Yapay zeka, tartışmasız, insanların şimdiye kadar geliştirdiği en hızlı gelişen teknolojidir. Bir yıl önce, yapay zekanın normal bir sohbette gündeme geldiğini pek duymazdık. Ancak bugün, ChatGPT ve DALL-E gibi üretken yapay zeka araçlarının işin geleceğini, bilginin yayılmasını ve daha fazlasını nasıl etkileyeceği hakkında sürekli konuşuluyor gibi görünüyor. Şimdiye kadar neredeyse hiç incelenmemiş olan önemli soru nedir? Yapay zekanın egemen olduğu bu geleceğin insanların zihinlerini nasıl etkileyeceğidir.
Yapay zekayı işlerinde kullanmanın insanları zihinsel olarak nasıl etkileyeceğine dair bazı araştırmalar var. Ancak yapay zeka tarafından üretilen bu kadar çok içerik ve sistem arasında yaşamanın insanların dünya algısını nasıl etkileyeceğine dair henüz bir anlayış yok. Yapay zeka çok da uzak olmayan bir gelecekte bireyleri ve toplumu nasıl değiştirecek?
İlginizi Çekebilir: Meta’nın Yeni Voicebox Yapay Zekası ile Tanışın!
AI Dönemi, Dezenformasyon, Halüsinasyonlu "Gerçekler" Vaat Ediyor
Yapay zeka, dezenformasyon üretmeyi açıkça kolaylaştıracak. Bu, sosyal medyada gezinirken insanların güven duygusunu da etkileyecektir. AI aynı zamanda birisinin sevdiklerinizi taklit etmesine izin verebilir. Bu da insanların bir zamanlar sorgulanamaz olan şeylere güvenme konusundaki genel yeteneğini daha da aşındırır. Aynı zamanda bu, kimlik hakkında nasıl düşündüklerini de etkileyebilir.
İnsanlar aslında hiç yapmadığınız şeyleri, yaptığınız resimleri veya videoları oluşturuyorsa, kendi kimliğiniz de derin sahtekarlıklarla tehdit edilebilir. ABD'de insanlar genellikle işleriyle özdeşleşir. Bu meslekler de çok geçmeden tehdit edilebilir. Yapay zeka, halihazırda önemli bir sorun olduğu bir zamanda insanları teknolojiye daha fazla bağımlı hale getirecek ve dikkatlerini dağıtacak mı? Yapay zekanın insanların dünyada çalışma şeklini yeniden şekillendirmesinin sayısız yolu var. Ancak araştırmacılar, yapay zekaya doymuş bir varoluşun sonuçlarıyla daha yeni boğuşmaya başlıyor.
Dominguez Hills California Eyalet Üniversitesi'nde emekli psikoloji profesörü olan Larry Rosen, yapay zekanın insanları teknolojiye daha bağımlı hale getireceğinden endişe duyduğunu belirtiyor. İnsanlar, stresten kaçınmak için her şeyin olabildiğince basit ve kolay olmasını seviyor. Bu nedenle insanlar hayatlarının yapabildikleri her yönünü otomatikleştirmeye başlayabilir.
Her yere gitmek için Google Haritalar'ı kullanıp başka türlü oraya nasıl gidileceğini bilmemeniz gibi, yapay zeka da insanların normalde öğrenmeleri gereken şeyleri öğrenmeyi bırakmasına neden olabilir. Yine de ironik bir şekilde Rosen, insanlar yapay zekaya boğulduğu, sürekli vites değiştirdiği ve hiçbir şeyi net göremediği için bunun daha fazla strese neden olabileceğini düşünüyor.
Rosen, "GPS'e körü körüne inanmamız beni endişelendiriyor. Bunu sorgulamıyoruz. Yapay zekaya körü körüne mi inanacağız?” “Olduğu gibi, bunaldık. O kadar bunalmış durumdayız ki kendimize basit bir işi yaptırıp, bittiğini göremiyoruz. Dünyamızdaki bu bilinmeyen şeyle karşı karşıya kaldığımız için kaygı daha da artacak.” diye ifade etti.
Princeton Üniversitesi'nde psikoloji ve nörobilim profesörü olan Michael Graziano, yapay zekanın "gerçek sonrası bir dünya" yaratabileceğini düşündüğünü belirtiyor. İnsanları birçok yönden yıkıcı olacak yanlış anlatılara ikna etmeyi büyük olasılıkla önemli ölçüde kolaylaştıracağını söylüyor.
''Gerçeklik Piksel Haline Geldi''
Graziano, "Gerçeklik piksel haline geldi ve pikseller artık sınırsız bir şekilde icat edilebilir durumda" diyor. "Onları istediğimiz gibi yaratabiliriz." Bununla birlikte Graziano, yapay zekanın ruh sağlığı üzerinde büyük bir baskı oluşturan yalnızlık salgını konusunda bize yardımcı olup olamayacağını da merak ediyor. ''Belki de insanlar AI'yı bir arkadaş olarak düşünecekdir? Ama sonra ne olur? Henüz bilmiyoruz'' diye devam etti. Graziano, "Aslında bu teknolojinin ne tür bir etkisi olacağını bilmiyoruz"
Stanford Üniversitesi'nde hesaplamalı bir psikolog ve örgütsel davranış doçenti olan Michal Kosinski, yapay zekanın insanların işleri hakkında nasıl düşündükleri üzerinde ilginç bir etkisi olabileceğini söylüyor. Yapay zekanın bugün insanların yaptığı birçok görevi yerine getirmede daha iyi olacağını, bu nedenle insanların ona güveneceğini ve esasen yapay zekanın yaptığı işin insan yüzü haline gelebileceklerini söylüyor.
Kosinki, "Yalnızca tıp doktorları değil, politikacılar, yargıçlar ve öğretmenler de giderek artan bir şekilde algoritmalar için arayüz haline gelecek" diye ifade etti. "Bir doktora gittiğinizde, doktor size yine de bir teşhis koyacaktır. Ancak bu teşhis, yaşamsal belirtilerinizi ve semptomlarınızı analiz eden ve doktora size bu ilacı vermesini söyleyen bir bilgisayardan yazdırılacaktır" diyerek sözlerine devam etti.
AI, insan yaşamının neredeyse her yönü üzerinde bir etkiye sahip olacak. Graziano da bunun insanların zihinlerini nasıl etkileyeceğine dair çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Sosyal medyanın toplum üzerinde bu kadar büyük bir etkisi olabiliyorsa, yapay zeka gibi hızla gelişen bir teknolojinin nasıl sonuçlar doğuracağını kestirmek mümkün değil.
Kosinki de, "Yapay zeka kontrollü ve yapay zekanın egemen olduğu bir dünyaya doğru çok hızlı bir şekilde kayıyoruz" diye vurguluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...