Yapay zeka, hayatımızın her alanında olduğu gibi giderek sanatın içerisinde de yer almaya devam ediyor. Günümüzde, pek çok sanatçı tarafından yapay zeka yardımıyla ortaya sunulmuş eserler bulunuyor. Yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş ilginç eserlerden örnekleri yazının devamında inceleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Neden Girişim Sermayeleri Yapay Zeka Destekli Yatırım Araçlarını Benimsemeye Hazır Değil?
Uzay Opera Tiyatrosu(Théâtre D'opéra Spatial)
Oyun şirketi Incarnate Games'in başkanı olan Jason Allen, verilen kelimelerden yola çıkarak görseller üreten yapay zeka programı Midjourney'de oluşturduğu bu resimle sanat ödülünü kazandı. Fransızca "Théâtre D'opéra Spatial"(Uzay Opera Tiyatrosu) adlı eser, ABD'deki Colorado Eyalet Sergisi'nde, dijital kategoride birinci oldu. Böylelikle "Uzay Opera Tiyatrosu", yapay zeka tarafından üretilen ve dijital kategoride birincilik elde eden ilk eser oldu. Eser, gerçekten de uzay operasından alınmış gibi görünen bir sahneyi betimliyor ve gerçekten usta bir ressamın elinden yapılmış bir tablo gibi görünüyor. Görselde, barok tarzda bir salondaki insan figürleri, dairesel bir pencereden görünen parlak manzaranın önünde resmediliyor.
Edmond de Belamy'nin Portresi(Portrait of Edmond de Belamy)
New York'taki Chritie's müzayede evinde satılan "Edmond Belamy'nin Portresi" adlı bu eser ise Paris merkezli Obvious adlı sanat kolektifi tarafından geliştirilen "GAN" isimli yapay zeka programının imzasını taşıyor. Öte yandan bu portre, 2018'de 432 bin dolara satılarak büyük bir müzayede evinde alıcı bulan ilk yapay zeka eseri oldu. Tuval üzerine basılan bu resmin ortaya çıkması için 14. ve 20. yüzyıllar arasında üretilen 15 bin portrenin yer aldığı bir veritabanı kullanıldığı ifade edildi. Portrenin arkasındaki teknoloji ise GAN'dı. GAN teknolojisi ise farklı veritabanları kullanarak makine öğrenimi gerçekleştiriyor. Böylelikle tıpkı bu portre gibi ortaya daha önceki eserleri andıran ancak onlardan farklı çalışmalar çıkıyor.
Fabian Stelzer'ın "Salt" Adlı Yapay Zeka Filmi
Alman bir teknoloji girişimcisi olan nörobilimci Fabian Stelzer, yapay zeka teknolojisi kullanarak çektiği filmle bir ilke imza attı. Yalnızca yapay zekayla oluşturulan görüntülerin kullanıldığı filmde, Stelzer’in sesi hariç tüm sesler de bu teknolojinin eseri olarak yer alıyor. Stelzer’in Twitter’da paylaştığı görüntülerden 1970’ler tarzı bir bilim kurgu filmi olduğu anlaşılan "Salt"(Tuz), seyehat ettikleri gezegende hızla büyüyen bir tuz yığınıyla karşılaşan uzay yolcularının hikâyesini anlatıyor.
Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1
Yapay zeka tarafından üretilen ilginç eserler arasında ünlü Türk sanatçı Refik Anadol'a ait eserler de yer alıyor. Bunlardan biri de OpenSea'de yayınlanan "Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1" adlı NFT eseri. Ünlü sanatçının bu eseri oldukça ses getirdi ve tam 300,6942 ETH yani 18 milyon TL'nin üzerinde bir fiyata, Mabu adındaki koleksiyoner tarafından satın alındı. Eserlerini yapay zeka sistemlerinden yararlanarak ditijal olarak hazırlayan Refik Anadol'un "Casa Batllo: Yaşayan Mimari adlı NFT adlı eseri de aynı şekilde ilgi görerek 1 milyon 380 bin dolara satıldı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...