Yangın, hayatımızın birçok yerinde yaşanabilecek bir afet. Durum bu şekilde olunca insanlar teknolojiden faydalanma ihtiyacı duyup yangınların oluşmasını önleyebilecek cihaz ve yazılımlar geliştirmeye odaklı çalışmalar yürüttüler. Yangınlara geç müdahale etmek, kontrol altına alınması zor bir felakete dönüşebiliyor. Peki yangın önlemek için nasıl teknolojiler kullanıyoruz?
Hassas Hava Örneklemeli Sistemi
[caption id="attachment_15524" align="alignnone" width="885"]
cok-hassas-hava-orneklemeli-duman-algilama-sistemi-nedir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Çok hassas olan bu sistem hava dedektörü, ısı dedektörü ve kombine dedektörün yetersiz kalabileceği ortam ve durumlarda tercih edilmesi önerilir. Genelde yüksek tavanlı ortamlarda veya fabrika gibi kokuların birbirine karışabileceği ortamlarda kullanılır. Bu şekilde çalışan sistemler, ortamda bulunan mevcut havayı sürekli olarak denetler. Dedektör yardımı ile havayı analiz ederek yangın durumunu algılar.
Nesnelerin İnterneti (IoT) Akıllı Evler
[caption id="attachment_15525" align="alignnone" width="683"]
Nesnelerin-Interneti-IoT-Nedir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Gelişen teknoloji ile akıllı olmayan çok az şey kaldı. Geliştiren bu sistem yazılım programı tarafından otomatik yönetiliyor. Evimizde, işyerinizde olan yangın alarm sistemi bulunduğu ortamda yaşanan en ufak sıcaklık artışında alarm verir. Evinizden veya işyerinizden uzakta olsanız dahi çok hızlı bir şekilde sistemin bağlı olduğu cihazdan bildirim alabilirsiniz.
Yangın Alarmları
[caption id="attachment_15526" align="alignnone" width="512"]
yangin-alarmlari-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yangınları önleme konusundaki yaygın teknolojik önlemlerinden biri olan yangın alarmları, temelinde duman algılama sensörleri ile çalışır. Bulunduğu ortamda bir duman algılaması sonucunda alarmları devreye girer. Yaşanan yangına söndürücü yönde bir müdahale özelliği yoktur fakat çok hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi için çevredeki insanları uyarır.
Alev Algılama Dedektörü
[caption id="attachment_15527" align="alignnone" width="512"]
Alev-Algilama-Sensoru-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Belirli boy aralığındaki alevleri algılayabilen sensör, yangınlar büyümeden önlemenin bir diğer yolu. Üzerinde IR kartı bulunan sensör, büyük felaketlerin önüne geçmeyi amaçlar.
Su Sprinklerleri
[caption id="attachment_15528" align="alignnone" width="630"]
sprinkler-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bu teknolojiyi hem evinizde hem de iş yerlerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu teknolojide diğer teknoloji özelliklerinin yanı sıra çıkan yangına müdahale özelliği de bulunmakta. İlk önce çıkan yangını algılayıp daha sonra su fışkırtarak yangına müdahale edebilir.
Belirli bir alanı kapsayan yangın önleyici teknolojileri sizler ile paylaştıktan sonra evlerimizden ve işyerlerimizden daha büyük alanlar olan ormanları, yaşanabilecek yangınlardan koruyabiliriz?
Orman Yangınları ile Mücadele – Yapay Zeka
[caption id="attachment_15529" align="alignnone" width="1800"]
wifire-lab-
www.startupteknoloji.com[/caption]
University of California Wifire laboratuvarının kurucusu ve yöneticisi olan Dr. İlkay Altıntaş’ın orman yangınları ile mücadeleyi amaç edinen bir yapay zeka geliştirdi. Kurucusu ve yöneticisi olduğu Wifire laboratuvarı da orman yangınlarını önleme amacıyla kurulan bir çalışma alanı. Çalışmalar dahilinde, gerçek zamanlı uydu görüntüleri, rüzgar modelleri, hava durumu ve pek çok veri seti yaşanmış olan yangın verileri ile analiz ediliyor ve ormanlarda yaşanacak yangınların nasıl dağılacağı ve insanların yaşadığı konuma ne kadar sürede ulaşabileceğine dair hızlı bir şekilde tahminler yaparak yaşanabilecek ağır senaryoları önlenebilir kılıyorlar. Aynı zamanda bu kadar verinin toplanması yangın anında yardım ekibi ve itfaiyeye de planlı bir müdahale sağlıyor. Dr. İlkay Altıntaş geliştirdiği teknoloji ile New York Times’ta yer aldı.
Squishy Robotics’in Geliştirdiği Robotlar Sayesinde Detaylı Yangın Bilgisi
[caption id="attachment_15530" align="alignnone" width="1800"]
squishy-robotics-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Berkeley Üniversitesi’nde Türk bir mühendis tarafından kurulan Squishy Robotics, geliştirdiği robotlar sayesinde orman yangınları ile mücadele ediliyor. Bu robotlar yangın çıkan bölgeye gönderilerek itfaiyecilere yangının yayılma yönü gibi yangının detaylarını bildiriyor.
Yangın Söndürme Drone’ları
[caption id="attachment_15531" align="alignnone" width="699"]
fire-drone-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yangın söndürme amacıyla üretilen Thermite 3.0 ismindeki drone’lar, 2.500 galon su pompalayabiliyor. Uçak sınıfı çelik ve alüminyumdan yapıldığı için insanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilecek alanlara gönderilebiliyorlar. Yangın söndürme uçaklarının maliyeti göz önünde bulundurulduğunda, bu tarz üretilen drone’lar tercih edilebilir.
Çevre Algılama Haritası
Stanford Üniversitesi’nin bir çalışması olan teknoloji, araştırmacılara incelenmesi gereken alanları analiz edebiliyor. Toprak ve çalı nem seviyelerini detaylı bir şekilde haritalayan öğrenme modeli, yangının nerede tutuştuğunu ve hangi yöne doğru yayılabileceği konusunda tahminlerde bulunuyor. Geliştirilen harita, yangın çıkan ortamda bulunan bitkilerin yanıcılığını ve kuruluğunu da göz önünde bulunduruyor. Orman yangınları yaşanabilecek yüksek riskli alanlarda oldukça kullanılan bir yöntem.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...