Yeni bir araştırma yapıldı. Bu dikkat çekici araştırma ne hakkında peki? Evet, insanlara yapay zeka kullanılarak sanat eserleri yapıldığı söylendiğinde, insanlar ilgilerini kaybediyor. Bu tür şeyleri yalnızca insanların yapabileceğine inananlar en güçlü etkiyi gösterdi diyebiliriz. Bu arada, bu çalışmanın Computers in Human Behavour'da yayınlandığını da belirtelim.
Yapay zeka, normal insanlar tarafından yapılması saatler sürebilecek görevleri yalnızca birkaç dakika içinde tamamlayabiliyor. Konuşmayı tanıma ve metinleri çevirme yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi uygulamaya sahip. Ayrıca metinler ve resimler de oluşturabiliyor. Teknolojinin daha da gelişmesiyle, başlangıçta yalnızca insanlar tarafından yapılan sanat eserlerini de araç artık üretebiliyor. Bu dikkat çekici çalışmayı merak ediyoruz değil mi?
İlginizi Çekebilir: Sanatçı,AI İle Fotoğraf Üretti ve Ödülünü Reddetti!
Yapılan Çalışmanın Detayları
Çalışmanın arkasında Kobe Millet olduğu belirtildi. Millet, yapay zekanın ünlü sanatçıların yaptığına benzer sanat eserleri üretebildiğini sözlerine ekledi. Sadece sanat eseri yaratmakla kalmıyor. Aynı zamanda şiirler yazıp yeni haritalar yaratabiliyor. Bu tür ilerlemelerin bir sonucu olarak, araştırmacılar bunun insanlar üzerindeki etkisini ve AI tarafından oluşturulan sanat eserlerini nasıl gördüklerini görmek istedi.
Çalışma sırasında, insanların bilgisayar tarafından üretilen iş yerine insan işini tercih edeceğine inanıldığı aktarıldı. Veri toplamak için dört test yapıldı. Testlerin her birinde katılımcılardan iki sanat eserini incelemeleri ve hangisinin insan yapımı, hangisinin yapay zeka kullanılarak yaratıldığını belirlemeleri istendi. Hatta hangisinin onların en çok dikkatini çektiğini derecelendirmeleri istendi.
4 testten 3'ü yaratıcılık derecelerine dayanıyordu. 4 numaralı test ise katılımcılara hangi sanat eserinin satın almaya değer olduğunu sordu. İlk testte 206 Hollandalı aday vardı. Bunların yüzde otuz biri kadındı. Yapay zeka tarafından yaratılan müziği incelemeleri istendi. İkinci test, Birleşik Krallık'tan yaklaşık 300 katılımcıyı içeriyordu. İnsanlar tarafından yaratılan iki sanat eseri hakkındaki düşüncelerini paylaşmaları istendi. Üçüncü test, yapay zeka tarafından oluşturulan sanat eserlerini incelemeleri istenen Birleşik Krallık'tan 404 katılımcıyı içeriyordu. Dördüncü test, ilk üç testin bulgularını test eden 800 katılımcıya dayanıyordu.
Sonuçlara bakıldığında 1 numaralı testte en çok insan yapımı müzik içeriklerinin beğenildiği ortaya çıktı. Benzer şekilde, 2 numaralı testte de yapay zekadan yaratılmış olarak gösterilen sanat eseri en az desteği aldı. Ve hatta yaratıcılıktan yoksun olduğu kabul edildi.
Bir sonraki testte, her ikisi de yapay zeka tarafından oluşturulmuş olmasına rağmen, sonuçlar 2 numaralı teste benzerdi. Bunun başlıca nedeninin, sanat eserlerinin yalnızca insanlar tarafından yaratılabileceğine inanan insanlarda gözlemlenen güçlü etki olduğu belirtiliyor. 4 numaralı test, insan yapımı olarak algılanan sanat eserlerinin yapay zeka tarafından üretilen çalışmalara kıyasla katılımcılar tarafından satın alınma şansının yüksek olduğunu gösterdiği için ilk 3 testin sonuçlarını sonuçlandırdı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...