyaz Saray'ın yapay zekanın da iyilik için kullanılabileceğini kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını belirtelim.
Stanford İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü'nün politika direktörü Russell Wald ise, belgenin yaptırım için ayrıntılar veya mekanizmalardan yoksun olduğunu söylüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...