Bu zamana kadar doğruluğunu düşündüğümüz her şeyin tanımını bize tekrar sorgulatacak olan, zihnimizi değiştirecek bir şey düşünün. İlk kez televizyon izlemek veya ilk kez uçak gibi uçan bir cisimle tanışmak bunlara verilebilecek iyi örnekler olur. Yaratıcı kodlama sayesinde yeniden tanımlama bir çok alanda mümkün olacak ve bakış açılarımızı değiştirecektir. Sanatçılar için bir çok spekülatif fikri ifade ederken yepyeni ortamlar kullanmanın merkezinde yer alacaktır.
Tüm dünya hız kesmeden dijitalleşmeye devam ederken, sanatta dijitalleşmeye başlıyor. Teknoloji ilerledikçe ve dünya değiştikçe, karşılaştığımız toplumsal konuları ifade etmek için aranan kan olabilir. Sanat için ilk akla gelen şey olmasa bile, sanatın tanımını ve ileride ne olabileceği konusunda kolayca bir devrim yaratıyor.
İlginizi Çekebilir: Mimaride Kullanılan Teknolojiler
Yaratıcı kodlama nedir?
En sade şekilde yaratıcı kodlamayı açıklamak gerekirse, sanat alanında çeşitli eserler oluşturmak için kod ve programlamayı bir araç olarak kullanan bir uzmanlıktır. Artık neredeyse her alanda kullanılan programlama, hayatımızın her parçasında olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Şimdi de daha fazla geliştiği konuların sırasında kendisini dijital resimler, veri görselleştirme ve görselleştirilen verileri robotik olarak göstermesi var.
Genel olarak bakıldığındaysa diğer kod işlevlerinin aksine, yaratıcı kodlama direk olarak sanatsal bir amaç için kullanılmaktadır. Sanatçılar ve mühendisler genellikle yaratıcı ifadeyi dijitalleşen dünyaya adapte etmenin zorluklarını yaşıyorlardı. Son zamanlarda hız kesmeden geliştirilen yaratıcı kodlama yöntemleriyle birlikte bunun gibi konulara da rahatlıkla çözüm bulundu.
Yaratıcı kodlama için ilk adım
Programlama kaynaklarının çok yüksek oranda açık kaynaklı olması ve yaratıcılığın internet üzerinde de desteklenmesi sebebiyle, yaratıcı kodlamaya geçiş yapmak oldukça kolaydır.
Henüz bir kodlama dili öğrenmediyseniz yaratıcı kodlamaya geçiş yapmak için HTML, CSS ve JavaScript dillerinden birisini seçerek kodlama öğrenmeye başlayabilirsiniz. Kodlamayı öğrenmenize yardımcı olmak için aşağıda belirttiğim çevrimiçi kaynaklardan yardım alabilirsiniz.
Paylaştığım çevrimiçi kaynaklardan kodlamayı öğrenmeniz düzenli bir çalışmayla oldukça akıcı bir şekilde ilerleyecektir.
Yaratıcı kodlamaya başladıktan sonrasında deneyebileceğiniz ilginç alanlar arasında şunlar bulunuyor:
Bazı fikirlerin gözünüzde canlanmasını sağlamak yaratıcı kodlamalara ilham konusu olabilmesi için, birkaç yaratıcı kodlama örneği,
Görmeyi Öğrenmek, Memo Akten
Memo Akten, hesaplamalı yaratıcılık ve yapay zeka aracılığıyla görme ve algının doğasını inceleyen bir sanatçı ve araştırmacıdır. Akten, Görmeyi Öğrenmek adlı çalışma serisinde, çevremizdeki dünyayı görmek ve anlamlandırmak için yapay bir sinir ağı geliştirdi.
Memo Akten, günlük nesneleri sinir ağlarının gözünden yorumlarıyla karşılaştırarak, biz insanların dünyayı gözlemleme ve nesneleri anlamlandırma şeklini dijital olarak taklit edebiliyor.
Onun belirttiği gibi, "sadece zaten bildiği şeyin filtresinden görebilir. Tıpkı bizim gibi. Çünkü biz de olayları oldukları gibi değil, olduğumuz gibi görüyoruz."
Random International'dan İzleyici
Random International, on yıldan uzun bir süredir yaratıcı kodlama alanına öncülük eden Londra merkezli bir deneysel sanat stüdyosudur. Çalışmaları derin sosyal temalara dokunuyor ve MoMa gibi alanlarda uluslararası alanda sergileniyor.
2008'deki önceki çalışmalarından biri olan Audience, neredeyse rahatsız edici, antropomorfik bir deneyim yaratmak için hareket izleme yazılımı ve yaratıcı kodlama kullanıyor. Bir galeri ziyaretçisi, bireysel olarak dans eden aynaların sıralarının önüne adım attığında, anında senkronize olur ve izleyiciye kitlenir. O anda 100 ayna size doğru bakıyorken, kendi bakışınızın odağına dönüşürsünüz.
Fuse ile Var Olan Her Şey
Varoluşta gerçekleşen her şey gerçeklik algılarımızı kullanır. Gerçek zamanlı veri işleme araçlarını ve algoritmik bir yazılım kullanan Fuse, izleyicilerle olan etkileşimlerine göre sürekli olara değişip adapte olan canlı bir sanat eseri yaratmaktadır.
Bu yaratılan sanat eserleri, izleyenlerine, sosyal ağlarına, seslerine ve daha fazlasına yanıt olarak sürekli yeni görseller üretmeye devam eder. 2019’da Washington DC’de prömiyeri yapılmış olan Fuse’un kişisel sergisi bir sanatçıdan bile bağımsız
Sanat eserleri, izleyicilere, sosyal ağlarına, seslerine ve daha fazlasına yanıt olarak sürekli olarak yeni görseller üretiyor. 2019'da Washington DC'de prömiyeri yapılan fuse'un bu kişisel sergisi, bir sanatçıdan bağımsız olarak dijital olarak etkileşimli deneyimler yaratıyor. Kendi kendine yeterli ve üretken doğası, tamamen yeni bir sanatsal ifade biçimi önerir.
Casey Reas'ın Sonsuz Komuta Ekibi
Casey Reas'ın Sonsuz Komuta Ekibi, görüntüleri oluşturmak için kodlanmış parçacıklar ile bu parçacıkları oluşturan kod arasındaki ilişkiyi araştırıyor.
Farklı ağırlık ve boyutlarda pikselleştirme kullanan parça, TV kanalı sörfünü anımsatan soyut ve kolaj benzeri hale gelen televizyon sinyallerinin dijital bir mozaiğini oluşturuyor. Eser, dijital parçaları bütünsel bir eserde birleştirme potansiyelini sergileyen sanat ve teknolojinin bir yansımasıdır.
Shelly Knotts tarafından ALGOBABEZ
Shelly Knotts, canlı kodlama pop grubu ALGOBABEZ'de yaratıcı kodlamaya karşı bakış açısını tamamen değiştiriyor. İngiltere'de yaşayan Shelly, doğaçlama canlı kodlu müzik performanslarında diğer müzisyenler ve programcılarla işbirliği yapıyor. Kodlanmış müziğini uluslararası olarak dinletmeyi bile başardı. Veri, müzik, ağlar ve kod temalarını araştırarak hayata geçiriyor.
XYZT: Adrien M & Claire B'den Soyut Manzaralar
Adrien M &; Claire B şirketi tarafından yaratılan XYZT, matematik ve hayali manzaraların kesişimini araştırıyor.
Teknoloji, programlama ve aydınlatma tasarımından yararlanan XYZT, ziyaretçilerin varoluşun dört ana düzlemini keşfetmelerini sağlar: yatay (X ekseni), dikey (Y), derinlik (Z) ve zaman (T). Sergi, her bir düzlemde benzersiz bir etkileşime izin veriyor, ziyaretçilerin hareketlerine yanıt veriyor ve gerçek zamanlı olarak yeni görseller yaratıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...