Yapay zeka, günümüzün en önemli teknolojilerden biri haline geldi. İnsanların en büyük yardımcısı ve aslında en büyük endişesinden biri olan yapay zeka, dünya hakimiyeti konusunda ne kadar becerikli?
Hyland'da yapay zekanın ana ürün yöneticisi olan Tiago Cardoso, 15 yıllı aşkın süredir yapay zekayla ilgileniyor. Başarılı yönetici, özellikle son 12 ayda yapay zeka teknolojisinin dikkate değer büyümesi ve gelişmesine tanık oldu. Tiago, düşüncelerini paylaştığı makalede, yapay zekanın emekleme aşamasında olduğunu söylüyor.
İlginizi Çekebilir: Spot Bitcoin ETF’i İle İlgili Öne Çıkan Gelişmeler
Yapay Zekanın Gelişimi Benzersiz Bir Şekilde Artıyor
Yapay zekanın gelişimi benzeri görülmemiş şekilde artıyor. Bunun devam eden bir çalışma olduğunun farkına varmak kritik önem taşıyor. Yapay zekanın potansiyelini keşfederken, dünyayı ele geçirmenin ötesinde dikkate alınması gereken daha acil riskler var. Cardoso açıklamalarında bu tehlikeler ile alakalı; "Neyse ki, bu yakın tehlikeler çok daha sıradan. Şirketler, insan niteliklerini tanıma ve yorumlama yeteneğine sahip yeni nesil yapay zeka botlarına yatırım yapmamaları ve bunları geliştirmemeleri halinde müşterilerini ve çalışanlarını hayal kırıklığına uğratma riskiyle karşı karşıya kalır. İnsan odaklı bir yaklaşımla, tüm kullanıcıların yapay zekayı deneyimleri geliştiren yararlı bir araç olarak görmesi ve günlük operasyonlara ve günlük hayata entegrasyonu konusunda daha az korkması kolaylaşıyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yapay Zeka Bizi Neden Korkutuyor?
Yapay zeka, insanlar hakkında herhangi bir insanın sahip olabileceğinden daha fazla bilgiye sahiptir. GPT-4'ü destekleyenler gibi büyük dil modelleri her şeyi tüketecek şekilde tasarlanmıştır. Her kitap, Reddit başlığı, şirket blog gönderisi, kamu yönetimi kayıtları; liste sonsuzdur.
İş zekası ve müşteri desteği için oluşturulan benzer modeller, bir şirketin sunucularında depolanan milyonlarca veri noktasını sorunsuz bir şekilde tarayabilir. İster bir müşterinin satın alma geçmişindeki incelikli karmaşıklıklar, isterse sohbet robotlarıyla müşteri iletişimindeki duyarlılık eğilimleri olsun, yapay zeka, insanların manuel olarak işlemesi yıllar sürecek bilgileri anında tanımlama, analiz etme ve harekete geçme kapasitesine sahiptir.
Anlaşılır bir şekilde birçok kişi yapay zekanın engin bilgisini rahatsız edici buluyor. Bu nedenle, yapay zekayı daha ilişkilendirilebilir kılmak için şirketler ve geliştiriciler, isimlere ve kişiliklere sahip yapay zeka sohbet robotları oluşturmaya odaklandı. Ancak yapay zekayı antropomorfize etmenin sorunu, yapay zekanın bağımsız düşünceye sahip bir aracı haline geldiği yönündeki korkuları güçlendirmesidir. Dahası, AI botlarına kişilik atamak, çok özel kullanım durumları dışında (büyük ölçüde arkadaşlık sağlamak için) kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çok az katkıda bulunur.
Bunun yerine yapay zeka gelişimi, bağlam farkındalığını, empatiyi ve kişiselleştirmeyi geliştirmek, kullanıcıların yapay zeka ile etkileşimlerinde daha fazla desteklendiklerini ve anlaşıldıklarını hissetmelerini sağlamak gibi faydasını artıran niteliklere odaklanmalıdır.
Yapay Zekanın Geleceği Otomasyon Değil Empatidir
Tiago Cardoso yazdığı makalede, "Teknoloji şirketleri, kaynaklarını Alexa'nın veya Sydney'in "kişiliklerine" ince ayar yapmaya adamak yerine, insanileştirilmiş yapay zeka geliştirmeye daha fazla odaklanmalı" ifadelerine yer verdi. Bu durumun farkını ise; "insancıllaştırılmış yapay zeka, bir kullanıcının duygularını ve duyarlılığını yorumlamaya ve yanıtını kullanıcının benzersiz ihtiyaçlarına göre uyarlamaya çalışır. Bu tür programlama, yapay zeka botlarının insanlara daha anlamlı ve doğal etkileşimleri teşvik edecek şekilde gerçekten yardımcı olmasını sağlar. Temelde, yapay zekanın insan kullanıcılar için empatiyi simüle etmesini sağlar." şeklinde açıklıyor.
İlk kez ev satın alacak birinin ipoteğe başvurduğunu ve kredi verenin finansal bilgilerin toplanması ve işlenmesi sürecini otomatikleştirmek için bir yapay zeka aracı kullandığını düşünün. Daha önce hiç ev satın almamış olan başvuru sahibi, süreç konusunda bilgi sahibi değildir ve sunması gereken belgeler konusunda kafası karışmaktadır.
Geleneksel bir yapay zeka otomasyon aracıyla kullanıcı, kafa karışıklığını ve hayal kırıklığını daha da artıracak teknik ve tekrarlayan yanıtlar alabilir. Bunun tersine, insanlaştırılmış bir yapay zeka, kullanıcının kafa karışıklığını tanır, empatik bir şekilde yanıt verir ve kişiselleştirilmiş rehberlik sunarak süreci daha az korkutucu ve daha kullanıcı dostu hale getirir. Bu "insani" dokunuş, genel başvuru deneyimini geliştirir ve başarılı bir etkileşim olasılığını artırır.
Yapay Zeka Neden İnsanların İşine Gelmiyor?
Başarılı yönetici bu konu hakkında şu şekilde açıklamalar yapıyor; "Daha insancıllaştırılmış yapay zekayı benimsemek, insan işçilerin yerini alacağı anlamına gelmiyor. Evet, bazı işler yavaş yavaş geçerliliğini yitirecek, ancak boşluğu dolduracak yenileri ortaya çıkacak. Matbaadan internete kadar her büyük teknolojinin ortaya çıkışıyla birlikte tarih boyunca aynı eğilim tekrarlandı.
Bunun yerine, şirketler ve çalışanlar yapay zekayı, güçlü yönlerini artırabilecek ve zayıf yönlerini telafi edebilecek güçlü bir araç olarak takdir etmelidir.
Yapay zeka uygulamaları, karar verme süreçlerini kolaylaştırmak ve görevleri otomatikleştirmek gibi üretkenliği artırmanın ötesine geçiyor. Gerçek faydası, yaratıcılıklarını harekete geçirmek için GPT-4'ü kullanan bir yazar veya daha geniş bir havuzdan daha güçlü adayları belirlemek için yapay zekayı kullanan bir işe alım görevlisi gibi çalışanların yeteneklerinin geliştirilmesinden gelir. Ve bu faydalar yalnızca yapay zekanın insancıllaştırılması ve empatik olması durumunda daha da artar. Yapay zeka, işimizi bizim için yapmak yerine, ne olursa olsun yaptığımız işte daha iyi olmamızı sağlayabilir, böylece daha iyi sonuçlar elde edebilir ve sonuçta işyerinde daha tatmin olmuş hissedebiliriz."
Yapay Zekanın İnsanlara Daha Çok Benzemesine Değil, İnsanlığımızı Tanımasına İhtiyacımız Var
Yapay zeka teknolojisinin potansiyeli çok büyüktür; bulut bilişim ve internette gördüğümüz dönüştürücü etkiyle karşılaştırılabilecek düzeydedir. Ve tıpkı internet gibi iş yapma, karar alma ve birbirimizle etkileşim kurma şeklimizde devrim yaratmaya hazırlanıyor.
Ancak bu değişiklikler kademeli olacak ve bize yapay zekanın faydalarını tam potansiyeline uyarlamak ve kullanmak için zaman tanıyacak. Yapay zekayı müşteri hizmetlerinden sağlık hizmetlerine ve ötesine kadar hayatımızın çeşitli yönlerine entegre ettikçe, yapay zeka sistemlerinin değerlerimiz ve ihtiyaçlarımızla uyumlu olması zorunlu hale geliyor.
Bu uyumu sağlamak için insanlaştırılmış yapay zekanın geliştirilmesine öncelik vermeliyiz. Bu, yalnızca görevleri verimli bir şekilde yerine getirmekle kalmayıp aynı zamanda insani nüansları anlayan, bireysel tercihlere uyum sağlayan ve günlük deneyimlerimizi geliştiren yapay zeka sistemleri tasarlamak anlamına gelir. İnsanlar ve yapay zeka arasındaki bu simbiyotik ilişkiyi teşvik ederek, bunu korkusuzca çalışmalarımızı ve etkileşimlerimizi artırmak için kullanabiliriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...