Bulduğumuz ülkede deprem ne yazık ki kaçınılmaz bir gerçek. Türkiye’nin bulunduğu konum birçok fay hattını içinde barındırıyor. Yüksek riskli şehirlerde binalara ve şehir planına çok dikkat ediliyor. Fakat önlemlerimizin hepsi bu kadar değil tabii ki.
‘Deprem öldürmez bina öldürür’ sözünden yola çıkarak oturduğumuz binaların güvenli olup olmadığına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Peki yaşadığımız binaların deprem riskini nasıl anlarız? Alınacak tedbirleri birlikte inceleyelim.
Binamızın Deprem Riskini Azaltacak Önlemler
[caption id="attachment_11179" align="alignnone" width="800"]
bina-çatlakları-
startupteknoloji.com[/caption]
Deprem anını en az hasarla atlatabilmemiz için alınacak önlemleri bu şekilde özetleyebiliriz.
Yaşadığımız Binanın Deprem Riskini Nasıl Anlarız?
[caption id="attachment_11178" align="alignnone" width="696"]
turkiye-risk-haritasi-
startupteknoloji.com[/caption]
Binanızın depremde hasar alma riskini öğrenmek istiyorsanız, belirli testler yaptırmanız gerekiyor. Bu testler iki seçeneğe ayrılıyor. İlk seçenek ‘depreme dayanıklılık raporu’ diğer seçenek ise ‘risk tespiti’. İlk seçenek olan depreme dayanıklılık raporunu bağımsız firmalar aracılığı ile yaptırmanız mümkün. Risk tespiti seçeneğinde işler farklı ilerliyor.
Risk tespit sürecini devlet daireleri aracılığı ile yaptırabiliyorsunuz ve binanız riskli çıkarsa geri döndürülemeyen bir bina yıkım sürecine giriyorsunuz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kurumlara tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmanız gerekiyor. Lisanlı kurumlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ulaşabilirsiniz. İlgili kurumlar binanıza ilişkin bir rapor hazırlayıp 7 gün içinde belediyeye gönderiyor.
İnceleme sonucunda riskli olduğu belirlenen binalar, 10 iş günü içinde Altyapı Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü'ne ve Tapu Müdürlüğü'ne yazılı olarak bildiriliyor. Tüm bu gereklilikler yapıldıktan sonra bina sakinlerine tebligat gönderiliyor ve ev sakinleri durum hakkında bilgilendiriliyor. Bina sakinleri bu karara itiraz etmekte özgürler. Herhangi bir itiraz olmazsa prosedürlerin devamında bina boşaltılıyor ve en kısa zamanda daha sağlam bir hale getirilmek için yıkılıyor.
E Devlet Üzerinden AFAD Bina Deprem Riski Sorgulama
İkamet ettiğiniz semtin deprem riskini öğrenmek için ilk olarak E devlet şifrenizle giriş yaptığınız
https://tdth.afad.gov.tr adresine girmelisiniz. Sayfada bulunan formu doldurarak kayıt olun. Kayıt olduktan sonra ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritaları’ ile karşılaşıyorsunuz. Yanda bulunan ‘Adres Sorgulama’ kısmından bilgileri doldurup semtinizin risk durumuna öğrenebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...