Dünya, yapay zekanın (AI) geleceğine doğru hızla ilerliyor. Yapay zeka, otomatik arabalardan sesle kontrol edilen ev asistanlarına kadar hayatımızda devrim yarattı.
Ama AI nedir? İnsan gibi düşünebilen ve hareket edebilen akıllı makineler ve sistemler yaratmayı amaçlayan bir bilgisayar bilimi dalı. Yapay Zeka(AI)' nın yaşama ve çalışma şeklimizde devrim yaratma potansiyeline sahip, hızla büyüyen bir alan olduğunu belirtelim.
Elbette ki, farklı yapay zeka türlerini anlamak, yapay zeka teknolojilerini proje yönetimi çerçevelerine uygulamak isteyen kuruluşlar için çok önemli. Her yapay zeka türünün güçlü ve zayıf yönleri var. Bu da kuruluşların hangi türün kendi özel ihtiyaçlarına en uygun olduğunu değerlendirmesini zorunlu kılıyor. Yazıyla, yedi ana AI türünü ve özelliklerini tartışacağız. Haydi o halde lafı uzatmadan incelemeye geçelim.
İlginizi Çekebilir: GPT-4 Üretici AI Aracının Yanlış Bilgi Yayması Muhtemel!
1. Dar Yapay Zeka (ANI)
Yapay dar zeka (ANI), yapay zekanın en temel biçimi. Satrançta bir dünya şampiyonunu yenmek gibi yalnızca tek bir görevi etkileyici bir hız ve doğrulukla gerçekleştirebilir. Etkileyici yeteneklerine rağmen ANI, diğer disiplinlerden yararlanamayacak veya daha gelişmiş muadilleri gibi deneyimlerden öğrenemeyecek. Bu nedenle asla Genel Yapay Zeka (GAI) ile aynı düzeyde kavrama için çaba göstermeyecektir.
Bununla birlikte, kuruluşlar, sıkıcı görevleri otomatikleştirerek verimlilik elde etmek için iş akışlarına ANI'yı entegre ediyor. AI ile iş süreçlerinizden daha fazlasını elde etmek istiyorsanız, ANI ile küçük başlamak gerekiyor. Bu, ileride daha büyük beyinlerle rahat olmanız için iyi bir öncü olacak.
2. Genel Yapay Zeka (AGI)
İnsanlar uzun zamandır yapay zeka (AI) ile kullanılabilecek güç ve potansiyele hayran kaldı. Umut verici bir gelişme, tıpkı bizim gibi düşünebilen, akıl yürütebilen ve öğrenebilen makineler veya bilgisayar sistemleri yaratmayı amaçlayan yapay genel zeka(AGI).
AGI'dan yararlanmak için teknik bilgilerini karmaşık görevlerde çalışmak üzere uygulama konusunda uzmanlaşmış makine öğrenimi mühendislerini işe alın. Bu da, programlama algoritmalarını, derin öğrenme için sinir ağlarını kullanmayı veya büyük veri kümelerini analiz etmeyi gerektirebilir. Yetenekli AI uzmanları arayan daha fazla işletmeyle, şimdi deneyimli bir ekip tutmanın ve AGI'nin sunduğu tüm avantajlardan yararlanmanın zamanı.
3. Yapay Süper Zeka (ASI)
Yapay süper zeka (ASI), yapay zekanın nihai hedefi. Mevcut yapay zeka teknolojisini alıp mevcut biçimlerin başarabileceğinin çok ötesine taşımayı vaat ediyor. İnsan gibi düşünebilen ve bilişsel yeteneklerimizi aşan bir makine yaratmayı umuyor. Bu da, insanların verdiği kararlardan daha fazla kesinlik, doğruluk ve hız ile alınan kararlarla sonuçlanacak.
Veri analizi, borsa tahminleri ve hatta otonom robotlar için inanılmaz derecede yardımcı olabilir. ASI bu noktada hala kavramsal aşamalarında. Birçok kişi onun uygulamalarını gerçek dünyada görmeye başlamamızın sadece yıllar meselesi olduğuna inanıyor.
4.Reaktif Makine AI
Pek çok şeyde olduğu gibi, reaktif makine yapay zekası da bizi temellere geri götürüyor. Bilgileri depolamak veya aktarmak için karmaşık bir programlama gerektirmiyor. Bunun yerine mevcut gerçeği değerlendiriyor ve buna göre tepki veriyor. Reaktif makine AI, pratik olduğu kadar teorik bir kavram. Ancak ilkelerinin uygulamaları otonom araç navigasyonundan güvenlik kameralarına kadar her yerde görülebilir.
Diğer bazı yapay zeka biçimlerinden biraz daha az gelişmiş olmakla birlikte, reaktif makine yapay zekası, robotik bir devralma konusundaki korkularımızı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
5.Sınırlı Bellek AI
Sınırlı bellek AI, insanın bilişsel yeteneğini taklit eden bir bilgisayar sistemi olan yedi yapay zeka türünden biri. Nasıl derlediğimizi taklit etmeye odaklanıyor. Ve bu verilere dayalı tahminler yapmak için verileri takip ediyor. Bu yapay zeka türü, borsa tahmini, doğal dil işleme veya otomatik planlama gibi bir sıranın anlaşılmasını gerektiren görevler için kullanıldığında en iyi sonucu veriyor.
Sınırlı bellekli yapay zeka, verilerdeki kalıpları bulmanın yanı sıra dolandırıcılık tespiti, sürücüsüz araçlar, dijital asistanlar , veri izleme ve gerçek zamanlı kararlar gerektiren her şey için de kullanılabilir. Sınırlı bellekli yapay zeka bir süredir ortalıkta dolaşsa da, bu alanda hâlâ keşfedilmemiş pek çok alan var. Böylece bu tür bir teknolojiyi daha da heyecan verici hale getiriyor.
6. Zihin Kuramı AI
Zihin teorisi AI'nın icadıyla, zeka anlayışımız daha da derinleşti. Bu özel AI türü, inançlar ve arzular gibi zihinsel durumları belirlememize ve anlamamıza yardımcı olarak, iletişim ve anlayıştaki gerçek potansiyelini daha iyi görselleştirmemize olanak tanıyor.
Bu teknolojiden önce yapay zeka, etkileşimlerin nasıl görünmesi gerektiğini dikte eden özel olarak yazılmış kurallara dayanıyordu. Ancak Zihin Kuramı AI sayesinde artık insan duygularını, makine öğrenimi algoritmalarına girebiliyoruz. Artık gerçekten duyarlı yapay zeka yaratmaya bir adım daha yaklaştık.
7. Kendini Tanıyan Yapay Zeka
Belki de en ilgi çekici yapay zeka türü, kendinin farkında olan yapay zekadır. Bir AI sisteminin kendisinin ve sonuçlarının farkında olmasını sağlayan, en son teknoloji ve inanılmaz mühendisliğin bir evliliği. Bazı açılardan, Kendinin Farkında Olan Yapay Zeka, modern bilgisayar biliminin zirvesi olarak görülebilir ve bu da onu bir zamanlar yalnızca bilim kurgu filmlerinde görülen bir şeyin gerçek hayattaki bir temsili haline getiriyor.
Bu özel yapay zeka türüyle çözülmesi gereken pek çok sorun olsa da, olasılıklar sınırsız görünüyor. Öz farkındalık kapasitesiyle donanmış makinelerden neler gelebileceğini kim bilebilir değil mi?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...