Kurucu, mentor ve yatırımcı unvaları ile Ömer Erkmen kimdir? Erkmen'in Türkiye'deki girişimciliklerine katkıları neler? Erkmen'in genç girişimcilere öğütleri ve çok daha fazlası yazımızda!
Ömer Erkmen Kimdir?
Girişimcilik dünyasının “Ömer Abi”si olarak nılan Ömer Erkmen, 1979 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini UCSB’de Computer Science üzerine 1984 yılında tamamladı. Sonrasında CRM alanında eğitmen ve danışman olarak Microsoft’ta görev aldı. Buradaki kurumsal hayatından ayrılarak Mekanist’e geçti. 2015 yılına kadar Mekanist’in yönetim kurulu üyesi oldu. 2015 yılında Zomato’nun Mekanist’i satın alması ile beraber Erkmen için girişimcilik ve yatırım alanlarında aktif olarak yer almanın zamanı geldi.
Kurucu, Mentor ve Yatırımcı Unvanlarına Sahip
Eğitmen ve danışman unvanlarının yanı sıra Ömer Erkmen, kurucu, mentor ve yatırımcı olarak birçok projede yer aldı. Günümüzde halen girişimcilik dünyasında çalışmaya ve yeni girişimcilikleri geliştirmeye devam ediyor.
Erkmen’in dahil olduğu girişimcilikler arasında Scorp, Ideasoft, Blesh, Flightrecorder, Bionluk, Temizliktolda, Kolay Randevu, English Ninjas, Connected2me ve Erasmusinn projeleri yer alıyor.
10’dan fazla ülkede, 20’den fazla şehirde yaptığı programlar sayesinde 1300’den fazla start-up ve 2200’den fazla girişimci, projelerine 500 milyondan fazla yatırım bulma imkanı kazandı.
Sosyal Medyada Değil, Hayatın İçinde Aktif
Ömer Erkmen, sosyal medyayı neredeyse hiç aktif kullanmayan bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Onun gibi yenilikleri takip eden birisine göre bu durum oldukça şaşırtıcı görünüyor. Fakat o, zamanının çoğunu sosyal medya yerine, aktif olarak hayatın içerisinde harcıyor.
Kolektif House’ta, genç girişimciler ile bir araya gelerek onlara mentorluk yapıyor. Projelerin geliştirilmesi aşamasında tecrübeleri ile yol gösterici oluyor. Aynı zamanda
BIC Angels’ta yer alarak yatırımcı/danışman kimliğini bir kez daha destekliyor.
Erkmen, seri yatırımcı unvanı ile hali hazırda birçok projeyi desteklemeye devam ediyor. Verdiği bir röportajda mentorluk edeceği projeleri seçmediğini, yalnızca yatırımcısı olacağı projeleri seçtiğini, belirtiyor. Zira kendisi mümkün olduğunca fazla projeye mentorluk etmeye çalışıyor.
Ömer Erkmen’in genç girişimcilere ise bir takım önerileri bulunuyor. Bunların başında girişimci doğulmadığını, girişimci olunduğunu vurguluyor. Ayrıca söz konusu girişimciliğin mutlaka sayısal verilere dayanması gerektiğini de ekliyor Erkmen. Çünkü bir projenin yatırım alamamasının temelinde verilere dayanmayan ve dolayısıyla gerçekçi olmayan dosyalar yatıyor.
Sayısız girişimciliğin mentorluğunu yapan yatırımcı Erkmen, bir girişimciliğe atılmadan önce hedef kitlenin analizini de oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Her şeye rağmen bir girişimcinin inanarak hareket etmesini, hızlı ve çok hata yapmasını ve asla pes etmemesini öğütlüyor.
Türkiye’deki Girişimcilik Hareketinin Artmasını Hedefliyor
60’larındaki başarılı yatırımcının önümüzdeki en az 10 yıl daha girişimcilik ekosisteminde yer alması öngörülüyor. Sık sık ABD ve diğer ülkeleri ziyaret etse de zamanının büyük bir çoğunluğunu Türkiye’de geçiriyor. Gelecekte, Türkiye’deki girişimcilik hareketinin çok daha artacağını düşünüyor. Nitekim kendisinin bu amaçla gerçekleştirdiği çalışmalar onun bu konuya olan inancını özetliyor.
Ömer Erkmen dışında, girişimcilere ve girişimciliğe bu kadar çok değer veren ve zaman harcayan bir başka isim bulmak oldukça güç. Bu sebeple başarılı yatırımcı ve mentor Erkmen’in öğütlerini can kulağıyla dinlemek gerekiyor.
Peki sizin Erkmen hakkındaki düşünceleriniz neler? Erkmen’in yatırımcısı olduğu hangi girişimcilikleri günlük yaşantınızda deneyimlediniz?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...