Günümüzde oldukça popülerleşen; yapay zeka, veri bilimi, ileri analitik gibi alanlarda kariyerinizi geliştirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Yapay zeka üzerinde çalışmalar yapmak ve bu alan hakkında temel bilgi sahibi olmak için en doğru taktiklerden birisi, bu konu üzerine yazılmış kitaplara yoğunlaşmaktır. Bu sebeple sizde, sıralamış olduğum aşağıdaki kitapları fiziksel yada e-kitap şeklinde edinerek yapay zeka yolculuğunuzu şekillendirebilirsiniz. Listenin dışında tavsiye edeceğiniz yapay zeka konulu kitap önerisi için yorumlarda buluşalım!
Süper İnsan-Andy Walker
“Bir gün gelecek insanoğlu kendi zekâsına denk makineler yapacak, hatta sonrasında bu makineler insan zekâsını da aşacak.” Bu araştırmacılar önümüzdeki yeni dönem için farklı isimler kullanıyorlar: Transhümanist (insan ötesi), posthuman (insan sonrası), tekno-optimizm, siborgizm, insanlık+, ölümsüzlük, yapay zeka, robotopya, uzatılmış yaşam ya da tekillik. Bu kavramların birbiriyle örtüşen yanları bulunmakla beraber, her biri kendine özgü bir kampı, stratejiyi ve insanlığın kendi geleceğinin tarihî sonuçlarına göre farklı vizyonları temsil eder. Bu kitabında Andy Walker, hepsinin birleşiminden oluşan ortak yaşam deneyimini ustaca ele alıyor, bizi “Süper İnsan Çağı”na doğru bir yolculuğa çıkarıyor. İyi okumalar!
Akıllı Makineler-Ulrich Eberl
Makineler canlanıyor. Kendi arabalarını sürüyor, yemek ve servis yapmayı öğreniyor, resim ve beste yapıyor hatta düşünüp tartışıyorlar. Bazıları bizden daha iyi performans göstermeye başladı bile; öyle ki doktorlardan daha iyi teşhis koyuyor, yirmi dil konuşuyor, bir rüzgâr türbini daha arızalanmadan teknik problemleri tespit ediyor vs. Peki, bu teknolojik gelişmeler bizi nereye götürüyor? Akıllı makineler çağı beraberinde neler getirecek? Terazi iyiden yana mı, yoksa kötüden yana mı ağır basacak? Yoksa bu gidişat, insanlığın bugüne kadar karşı karşıya kaldığı en büyük altüst oluşa mı sebep olacak? Çünkü bu kez saldırı insan olarak var oluşumuzun özüne, yani zihnimize ve duygusal zekâmıza yönelecek. Dünyada çok sayıda laboratuvar ve şirkette araştırmalar yapan fütürist Ulrich Eberl, bu alandaki heyecan verici gelişmeleri herkesin anlayabileceği şekilde anlatıyor. Akıllı Makineler, çoktan başlamış olan yapay zeka çağını geçmişi ve geleceğiyle daha iyi anlamak için çok önemli bir rehber. İyi okumalar!
Yapay Zeka Çağı – Byron Reese
100.000 yıl önce ateşi kontrol altına aldık, böylece dile uzanan yola girdik.
10.000 yıl önce tarımı geliştirdik, böylece yerleşik hayata geçip şehirler kurduk ve toprak savaşlarına giriştik.
5000 yıl önce tekerleği ve yazıyı icat ettik, böylece ulus devlet anlayışını geliştirdik.
Şimdi ise yükselen teknolojiyle birlikte yeni ve dördüncü bir çağın, yapay zeka çağının başlangıcındayız. Fakat buraya birdenbire gelmedik. Byron Reese insanlığın yapay zeka çağına uzanan bu çok uzun ve meşakkatli geçmişini incelemekle başlıyor; insanlık adına kazandığımız bütün savaşlardan ve geçtiğimiz bütün yollardan sonra nihayet bugüne, bilgisayarların ve makinelerin yüzyılına geliyor. Kitap sadece robotik ya da teknoloji konusunda değil insanoğlunun yaşadığı tüm devrimsel süreçleri de ele alıp iyi bir analiz ortaya koyan iyi bir eser niteliğinde. İyi okumalar!
Yapay Zeka |Geçmişi ve Geleceği – Nils J. Nilsson
Mekatronik ve bilgisayar bölümlerinde ders kitabı olarak okutulan bu kitapta, yapay zekanın geçmişten günümüze kadar olan yolculuğunda önemli olaylarına belli bir zaman sırası gözetilerek vurgu yapılıyor. Kitapta yapay zekanın başlıca fikirlerini, anlaşmazlıklarını, uygulamalarını ve sınırlarını bulmanız mümkün. Yazar Nilsson, şahsiyetlerden ziyade fikirlere ve bu fikirlerin nasıl hayat bulduğuna odaklanmış. İyi okumalar!
Derin Öğrenme - Ian Goodfellow
Yapay zeka ve teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmeyi planlayan öğrenciler ve derin öğrenme teknolojisini projelerine uygulamayı planlayan yazılım mühendisleri için kesinlikle faydalı olacak olan bu kitap içerisinde; lineer cebir, bilgi teorisi, makine öğrenme gibi çeşitli matematiksel ve kavramsal açıklamalar bulunmaktadır. Kitabın ilerleyen bölümlerinde Goodfellow, çeşitli derin öğrenme Evrişimli Ağlar, ileri ağlar ve dizi modelleme dahil olmak üzere endüstride kullanılan tekniklerden bahsetmekte. İyi okumalar!
Süper Zeka – Nick Bostrom
Zekanın doğasını detaylıca inceleyen bu kitap, doğal ve yapay zekanın içeriğini ve sınırlarını kapsamlı ve uygulamalı bir şekilde ele alıyor. İyi okumalar!
Robotların İktidarı – Martin Ford
Çok satan Robotların Yükselişi kitabının yazarı Martin Ford’tan, yapay zekânın hayatımızı ele geçirdiğinde neler yapacağımız konusunda çok yakın geleceğe dair çarpıcı bir çalışma: Robotların İktidarı… Yapay zekâlar, kişiler arası iletişimi ya da doktorların hastalığı teşhis etme biçimlerini değiştirse de Martin Ford, henüz gerçek devrimin gerçekleşmediğini savunuyor. Robotların İktidarı kitabı, yanı başımızdaki devrimi nasıl ele alacağımıza, ellerimizle yarattığımız gelecekte gerek bireyler gerekse toplumlar olarak nasıl kalkınacağımıza ve abartılı beyanlarla sansasyonu nasıl ayıracağımıza dair önemli bir kılavuz. İyi okumalar!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...