Değişen iklim, orta Hindistan'daki domates yetiştiricileri için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bölgede son on yılda mahsulleri mahveden ve çiftçilerin gelirini azaltan pek çok kuraklık yaşandı. Ancak ClimateAi adlı Silikon Vadisi girişimi, çiftçilerin artan sıcaklıklarla başa çıkmasına yardımcı olmak için yapay zeka kullanıyor. Girişim, herhangi bir yerin iklim, su ve toprak koşullarını değerlendirmek ve önümüzdeki 20 yıl içinde de mahsul yetiştirmek için uygunluğunu tahmin etmek için bir platform oluşturdu.
Bildirildiği gibi platform ilk olarak 2021'de Hindistan'ın Maharashtra kentinde test edildi. Çiftçiler, tohumlarının bilgilerini ve ekim yerlerini girmek için ClimateAi uygulamasını kullanabildi. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Feyza Projesi ile Yapay Zeka Eğitimi
Yapay Zeka Destekli Teknoloji, Ara Vermeden Sürekli Çalışabiliyor
Platform, simülasyonlar gerçekleştirdi. Aşırı sıcaklık ve kuraklık nedeniyle bölgedeki domates üretiminin önümüzdeki yirmi yılda yaklaşık yüzde 30 azalacağını ortaya çıkardı. Çiftçilere stratejilerini değiştirmeleri önerildi.
Çiftçiler, iklime daha dayanıklı tohumları seçtiler ve ekim zamanlamasını değiştirdi. Bu, domates yetiştirmek için yeni ve daha iyi yerleri hızla bulmalarına ve paradan tasarruf etmelerine yardımcı oldu. ClimateAi'nin kurucu ortağı ve Hindistan'da büyüyen Himanshu Gupta, yapay zekanın iklim değişikliği çözümlerini hızlandırmak ve iyileştirmek için güçlü bir araç olduğunu belirtti.
AI çiftçilere yardım ediyor. İklim kriziyle de başka birçok yolla mücadele ediyor. Belirtelim ki, yapay zeka, insanların yapamayacağı karmaşık görevleri gerçekleştirebilen bir teknolojidir. Teknoloji, büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleyebilir ve bağlayabilir.
Bu, yapay zekayı tahmin etme ve simülasyon çalıştırma gibi konularda çok iyi kılıyor. Geleneksel bilgisayar programlarından farklı olarak yapay zeka araçları da, yeni veriler elde edildikçe veya sistemler çıktılarının kalitesi hakkında daha fazla geri bildirim aldıkça zaman içinde öğrenmeye devam edebilir.
Bilimsel keşif eskiden insanların kanıt toplama, gözlemleme ve analiz etme becerisine bağlıyken, bilgisayarlar artık büyük veri kümelerini işleyebiliyor, desenler bulabiliyor.
Cornell Üniversitesi mühendislik okulunda profesör olan Fengqi You'ya göre iklim modelleri, atmosfer modellerinin etkileşimini tanımlayan karmaşık denklemlerin çözülmesini içeriyor ve bu da önemli miktarda zaman alabiliyor.
Benzer şekilde, güneş panellerinde kullanılanlar gibi yeni enerji ileten malzemeler üzerine yapılan araştırmalar, ağırlıklı olarak deneme yanılma yöntemine dayanan kapsamlı testler gerektiriyordu. Ancak yapay zekanın yardımıyla bu süreç artık hızlandırılabilir. Yapay zeka destekli teknoloji, ara vermeden sürekli çalışabiliyor ve bu da keşif sürecinin hızlandırılması açısından faydalı olabiliyor.
Yapay zeka muhtemelen iklim değişikliği mücadelesinde insanlara olan ihtiyacın yerini almayacak. Ancak işlerini daha hızlı ve daha etkili hale getirebilir.
Acil Sorunlara da Çözüm Sağlayabilir
Yapay zeka teknolojisi, çeşitli uygulamalarının yanı sıra acil sorunlara da çözüm sağlayabilir. Örneğin, yakın tarihli bir Google DeepMind projesi, rüzgar enerjisinin kullanılabilirliğini tahmin etmek için hava durumu tahminleri ve geçmiş rüzgar türbini verileri üzerine eğitilmiş bir yapay zeka modeli kullandı. Bu yöntem, rüzgar çiftçileri için yenilenebilir enerji kaynaklarının değerini önemli ölçüde artırdı. Ek olarak yapay zeka, en yüksek enerji talebini tahmin edebilir ve yenilenebilir enerji kaynakları için en verimli yerleri belirleyebilir. Bu optimizasyon, israfı en aza indirirken enerji arzının talebi karşılamasını sağlıyor. Keeler, önemli bir sorun olan gereksiz enerji üretimi ve tüketiminin önüne geçildiğini belirterek, bu yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
Yapay zeka, iklim değişikliğiyle mücadelemize birçok yönden yardımcı olabilecek bir teknolojidir. Ancak yapay zekanın bir de dezavantajı var. Teknoloji, çok fazla enerji kullanan ve sera gazı yayan veri merkezlerine dayanıyor. Uzmanlar, yazılım mühendisleri ve iklim bilimcilerin bir denge bulmak için birlikte çalışmaları gerektiğini söylüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...